USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Співпали 4 зразки ДНК родичів волинських бійців

6 Листопада 2014 17:34
Більше 30 родичів зниклих волинських бійців здали генетичний матеріал для ДНК-експертизи.

Працівники УМВС України у Волинській області відкрили 45 кримінальних проваджень за фактами безвісного зникнення громадян. Усі вони - військовослужбовці. За цими провадженнями розшукується 46 осіб. Дев’ятьох із них знайшли.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини повідомили в управлінні МВС України у Волинській області.

У рамках цих проваджень, розповідає заступник начальника слідчого управління УМВС України у Волинській області Наталія Пасічник, за станом на 5 листопада, відібрали 34 зразки біологічного походження і призначили 33 молекулярно-генетичні експертизи.
Поки що остаточно нікого не ідентифікували.

Нагадаємо, родичів безвісти зниклих бійців закликають якнайшвидше здати ДНК-матеріал для генетичної експертизи і порівняння зразків з базою даних неопізнаних тіл військовослужбовців.

Так, для того, аби здати ДНК-матеріал, родичам необхідно звернутися до слідчих МВС. І уже з документами, виданими слідчими, волинян направляють на відбір зразків до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України у Волинській області.

Як розповідає старший експерт відділу спеціальних видів експертиз Центру Ольга Цивінська, для аналізу ДНК підходять клітини, які мають ядро. Це може бути кров, слина. Однак, згідно з нормативними документами МВС, для порівняння з базою даних неопізнаних тіл, відбирають зразки букального епітелію – з внутрішнього боку щоки.
«У нас є інструкція в якій вказано, що має бути відбір букального епітелію. Це клітини з ротової порожнини, а точніше - з внутрішньої поверхні щік. Для відбору ми даємо стерильні ватні палички. Напередодні, за годину, ці люди не повинні їсти, а перед самим відбором зразка люди прополіскують ротову порожнину. Потім труть паличкою внутрішню поверхню щоки не менше 10 разів. Ми беремо 2 зразки, вкладаємо у стерильні конверти, і, разом з необхідним пакетом документів, якнайшвидше направляємо в Київ у ДНД», - пояснює фахівець.
Був випадок, коли експертам довелося виїздити додому до родичів зниклого бійця, бо мати не могла за станом здоров’я приїхати до Луцька в НДЕКЦ.

Свого часу в офіційних джерелах інформувалося про те, що відбір зразків генетичного матеріалу здійснюють в бюро судово-медичної експертизи. Однак згодом це віддали у відомство МВС, оскільки в криміналістичних центрах Міністерства ширші можливості відбору генетичного матеріалу, проведення експертиз та створення єдиної бази даних.

Нагадаємо, майже щотижня на Дніпропетровщині ховають невідомих солдат, яких не вдалося ідентифікувати. Як пояснює Ольга Цивінська, у них перед захороненням повинні відбиратися зразки ДНК та вноситися результати до бази даних, аби згодом їх можна було ідентифікувати.

Вартість такої експертизи – близько 2,5 тисячі гривень. В НДЕКЦ переконують, що держава виконує свою обіцянку і всі експертизи здійснюються за кошти держбюджету, з волинян грошей за експертизу не беруть. В середньому, результати аналізу ДНК стають відомі приблизно за 2 тижні після відбору зразків.

Як повідомила заступник начальника слідчого управління УМВС України у Волинській області Наталія Пасічник, 4 зразки ДНК-профілів направлені на додаткову експертизу, оскільки з Києва надійшла інформація про співпадіння зразків родичів зі зразками тіл загиблих.

«Експертами ДНДЕКЦ МВС України на адресу СУ УМВС України у Волинській області направлено 4 інформаційних листи про виявлення співпадінь ДНК-профілів зразків букального епітелію близьких родичів осіб, які брали участь в АТО, з тілами загиблих», - пояснила Наталія Пасічник.

Тож, достеменно стануть відомі результати ідентифікації після проведення додаткових експертиз.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus