USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Жодного українського письменника не зрівняти з Достоєвським, – Табачник

22 Жовтня 2010 14:58
Жодного українського письменника неможливо порівняти зі Львом Толстим чи Федором Достоєвським – таку заяву зробив міністр освіти і науки Дмитро Табачник.
Відповідаючи на запитання щодо сучасних українських письменників Сергія Жадана, Юрія Андруховича, Оксани Забужко, він сказав: «У жодному підручнику перелічених вами трьох письменників немає в обов'язковому шкільному курсі. В додатковому – є, в нормативному підручнику – ні», інформує «Українська правда».
«Толстой і Достоєвський були моральними авторитетами для суспільства останньої чверті XIX – початку XX століття. Є вони моральними авторитетами і сьогодні, – зазначив міністр. – Більше того, сьогодні їх авторитет набув такого всесвітнього значення, що жодного українського письменника минулого чи сучасності з ними навіть порівняти неможливо».
За його словами, «за життя їх не вивчали в гімназичному курсі, і це не завадило ані суспільству «знайомитися з моральними авторитетами», ані самим авторитетам набути світового значення».
«Нехай Забужко, Андрухович і Жадан йдуть тим самим шляхом. Я не буду втручатися в програму по літературі», – сказав міністр.
«Але я висловив свою власну думку, і зараз кажу: підручники з літератури старших класів і без того надзвичайно переобтяжені, щоб вписувати у програму кожного охочого українського літератора», – заявив Табачник.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Viktor 69 Показати IP 22 Жовтня 2010 15:17
Не думав, що колись це скажу, але тут Табачник таки правий... І немає тут чого соромитися... Це все одно, що сказати бразильських футболістів неможливо порівняти з українськими... Але Табачник ніяк бачу не може вгомонитися... все продовжує шукати чим Росія краща за Україну? Складається враження, що йому конче необхідно довести, що Україна - це фуфло...
ххх до Viktor 69 Показати IP 22 Жовтня 2010 20:55
Вітя, ти читав Андруховича?
Маркіян Показати IP 22 Жовтня 2010 16:55
Є дуже гарні сучасні писменники. Взяти хоча б Марію Матіос. Чому її твори не можуть вивчатися в школах? А наш Слапчук? Я вважаю, що він вартий уваги!
Скажена Мама Показати IP 22 Жовтня 2010 17:11
Я вам скажу, що деякі твори взагалі треба забрати з програми, бо далеко не всі діти у 14-15 років не можуть оцінити "Тихий Дон", "100 років самотності" чи "Портрет Доріана Грея". Я зараз активно перечитую класику і тільки тепер розумію глибину творів. Коли ти читаєш "Маленького Принца" у школі - це гарна казка, ну, можна кілька фраз для себе взяти типу "Ми відповідальні за тих, кого приручили". Але глибину цієї фрази розумієш тільки після набутого життєвого досвіду. Діти ж, з-під палки читаючи класичні твори, вже їх ненавидять і потім перечитувати, звісно, не будуть.
* до Скажена Мама Показати IP 22 Жовтня 2010 21:27
А може завдяки тому, що Ви все перелічене вивчали колись у школі, то зараз можете це пригадати та із задоволенням перечитати. А якщо б у школі не вивчали, то і не зацікавилися б творчістю Шолохова або Уайльда.
КЕНТАВР Показати IP 22 Жовтня 2010 23:25
Люди добрі, ну хіба можна так порівнювати? І порівнювати міністру освіти! Так може сказати людина, яка невинна у тому, що мае біологічний розвиток, який характеризуеться, це не кривда,- дебіл. І він невинен у тому. У його висловлюванні чуємо: "я так сказав" і так воно є.
Олеся Показати IP 22 Жовтня 2010 23:42
Найбільше розсмішила фраза: "Жодного українського письменника не можна порівняти з Достоєвським". А кого з письменників цей пан взагалі знає? "Революціонера-демократа" Шевченка, пару віршів Лесі Українки чув і Франка - вихолощену і перекручену совкову шкільну програму? Щоб робити такі заяви, треба хоч би розбиратись в темі. Мене завжди дивує, коли намагаються порівнювати: от цей письменник - як Пушкін, той - як Толстой, ця - Ахматова. Ніби товари в магазині порівнюють. Кожна світова література унікальна, і шукати відповідників у іншій літературі - заняття для профанів.
Клим Трутрунькевич Показати IP 23 Жовтня 2010 08:02
Скаженій. Читай, про що йде мова, а то городиш типу "На городі лобода, а в Києві дядько". Мова йде про те, що українофоб принижує наші надбання, історію, літературу. Нехай твої діти читають "Маленького Принца", а згодом вони прочитають і "Тихий Дон", якщо ти маєш клепку і научиш їх читати. І не випячуй свою "ерудицію" Взагалі то, в 70 років ще не пізно перечитувати класику і "розуміти глибину творів", Карл Маркс почав вивчати російську за три місяці до смерті. Дерзай, може наберешся розуму, бо ти тут себе вже показала, що аж нудить.
маруся007 Показати IP 23 Жовтня 2010 08:18
Все залежить від ВЧИТЕЛЯ!Його вміння та терпіння, його тактовності та закоханості в предмет. Бо як прийде таке,що ме і бе, але думка в той час про гроші, то діти не тільки письменників, решту вчити не буде! А Табачника давно в шию пора гнати.В школу прийшли програми з розробкою уроків російської мови. Я не проти російської. Але якщо так говорити,як Табачник(що ми національна країна), то варто запронувати мови усіх тих меншин. Впевнена, що бажаючих вивчити,приміром,єврейську, вірменську і,навіть, ромську, було б багацько. Враження, що пан Міністр,просто не читав українську літературу! ПОДАРУЙТЕ ЙОМУ КНИГУ! Проте, щоб прочитати її,варто Міністру вивчити нашу рідну мову!!!Бо язик йому в цьому не допоможе.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus