USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Як втрата Дебальцевого вплине на ситуацію в Україні. Прогноз експертів

18 Лютого 2015 13:59
Як поразка в Дебальцевому вплине на ситуацію в Україні Еспресо.TV поцікавилося у експертів, чи зможе призвести втрата Дебальцевого до внутрішньополітичної кризи в країні, з подальшим розвалом коаліції та початком нового Майдану.

Сергій Таран, політолог, співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Социовимір"

- Очевидно, що для влади потрібна підтримка міжнародної спільноти, а для цього потрібні дипломатичні зусилля. Завдяки коаліції ми отримали від мінських угод, те що є небажаним для Росії і тому ми повинні зберегти рух у цьому напрямку, прикладаючи дипломатичні зусилля. Тому Україна діє дуже обережно, щоб не зірвати Мінські домовленості, не треба забувати, що Захід дуже хоче миру, і використовує будь-яку можливість цей мир реалізувати. Наскільки це ефективно - то вже інше питання. Таку позицію має міжнародна спільнота, і Україна повинна її враховувати. Враховуючи це, Україна діє дуже обережно, зокрема і в Дебальцевому. Виходячи із ситуації, яка сталася в Дебальцевому, можна буде констатувати, чи можливо цього миру дотримуватись. Це питання вирішиться в найближчі години, якщо міжнародна спільнота буде вважати, що цього миру не можливо дотриматись, то буде задіяний інший сценарій, про який казали в АП.

Третій Майдан - це один із сценаріїв Путіна по розхитуванню внутрішньополітичної ситуації в країні. З іншого боку, можливі протестні виступи громадян з приводу того, що реформи відбуваються не так швидко, як їм цього хотілося. Тому я не виключаю того, що можлива критика влади. Це - нормальний процес у демократичному суспільстві, але я думаю, що це не буде той Майдан який призведе до зміни влади. Більшість тієї частини людей, яка має критичні настрої щодо влади, розуміє, що сценарій заміщення влади зіграє на руку агресора. Тому я очікував би протестні виступи, але не той Майдан, на який очікують в кремлі.

Олексій Кошель, голова правління Комітету виборців України

- По-перше, якщо казати про третій Майдан, то я не бачу перспектив, принаймні в найближчі місяці. Тобто, коли іде війна, критика влади або якась публічна критика військових, сприймається як провокація, тому в найближчі місяці можливе використання технологій Майдану для розхитування ситуації, можливі протестні акції. Але передумов або підстав для цього немає. Це буде як один із інструментів пропаганди російської сторони. З приводу Дебальцевого - нині, я вважаю, що результат втрати цього міста не є підставою для внутрішньополітичної кризи або кризи влади. За період війни Україна втрачала не одну вже важливу територію, що мало б призвести до політичної кризи. Тобто ми втратили Донецьк (хочу нагадати в травні Донецьк був під контролем України), ми втратили Донецький аеропорт, який вже став символом боротьби українського народу і зараз ми втрачаємо Дебальцеве. Я вважаю, що втрата Дебальцевого не спричинить внутрішньополітичної кризи, але подальша втрата українських територій може мати серйозний вплив.

Я не говорив би про розпад на "партію миру" і "партію війни", на "роботу" і "популізм". Це говорить про те, що коаліція від самого початку не була однорідним утворенням, там присутні партія Ляшка і "Батьківщина". Для партії Ляшка потрібний "гучний" вихід, щоб вести кампанію на місцевих виборах, якась гостра ситуація в коаліції. Щодо "Батьківщини", то вони ще не сказали свого слова, тобто вони знаходяться в позиції очікування, вони грають у кулуарні ігри, вони мовчки погоджуються з рішеннями президента, уряду та партнерів по коаліції. Але Юлія Володимирівна як амбітний політик не залишає планів на велику політику. Мається на увазі не проходження 5% бар'єру, а більша участь у органах влади. Тому розлучення із партією "Батьківщина" - це лише питання часу. Вони розуміють, що на даний момент в коаліції є 300 депутатів і їхній вихід не буде означати нічого, від гучного бряцкання дверима, ніяких дивідендів вони не отримають.

Володимир Фесенко, політолог, голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента»

- Ситуація, що склалася навколо Дебальцевого, може призвести до зриву подальшого виконання мінських домовленостей. В кращому випадку вдасться хоча б зафіксувати якесь припинення вогню, але сама тема домовленостей з сепаратистами, звичайно, дискредитована.

Думаю, що різко погіршиться ставлення до країн, які виступили у ролі гарантів - Німеччини та Франції. Думаю, що "нормандський формат" дискредитований.

Щодо внутрішньополітичної ситуації. Під ударом опиниться, і з високим ступенем ймовірності залишить свою посаду, глава Генштабу Муженко. У Верховній Раді це викличе масу різноманітних версій та звинувачень.

Вважаю, що виведення українських військ з-під Дебальцевого - це правильне рішення, треба було робити це ще раніше.

Помилки були допущені ще коли допустили просування противника по флангах і упустили контроль над автомобільними дорогами. Це зробило проблемною доставку боєприпасів і продовольства. Відповідно, ці помилки призвели до нинішнього розвитку подій.

Це вже третя ситуація, скажімо так, неправильного планування військових дій. Тому треба робити висновки.

Семен Семенченко, народний депутат, комбат "Донбасу"

Я розцінюю мітинги під Міноборони як реакцію народу на безвідповідальність влади, яка продовжує нічого не робити. Ситуацію в країні під час війни врятував тільки унікальний волонтерський рух. Я не впевнений, що це конструктивний спосіб вирішення проблем в нестабільній ситуації, тим більше це не дії на владу, проте я розумію, чому люди так роблять.

Крім того, ці мітинги можуть бути використані спеціальними провокаторам Кремля. Адже ці групи дійсно готуються для того, щоб в Україні спалахнула внутрішня криза. Це справді небезпечно.

Тарас Березовець, політолог

Сьогодні російська армія перебуває в набагато гіршому стані, ніж за часи Іловайська. Дебальцеве – це остання спроба Володимира Путіна переломити ситуацію на фронті. Саме тому він кидає туди всі резерви. Наразі ж можна впевнено сказати, що українська армія за цей час повністю довела свою профпридатність.

Одне з ключових завдань Путіна - роздмухати ворожнечу в українському суспільстві, спровокувати розбрат. Але влада, не пояснюючи і не даючи потрібної інформації про стан подій, сама робить багато для того, щоб виникали підозри, що щось відбувається не так. Реалізація плану так званого "Третього Майдану" має чітку прив’язку до того, що відбувається сьогодні в Дебальцевому. Звичайно, потрібно критикувати військове керівництво, давати об’єктивну оцінку, але при цьому не можна підігравати агентурі Путіна і їхнім "експертам", які мають за мету дестабілізувати політичну ситуацію в Україні.

З моєї точки зору, утримання цього населеного пункту було позбавлено будь-якого сенсу. Найважливіше, що Україна зараз повинна зберегти, це - ядро професійних збройних сил. Це є найбільшою цінністю, а не населений пункт, який вже фактично перетворений на "місячний пейзаж", де зруйновано все, зокрема і залізничний вузол.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus