USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Хто похований у загадкових могилах на кладовищі в Ростові

6 Серпня 2015 18:18
Кладовище під російським Ростовом-на-Дону регулярно поповнюється свіжими могилами невідомих чоловіків 25-45 років. Це - найбільше кладовище в Європі, - інформують наші столичні колеги з ТСН.

Про Північне кладовище міста Ростов-на-Дону в Україні багато дізналися восени минулого року. У жовтні 2014 місцевий блогер Андрій Онопрієв, прийшовши на могилу батька, виявив три ряди свіжих поховань ідентифікованих табличками з написами "НМ" і "НЖ" і датами смерті липень-жовтень 2014 року. Більшості померлих - від 20 до 45 років. Зі слів блогера, всі поховання були зроблені в один час, а могили - свіжі.

Навесні цього року кладовище поповнилося новими рядами "невідомих могил" з такими ж даними. Відсутність офіційної інформації з цього приводу породила масу чуток про "походження" цих могил. В українських, а також у низці російських ЗМІ з'являлися повідомлення про те, що тут поховані останки бойовиків, які загинули на Донбасі. Журналіст вже безпосередньо в Ростові спробував розібратися, хто похований на загадковому кладовищі в цьому російському обласному центрі.



Недалеко від кладовища розташований новий житловий комплекс "Суворівський" – це військове містечко. Місцеві жартують: "З Суворівського на Північне через Донбас". Жарт став розхожим після несподіваної появи сотень невідомих могил. Розташовані вони на околиці кладовища, куди потрапляють тільки родичі тих, чиї могили знаходяться поруч. Північне кладовище в Ростові відкрили у 1972 році. Відтоді тут поховали близько півмільйона осіб. Це - один із найбільших цвинтарів у Європі площею близько 400 га. Територія кладовища розділена на квартали, між якими, для зручності, курсує автобус.

План Північного кладовища під Ростовом
План Північного кладовища під Ростовом


Неопізнані осінні поховання розташовані в кварталі 54-а. Зараз їх там близько 120. Є ще близько 170 таких поховань у кварталі 31-а. Схожі поховання є і в кварталі 20-а. Могили, які з'явилися навесні, розташовані в кварталі 20-в.



"Такого я раніше не бачив – зазвичай неопізнані трупи ховали між рядами, по 5-6. А такого масового я не бачив раніше. Таке враження, що це не кладовище, а смітник", - розповів Онопрієв.

Помітно і те, що масові поховання, що восени-2014, що навесні-2015 з'явилися одразу після закінчення активної фази бойових дій на сході України. Як зазначає блогер, за більш ніж півроку у деяких могил з'явилися огорожі – ймовірно, знайшлися родичі. Але таких небагато – близько десяти. Хто ці люди, поховані під табличками "НМ" і "НЖ" – незрозуміло. Місцеві жителі знаходять кілька пояснень і всі вони пов'язані з Україною: або це російські військові, або так звані "ополченці" з окупованих територій України, з якими якраз межує Ростовська область.

Керівництво міських кладовищ Ростова-на-Дону спростовує версію з бойовиками – вони стверджують, що це неопізнані місцеві громадяни, оскільки в Ростові не ховають небіжчиків з інших міст. В об'єднанні Меморіал, яке займається захистом прав військовослужбовців і призовників, вважають, що ці могили навряд чи можуть бути солдатськими. Якщо це і військові, то скоріше за все – так звані добровольці, або як вони себе називають – "ополченці". Їх родичі можуть навіть не знати, що ті вирушили воювати на Донбас.

"Згідно з нашими даними, всіх загиблих військовослужбовців вивозять і привозять додому, - коментує ситуацію співробітник правозахисного товариства Меморіал Сергій Кривенко, - і ховають вже вдома. Наскільки я знаю, родичі в Ростов приїжджають і вивозять, забирають своїх. Багато мусульман служать в тих частинах – у них обов'язково потрібно, щоб тіло було поховано".

Кривенко каже, що з минулого року через рішення влади, у правозахисників немає прямого доступу до могил в Ростові. При цьому правозахисник відзначає, що якби масові поховання військовослужбовців РФ дійсно з'явилися, їх було б неможливо приховати. "Якщо б почалося – то це б прорвалося", - каже правозахисник і додає, що в армії все-таки налагоджений облік загиблих, "за всього бардака, який існує". Він також стверджує, що в їхню організацію не зверталися родичі загиблих, на яких чинили тиск і примушували мовчати.



Згідно з підрахунками Меморіалу, у ході воєнних дій на Донбасі, загинуло до тисячі російських військовослужбовців. Імена і прізвища близько 60 осіб – відомі, інші – ні. Але відомо, що основна їх маса - це рядові контрактники, є кілька офіцерів. Строковиків серед них нібито немає.

"Особливо в серпні 2014, там були офіцери, сержанти, рядові контрактники в основному", - говорить Кривенко. Однак, якщо порівняти, наприклад, з втратами армії РФ під час другої війни в Чечні, де загинуло близько 6 тисяч солдатів, то втрати на Донбасі – незначні для масштабу Росії. Тому немає і резонансу в суспільстві, впевнений правозахисник. Коментуючи повідомлення про поховання бойовиків, начальник відділу адміністрування служби міських кладовищ Ростова-на-Дону Валерій Зиков раніше розповів "Газеті.ру", що в цих могилах поховані неопізнані громадяни, вік яких коливається від 30 до 80 років. "У нас такого немає, щоб привезли, нишком вивалили і закопали. Я б давно за це у в'язниці сидів. Ніколи не підпишуся ховати "ополченців" або когось неналежного... Хіба "ополченці" можуть бути невідомими? До того ж, чого буде вести бій 70-річний дід або 60-річна пенсіонерка? Це - нонсенс", - зазначив Зиков.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus