USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Два місяці під градами: як не стати дезертиром?

21 Вересня 2014 10:29
51-у механізовану бригаду із Волині, 5-й батальйон із Прикарпаття , 24-у механізовану бригаду із Львівщини рідні удома зустрічали, як героїв. Натомість військове керівництво закидає воякам дезертирство, - про це інформує IA ZIK.

Саме за свою правду зараз бореться й 5-й батальйон територіальної оборони «Прикарпаття». Після двох місяців, проведених під обстрілами із «Градів» командир Віталій Комар самовільно прийняв рішення вивести бійців з-під Амвросіївки. Близько чотирьохсот солдат повернулися додому наприкінці серпня.

«Ми нічого не могли там вдіяти, - розповідає боєць 5-го батальйону територіальної оборони «Прикарпаття» Андрій. – Все, що мали, - автобуси, на яких і приїхали на позицію. Але ж воювати без бронетехніки неможливо. Хто винен в цій ситуації? Генштаби напевне. Мали бійню в одні ворота. Отримували накази спостерігати, не стріляти, але не здавати позицій.

Зараз Віталія Комара звинувачують у непокорі командирам й ухилянні від військової служби. Його взяли під варту на два місяці. Аби вивільнити комбата, бійці віднайшли кошти для застави у сумі 60 тисяч гривень.

«Дезертирство? Два місяці батальйон знаходився під обстрілами на території Донецької області. Хлопці трималися два місяці: якби були дезертирами, то за обставин, в котрі потрапили, одразу б поїхали геть», - говорить Віталій Комар.

Тим часом батальйон, яким керував Комар, вирушив в Рівне на навчання.

Більшість бійців 51-ї механізованої бригади також самовільно покинули зону АТО. Додому добиралися за власний кошт, гроші передавали родичі, декому допомогли волонтери. Місце їх дислокації - військова частина у Володимирі-Волинському. Вимагають демобілізації, ротації, адже перебували на Сході від початку квітня.

Зі слів бійця Петра Леха, який воював сході 5 місяців, форму, зброю, продукти отримували від волонтерів, а від держави – лише накази.

«Хто нами командував? Пивоваренко – полковник, який зараз вважається зниклим. Стало відомо, що він здавав інформацію про переміщення частини», - додав чоловік.

Частина бійців бригади ще від початку серпня перебуває в Старобільському СІЗО. Зі слів правозахисника Володимира Нагорного, подана апеляція зникла.

«Уже місяць, як доля апеляцій невідома. Вона ж мала бути розглянута в 5-денний термін, бо мова йде про обмеження прав людини», - розповів Володимир Нагорний.

Наразі ж ведуться розмови про переформатування 51-ї бригади на 14-ту.

«Бригада існуватиме. Але під яким виглядом? Може, нове найменування, може, з новими регаліями, озброєнням, чисельністю. Прийматиметься додаткове рішення», - повідомив генерал-лейтенант, керівник групи «Північ» Ігор Колесник.

178 вояків 24-ї механізованої бригади додому повернулися 4 і 6 вересня. Спочатку відкрито розповідали про пережите. Тепер же адвокати, які представляють інтереси солдатів, яких можуть визнати дезертирами, радять своїм підопічним не спілкуватися із журналістами.

Тимчасовий виконувач обов'язків начальника штабу 24-ї бригади Олександр Бабяк не на камеру пояснив: якби бійці після повернення поводилися тихо, усе вдалося б владнати наступного ж дня.

«Їх би завели у частину і на цьому б все закінчилося», - переконаний він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus