USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцькі безпілотники будуть спеціалізованими

26 Вересня 2014 13:52
Товариство сприяння оброни України в Луцьку активізує свою роботу. На його базі створюється Центр проектування та розробок безпілотних літальних апаратів.

Винахідники-конструктори розповіли про напрямки своєї роботи та потреби сьогодні, 26 вересня.

Презентацію розпочав керівник «Самооборони майдану Волині»» Андрій Хведчак, який є заступником начальника управління сприяння територіальній обороні і військового-патріотичної роботи центрального комітету Товариства сприяння оборони України. З його слів, після початку анексії Криму, ТСОУ активізувало свою роботу. Нині в Києві вже розробляються безпілотники, а також діє Центр підготовки резерву, де готуються нацгвардійці, добровольці та військові до виїзду в зону АТО.

Луцьк вирішив не залишатися осторонь і долучився до розробок безпілотних апаратів-ровідників. Так і з’явився Центр проектування та розробок безпілотних літальних апаратів.

«Виявилося, що у нас є багато любителів, які займаються такою роботою. Завдяки цьому Центру ми зможемо об’єднати цих людей, створимо майданчик для розробок та випробувань», - зауважив він.

Окрім того, з його слів нині вже є усні домовленості з СБУ, МВС, Держприкордонслужбою про те, щоб в цьому Центрі виготовляли спеціалізовані апарати, необхідні для певних видів операцій. Адже є цілий ряд параметрів, вимог, яким вони мають відповідати, залежно від поставлених задач. Скажімо, в спецпідрозділу «Альфа» вони одні, а в «Омеги» - інші. Нині вже готуються офіційні листи, аби можна було розпочати роботу з прийому замовлень, аби ці безпілотними були спеціалізовані.


Конструктори продемонстрували три прототипи, які нині випробовуються. Головна проблема – комплектуючі. Вся електроніка закуповується в Китаї. До прикладу, квадрокоптер не полетів, бо згоріла одна плата і щоб підібрати відповідну, потрібен буде деякий час. Собівартість одного такого апарату - 1-2 тисячі доларів. Тому конструктори і «Самооборона» закликають небайдужих долучитися до цієї ініціативи коштами.


На жаль, українські виробники не поспішають виробляти такі комплектуючі. На те, щоб отримати замовлення з Китаю доводиться чекати не один тиждень, ще й приходиться сплачувати мито. Конструктор-любитель Володимир Літвінчук каже, що один такий апарат можна скласти за 2-3 дні, якщо є всі необхідні матеріали. Однак, дуже багато часу може затрачатися на те, щоб підібрати сумісні деталі. А тому збір апарату може затягуватися.


Політ такого безпілотника може тривати від 5 хвилин до 1 години. Підніматися він може на висоту вище 1 кілометра, залежно від підсилюючої апаратури. Також він може подолати відстань у кілька кілометрів.

Окрім коштів на комплектуючі деталі, учасникам проекту знадобляться меблі (стільці, столи), станки. До співпраці також кличуть конструкторів-любителів та дизайнерів, зі знанням 3-D графіки, а відповідно ще й необхідний потужний комп’ютер з програмним забезпеченням.


Конструктори обіцяють розробляти такі безпілотники на потреби бійців АТО. Адже завдяки таким апаратам, розвідка стала б набагато безпечнішою: можна було б уникнути численних засідок і виявити противника.


Нагадаємо, безпілотники-розвідники Бундесверу пообіцяли привезти з Німеччини до України. А раніше Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розповів, що у складі Нацгвардії України створять оперативну ескадрилью безпілотних літальних апаратів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus