USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські нашоукраїнець і комуніст – проти підвищення плати за навчання, бютівці і «литвинівкка» – за. Два «наші» нардепи не голосували

20 Травня 2009 18:13
Верховна Рада провалила проект закону «Про внесення змін та доповнень до статті 61 Закону України «Про освіту» та до статті 64 Закону України «Про вищу освіту» (щодо умов оплати навчання)». Голосування народних обранців-волинян з цього питання відобразили різні погляди на проблему, – інформує 20 травня репортер «Волинських Новин»
 
Законодавча новація стосувалася внесення змін до умов оплати за навчання у вузах. На сьогодні діє положення, згідно з яким обсяг плати за весь строк навчання або за надання додаткових освітніх  послуг  встановлюється  у  договорі з ВНЗ про навчання  і не може  змінюватися  протягом  усього  строку навчання. То ж парламенту пропонували прописати у законі можливість коригувати вартість навчання «протягом строку навчання на коефіцієнт інфляції та коефіцієнт збільшення рівнів мінімальної заробітної плати та комунальних платежів за попередній рік».
 
Згідно з даними, оприлюдненими на сайті Верховної Ради України, при обговоренні цього питання категорично проти змін висловився нардеп, член фракції «Наша Україна» (депутатська група «За  Україну») волинян Володимир Карпук. «Давайте вдумаємося наскільки є важливим навчання для багатьох наших сімей, щоб діти здобули вищу освіту, і наскільки воно є вагомою складовою витрат сім’ї, навіть у периферійному вузі, не мовлячи вже про столичні вузи, престижні вузи… Ми можемо собі уявити, скільки буде це неприємностей і для дитини, яка навчається, і для сім’ї, коли вуз без попередження з якихось мотивів (тому що ми розуміємо, що зараз, коли статистичні дані закриті, коли ми не знаємо навіть, який дійсно індекс інфляції і які розрахунки звідки будуть брати) буде збільшувати плату за навчальний процес. Адже непоодинокі випадки зараз, коли скориставшись стихійним лихом, багато дітей із державної форми навчання були переведені на платні форми навчання без ніяких попереджень. І краще запитати ректорів вузів, які представляє автор законодавчої ініціативи, наскільки раціонально використовується ця плата, адже більше йде плата не на навчальний процес… а на збільшення матеріальної бази чи закупівлю якихось дорого вартісних меблів для своїх кабінетів. Тому я і наша депутатська група проти прийняття цього законопроекту», – наголосив він.
 
Ще один волинян, який теж взяв участь в обговорення законопроекту – нардеп, член фракції Комуністичної партії України Адам Мартинюк – теж попросив його не підтримувати. «Напевно, коли ми говоримо про сферу вищої освіти, то тут можна говорити про те, що незабаром так, як ми свого часу коли були країною суцільних мільйонерів, бо в кожного в кишені по мільйону купоно-карбованців було, так незабаром ми станемо першою в світі країною суцільної вищої освіти. Це, з одного боку, добре, якби  дійсно після того та освіта була затребуванна… Замість того, щоб не зменшувати набору на державну форму навчання, Кабінет Міністрів останнім часом на цей рік скоротив на 14 тисяч державне замовлення. То ректори, я їх можу розуміти, то вони шукають заробітку за рахунок  трудящих, у яких зменшується заробітна плата, які існують в умовах кризи, в яких інфляція і  так далі і тому подібне. Поза всяким сумнівом робити цього не можна і взагалі це не продуктив…  І ще я вам назву одну офіційну цифру, а ви, будь ласка, задумайтесь. Коментарів я давати не буду ніяк. В минулому навчальному році атестат зрілості про закінчення повної середньої школи одержало, запам’ятайте цифру, 427 тисяч. Студентами вузів третього, четвертого, рівня акредитації в минулому році стало 425 тисяч. Зробіть висновки. Це добре, що діти мають право навчатися, але якщо ми почнемо кожного семестру чи року їм збільшувати плату за навчання, це про нас, про парламент, особливо про ті політичні сили… Ті політичні сили, які це пропонують, доброго слова ніхто не скаже», – сказав він.
 
Виступи членів фракції БЮТ у ВР на цю тему різнилися. Володимир Полохало просив народних обранців підтримати законопроект. «В чому суть, сьогодні коефіцієнт чи індекс споживчих цін, показник, який характеризує динаміку загального рівня цін на товари та послуги, вже враховує зміну цін, яке відбувається у сфері надання послуг з навчання і житлово-комунальних послуг. Це перше. І друге, хто добре знає вищі навчальні заклади, вони вже багато років знаходяться у складному фінансовому становищі і тому основне навантаження припадає на кошти спеціального фонду вищих навчальних закладів, який формується за рахунок надання платних освітніх послуг», – аргументував він.
 
А його біло-сердечний соратник Олег Ляшко зазначив, що «прийняття цього законопроекту призведе до різкого підвищення плати за навчання. І гроші ці вимушені будуть платити діти і їхні батьки. А, отже, як наслідок до обмеження кількості молодих українців, які будуть позбавлені можливості отримати вищу освіту і як наслідок досягнути чогось в житті». «Блок Юлії Тимошенко» – це та політична сила, яка завжди стоїть на сторожі інтересів громадян в тому числі і в соціальному плані. І я думаю, що саме з цих причин наша фракція не може підтримувати цей законопроект, бо він б’є по кишенях українців. Треба проблеми вищої освіти вирішувати не за рахунок дітей і їхніх батьків, а знаходити для цього відповідні можливості в бюджеті. І такі можливості є. Коли більшість у залі, в тому числі і Партія регіонів, підтримуватимуть запропоновані урядом законопроекти, спрямовані на збільшення надходжень до державного бюджету»,– висловився він.
 
«Фракція Партії регіонів пропонує відхилити даний законопроект», – сказав її член Михайло Чечетов.  На його думку, «законопроект не повною мірою узгоджується із сутністю договірних відносин за змістом яких договір вважається укладеним, якщо сторони досягли згоди з усіх істотних  умов договору, до яких звичайно належить і ціна договору, що має встановлюватися за домовленістю сторін. Таким чином законопроектом фактично створюються передумови  для корегування в односторонньому порядку навчальним закладам розміру плати за  навчання. З цим навряд чи можна погодитися, особливо у тих випадках, коли відповідна особа повністю сплатила вартість навчання».
 
У результаті законопроект не підтримали. Згідно зі списком поіменного голосуваня, за зміни висловилися 157 народних обранців, проти – 39. А не голосували 243 зі 439 сьогодні зареєстрованих. Зокрема Партія регіонів в особі Тараса Чорновола дала 1 голос, БЮТ – 130, «Наша Україна – Народна Самооборона» – 14, комуністів – 0, «Блок Литвина» – 12.
 
Щодо тих нардепів, які мають стосунок до Волинського краю, то необхідними зміни в оплаті за навчання вважають бютівці Євген Кирильчук, Микола Потапчук і Сергій Власенко, який курує Волинь. Біло-сердечні Віктор Олійник та Сергій Шевчук не голосували.
 
З-поміж членів фракції Блоку «НУ–НС» проти проголосував лише Володимир Карпук. Не підтримав змін і комуніст Адам Мартинюк, виявивши одностайність із фракцією, до якої належить. Натомість член «Блоку Литвина» волинянка Катерина Ващук проголосувала за підвищення вартості навчання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Знаючий Показати IP 20 Травня 2009 19:22
Шевчук (БЮТ)теж не голосував. Забули згадати
Анонім Показати IP 21 Травня 2009 09:52
Шевчук не голосував? Ай молодець. Скиньтеся всім БЮТом і купіть йому цукерку за те що хоч він ваші зади прикриває більш-менш людськими вчинками.
Анонім Показати IP 21 Травня 2009 11:03
Студенти, запамятайте своїх героїв і коли приїде ж... Кирильчука чи Каті то пошліть їх до Альма матері.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus