USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Гнучкі, спритні та дисципліновані: луцькі школярі стають козаками

16 Лютого 2018 18:08
Луцькі школярі, які тренуються, аби взяти участь у чемпіонаті України з хортингу, подолали вже три тижні тренувань: юні хортингісти зізнаються, що стають більш спритними, а регулярні тренування роблять їх дисциплінованішими.

Як розповідає президент Волинської обласної федерації хортингу Сергій П’ятіков, у навчально-тренувальному процесі бойових мистецтв повинні враховуватися вікові особливості дітей. А це і психолого-фізіологічний розвиток, фізіологічні особливості.
«У віці до 7-10 років добре розвивати гнучкість, а от силу розвивати до 12 років малорезультативно, тому для дітей намагаємося давати в ігровій формі вправи на функціональну витривалість, що в перспективі дасть змогу розвити м’язову масу. Також працюючи з дітьми, даємо їм дозоване навантаження. Якщо людина, яка не знайома з хортингом подивиться на тренування дорослих та дітей, то їй може здатися, що це зовсім різні види спорту. Діти освоюють базові техніки в одну-дві технічні дії: блок і удар, або кидок і перехід на больовий. У дорослих вже розглядаються дії на 7-8 кроків», - пояснив тренер.
«Якщо порівнювати тренування дорослих і дітей, а дорослими я вважаю з 14 років – це спортсмени віку кадетів, які мають такі психофункціональні особливості, які дають їм можливість освоїти велику кількість технік», - зазначає Сергій П’ятіков.

Спортсмен, якщо займався з шестирічного віку, має за плечима достатньо потужний арсенал технік. І в старшому віці вже може обирати алгоритм ведення бою. У складних ситуаціях він має навики, які дозволяють миттєво приймати декілька рішень. А в дітей буває таке, що наступає ступор і вона не знає як себе вести в тій чи іншій ситуації. Тому коли на змаганнях дитину виводять на больовий – бій зупиняють, щоб дитина у стані ступору не отримала травму.
Тренер зауважив, що під час занять у дитячій групі займаються формуванням умінь та навиків, дисциплінованості, мотивації дитини, елементарних технічних навиків (стійка, переміщення, одно-триударні комбінації).

Як наголошує тренер, дисципліна в бойових мистецтвах є одним із головних факторів формування стержня самого спортсмена. Виховання розпочинається із приходу в зал, де є свій етикет, правила та традиції, але значно важливішим аспектом бойових мистецтв є самодисципліна. Коли спортсмен переходить з дисципліни «з-під палки» до самодисципліни, тоді дитина робить усе, щоб іти на тренування, трудиться, щоб поїхати на змагання.
Заняття дитини спортом, а особливо бойовими мистецтвами, з його слів, формує стержень і робить її дисциплінованою. Ці якості напарцьовують в залі, але вони переходять у повсякденне життя. Це - швидка реакція на зауваження вчителя в школі, миттєве реагування на те, що відбувається довкола, навіть при переході дороги. А дітки, які не займаються бойовими мистецтвами – потрапляють у ступор.
Сергій П’ятіков відзначає, що заняття бойовими мистецтвами сприяють успішності дитини, формують витривалість, зосередженістьта концентрацію уваги.

Денис зізнається, що тренер навчив хлопців правильно падати, тож тепер це не боляче.
«Коли я пішов на хортинг, то почав швидше вчити уроки. Тренування дали мені більше дисциплінованості, адже все треба робити вчасно, щоб встигнути піти на тренування», - розповідає Влад.
«Спортом я займаюся ще зі школи і це дозволяє зробити правильний вибір. Ось цього ми і намагаємося навчити дітей на тренуванні, щоб вони були рішучіші та впевненіші, щоб здобували перемоги не лише на змаганнях, а й в повсякденному житті», - говорить майстер спорту України, збірник України з хортингу Назар Плевако.
Нагадаємо, соціально-спортивний проект «Від школярів до козаків» реалізовує Інформаційне агентство Волинські Новини спільно з Федерацією хортингу на Волині. Група школярів початкових класів долучилася до занять спортом, аби виховати у собі силу волі, здобути навики самозахисту та розвинутися фізично. Через два місяці найрезультативніші учні увійдуть в команду, яка захищатиме честь Волинської області на чемпіонаті України в Києві.

Над матеріалом працювали журналісти Вадим Панафідін та Павло Переведенець.

Довідково:

Хортинг – український національний вид бойових мистецтв, який поєднує в собі як ударно-кидкову техніку, техніку роботи в партері, переміщення, роботу руками, ногами в стійках і повний спектр кидкової бази, який може траплятися в усіх видах бойових мистецтв, спрямованих на кидкову техніку, починаючи від вільної боротьби, закінчуючи джиу-джитсу, дзюдо, бойовим самбо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus