USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чому зірвався обмін полоненими, серед яких - волинський офіцер. ОНОВЛЕНО

16 Серпня 2015 14:51
Переговори з бойовиками про обмін полоненими і заручниками можуть поновитися 17 серпня. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив радник глави СБУ Юрій Тандіт.

З його слів, обмін полоненими зірвався через загрози українській стороні. Тандіт розповів, що домовленості йшли за планом до вечора позавчорашнього дня.

У домовленостях з обміну полоненими була задіяна полтавська волонтерська група воїнів-інтернаціоналістів на чолі з Василем Ковальчуком, які неодноразово звільняли українських військових з полону бойовиків. Зокрема, Василь Ковальчук проводив операцію з визволення з полону офіцера з Волині Євгена Олійника з 51-ї бригади.

"В останній момент, коли Він вже поїхав в Донецьк, виникли певні труднощі. По ходу проведення операції з боку Донецька постійно змінювалися умови - пропонувалося, зокрема, виїхати на їхню територію - і ми не побачили остаточних списків, які вони повинні були показати нам. Ми побачили, що нас намагаються затягнути в процес, фактично обманним шляхом не віддавши наших хлопців, про яких ми заздалегідь говорили.

Було прийнято рішення повертатися для того, щоб, можливо, з понеділка (17 серпня) продовжити переговорний процес, щоб забрати наших хлопців", - розповів він.

Нагадаємо, сьогодні вночі стало відомо, що бойовики зірвали обмін полоненими у форматі "13 на 13".

Серед полонених українських військових мали б звільнити офіцерів, які провели в неволі рік після трагічних подій під Іловайськом.

Кілька бійців, яких повинні були обміняти вночі, засуджені бойовиками до розстрілу. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" розповів парламентер, учасник обміну, що зірвався Василь Ковальчук.

Один із них – волинський офіцер Сергій Фураєв, який перебуває в полоні уже більше 300 днів.

"Ми з батьками, а саме Фураєвим і Ковальчуком. Це батьки тих артилеристів, які на сьогоднішній день є практично засудженими до страти. Ви знаєте, що та сторона найбільше не любить артилеристів і снайперів", - розповів Василь Ковальчук.



Ковальчук розповів, що спочатку бойовики зажадали деяких підозрюваних у сепаратизмі правопорушників з Маріуполя, які найбільше відзначилися грабежами підприємців. І одного разу вони зірвали прапор, і тоді їм вже дали статтю про сепаратизм.

При цьому у силових відомствах пішли назустріч переговірникам і надали на обмін саме цю команду. Операція готувалася і узгодження тривало протягом трьох місяців.

Пізніше представники бойовиків попросили саме "групу Боксера", крім того до "групи Боксера" Ковальчук відніс і заступника Дарини Морозової, яка займається обміном з боку бойовиків – Ірину.

"Фактично – це угруповання, яке свого часу було присутнє при захопленні міліції, зриві українських прапорів", - розповів він.

За декілька днів до обміну активістка Наталія Боярина на сторінці групи «Повернути додому комбата» у Фейсбуці висловлювала надію на швидке визволення Сергія Фураєва з полону.

«Вже зовсім скоро і цей жах скінчиться», - написала вона і розмістила фото яблуньки, яку посадив офіцер на території військової частини.

«Цю гарну яблуню садив Сергій Фураєв, на тириторії частини. Яблуньку ніхто не чіпає,бо яблучка,в мене пораховані. Я їх Сергію передам під звіт. Фураєв Сергій, Комісарчук Артем - це ГЕРОЇ нашого часу», - написала вона.



ЧИТАТИ ЩЕ: ХТО З ВОЛИНСЬКИХ БІЙЦІВ ДОСІ – У ПОЛОНІ БОЙОВИКІВ. СПИСОК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus