USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинянки влаштовують аукціони в США, аби допомагати бійцям

20 Березня 2015 07:00
Соціально активні жінки шацького району та волонтери із групи «Небайдужі» постійно проводять аукціони в США, аби за виручені кошти купувати потрібні бійцям медикаменти: американські аптечки, кровоспинні препарати та джґути, – йдеться на сайті видання «Слово Волині».

Розпочала справу Катерина Бондаренко, волонтерка групи «Небайдужі», яка декілька місяців тому вийшла на зв`язок зі спільнотою у США «EuroMaidan Items Aurtion to benefit Ukrainian people» та, зокрема, організаторкою Галиною Карпенською, координатором інтернет-аукціонів з продажу виробів ручної роботи українських майстрів. За виручені кошти вона надсилає в Україну аптечки натівського зразка.

Отож, повитягавши із горища вишиті рушники, сорочку, Катерина віддала їх на аукціон, аби поміняти на кровоспинні препарати. Задумом міняти старовинні речі ручної роботи на медикаменти чи продавати їх на аукціоні поділилася із волонтерами групи «Небайдужі». Про збір старовинних речей (вишиваних рушників, серветок, скатертин, наволочок та простирадл як хрестиком, так і гладдю), сучасних вишивок, речей ручної роботи волонтери оголошували на різноманітних акціях, які влаштовували у Шацьку на підтримку бійців. На заклик відгукувалися мешканці Шацька та району: приносили старовинні, вишиті на мішковинах чи іншому полотні картини, рушники (найдавніший – із 1929 року, що принесла жінка із села Ростань), наволочки, серветки, інші вироби ручної роботи. Більшість із цих речей згодом міняли на медикаменти за сприяння Волинської організації ветеранів Афганістану. А молоді майстрині взялися вишивати картини бісером та робити різноманітні прикраси в українському стилі. Багато із них займалися певними видами рукоділля вперше, черпаючи знання зі спеціалізованої літератури та інтернету.

Так, майстриня Оксана Пех навчилася виготовляти прикраси для дівчат зі стрічок. На аукціон виготовила вінок із квітів у жовто-блакитних тонах, де красувалися великі волошки із соняшниками. І як найбільш неочікуваний результат – за нього вторгували на аукціоні аж 200 доларів, за які організація «Save live Together/Рятуємо життя разом» закупила медикаменти та передала їх волонтерам Шацька. Виготовила для аукціону ну просто шикарний набір прикрас із червоних маків (кольє, браслет та сережки). Моделлю для демонстрації цієї краси попросили бути дружину бійця, волонтерку Інну Миселюк. «Просто красуня!», «А ціна прикрас – із моделлю?» – такими були коментарі під світлиною Інни в мережі «Фейсбук».

«Комплект із прикрас можна зробити за один день, якщо добре посидіти, – розповідає Оксана. – Та інколи викраяти цілий день на таку роботу важко, бо я в декреті з дітками. Тож працюю вночі, коли усі вкладуться спати. Більші квіти роблю швидше, менші – довше. Матеріал (кольорові стрічки, намистинки, клей) купую в магазині чи через Інтернет. Дуже люблю робити маки, вони такі гарні, яскраві. Ці квіти - моя візитівка. У мене чоловік – прикордонник, і будь-якої миті він може опинитися на війні. Нашим бійцям треба допомогти хоч чимось. Радію з того, що мої роботи так високо оцінили на аукціоні і що це комусь врятує життя чи здоров’я».

Ляльки Тильди «Весільна пара», зроблені в українському стилі, шацької майстрині Оксани Деркач продали на аукціоні за 125 доларів (кошти перерахували синові волинянина, майора Олексія Шепелюка, який зник 25 серпня в Іловайському котлі). Для ляльок, які робила вперше у житті, використовувала винятково натуральні тканини, розфарбовувала обличчя акриловими фарбами.

Ще одну пару ляльок ручної роботи – «Оберіг сімейного щастя» у стилі мотанки шачанки Людмили Максимчук продали на аукціоні за 60 доларів. У майстрині жодна пара ляльок не була схожою на інші – щоразу кожній додавала щось своє. Тепер витвір Людмили, зроблений за тиждень, є для когось оберегом сімейного щастя, а кошти, виручені від продажу, використані фундацією, про яку згадували, для закупівлі необхідних для бійців медикаментів. Також Людмила робить для бійців ангелочки-обереги з ниток, які вкладають у кожну посилку на передову.

Свою частку в аукціон вклала працівниця Шацького райвідділу міліції Людмила Гуменчук. Спеціально для аукціону вона вишила бісером картину в українському стилі із зображенням герба-тризуба в обрамленні соняшників, колосків пшениці та кетягів калини з написом «Україна». За картину виручили 100 доларів. Людмила каже, що залюбки буде й надалі вишивати картини для аукціону (уже трудиться над черговим шедевром – картиною з соняшниками та ромашками), бо розуміє, що моральна підтримка солдатів – це одне, а матеріальна – зовсім інше.

Тим паче, що нещодавно троє працівників Шацького РВ повернулися на ротацію з зони АТО, а на зміну їм пішли інші. Для обміну на ліки Людмила Гуменчук також принесла чимало вишивок – рушників та серветок.

Ще одну картину бісером надала волонтерка Людмила Ярмолаєва. Виготовила жінка картину «Кінь» за чотири дні, а тепер усю свою майстерність вкладає в черговий витвір бісером – картину з маками. Не хоче афішувати своєї допомоги солдатам, тож у розмові – небагатослівна. «Хто реальними справами допомагає бійцям – мене зрозуміє,» – каже Людмила.

За 50 доларів на аукціоні була продана вишита нитками старовинна ікона «Богородиця з немовлям» шачанки Галини Цвид. Обрамлена ікона у рамку ручної роботи з різьбленням. Зоряна Бабій, мешканка Нью-Йорка, придбавши картину, вирішила не забирати її, а подарувала як оберіг бійцям 14-ї бригади, що знаходиться у місті Володимир-Волинський. Свої вироби для обміну на медикаменти надала й майстриня Ніна Голядинець (доробок тематичних картинок у чорно-білому стилі «Закохані», «Дівчата», «Мамині помічники»), всього – більше десятка таких міні-картин.

Раніше Інформаційне агентство Волинські новини писало, що волиняни міняють старовинні вишиванки на аптечки для українських військових.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus