USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Відступ 51 бригади - не причина трагедії під Іловайськом

13 Жовтня 2014 08:51
Відступ без наказу 23-24 серпня батальйону "Прикарпаття" та підрозділів 51-ї механізованої бригади зі своїх позицій в районі Іловайська не був основною причиною прориву російських військ.

Таку думку висловив екс-командувач військами сектора "Д", в який входили ці підрозділи, генерал-лейтенант Петро Литвин.

З його слів, загальна чисельність підпорядкованого йому угруповання військ не перевищувала 650 військовослужбовців.

"Згідно з бойовим завданням і розпорядженням командування штабу АТО, підрозділи були розсіяні на широкому фронті, і не могли надати один одному вогневу підтримку і взаємодію", - відзначає він.

При цьому завданням угруповання, зі слів Литвини, було прикривати більш 150 кілометрів державного кордону.

"У нас не було ані сил, ані коштів для забезпечення охорони навіть великих вузлів комунікацій, не кажучи вже про створення оборонних рубежів і ударних угруповань. Підрозділи прикриття були виснажені постійними боями і артобстрілами переважаючих військ противника", - заявив Литвин.

"Я не думаю, що основною причиною трагічних подій, які відбулися, був лише відхід без наказу батальйону "Прикарпаття" та підрозділів 51-ї механізованої бригади", - зазначив генерал і закликав дочекатися результатів розслідування.

Також Литвин зазначив, що в тилу угрупування діяла велика кількість диверсійно-розвідувальних груп, які нападали на українські війська і порушували їх постачання.

"Чи була можливість у військ сектора "Д" зупинити атаку чотирьох російських батальйонно-тактичних груп? Чи був 5-й батальйон територіальної оборони "Прикарпаття" ,що складався з приблизно 300 військовослужбовців, мобілізованих і оснащених тільки легким піхотним озброєнням, здатний відбити атаку повнокомплектних бронетанкових частин РФ? Очевидно, ні", - зазначає автор статті.

ДИВИТИСЯ УНІКАЛЬНІ ФОТО ІЛОВАЙСЬКОГО КОТЛА

Як відомо, наприкінці серпня під Іловайськом в оточення НЗФ потрапили підрозділи батальйонів "Донбас", "Дніпро", "Світязь", "Херсон" та "Миротворець".

Командування цих підрозділів протягом кількох днів зверталося до керівництва АТО з вимогою створити коридор для вивезення тяжкопоранених. Ці звернення були ніким не почуті і саботувалися як військовим командуванням, так і керівництвом держави.

Пізніше міністр оборони Валерій Гелетей заявив, що в боях під Іловайськом загинули щонайменше 107 українських військовослужбовців і більше 300 - російських. З його слів, в тил угрупованню сил АТО зайшли з Росії 6 батальйонно-тактичних груп, посилених потужним сучасним артилерійським озброєнням.

Президент Петро Порошенко заявив, що у подіях, що сталися під Іловайськом (Донецька обл.), де у "котлі" загинули українські військові, є дві причини.

"Перша – це здача позицій, які дозволили взяти в оточення військових. Друга – тепер я можу про це сказати – ударне угрупування з відновлення боєздатності, яке мало підійти на допомогу – затрималося на три дні", - заявив президент.

При цьому 51-ту бригаду за наказом Порошенка було розформовано, а на місці її дислокації буде утворено нову, 14-ту механізовану бригаду, "нової якості, з інших військовослужбовців та під іншим керівництвом".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus