USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чи варто боятись нечисті у ніч перед Різдвом? Поради священика щодо святкування

6 Січня 2014 19:00
Напередодні великого та світлого свята Різдва Христового ми завжди переглядаємо власні позиції і міркуємо, чи правильно та по-християнські ми живемо. Одразу на думку спадають ті вчинки, які не дають спокою в душі. У такі моменти ми питаємо в Бога, що потрібно змінити, аби життя стало кращим? Як поводити себе, аби стати справжнім християнином? У ці дні хочеться попросити вибачення у тих, кого колись образили, подати руку допомоги старому і немічному, щоб з світлою душею і чистим серцем зустріти велике свято – Різдво Христове.

Тож про те, як личить зустрічати велике свято, власкору Iнформаційного агентства Волинські Новини розповів настоятель УПЦ КП Святого Миколая священик Миколай Гой.
Сьогодні незвичайний вечір для усіх віруючих людей. Як повинен поводити себе справжній християнин напередодні Різдва Христового?

Ми готувалися до свята постом. Саме він символізує нашу добру волю стосовно того, що ми хочемо достойно зустріти величне свято народження Ісуса Христа. Сьогоднішній день особливий тим, що люди постили до появи першої зірки, яка собою знаменувала народження Ісуса Христа і віруючі християни намагаються цей звичай зберігати.

А які страви можна вживати у Святвечір згідно з християнськими традиціями, а які не бажано?

Сьогоднішній день є пісним, тож варто їсти виключно постові страви. Традиційною на Волині є кутя. Знову ж таки, постійно у прихожан виникають питання стосовно кількості страв на передріздвяному столі, але це вже залежить від того, як люди готуються до цього свята.

Тобто традиційні дванадцять страв – не обов’язкова умовапередріздвяного столу?

Звісно, це не є обв’язково, утім, дванадцять - сакральне число, що символізує дванадцять апостолів. Тож сміливо можна ставити на стіл і одинадцять, і тринадцять страв – і більше, й менше. Усе залежить від можливостей людини та від її бажання, – посміхається священик.
А стосовно церковних служб? перебувати на Всенічній службі від початку до закінчення? Як і для кого є винятки?

Напередодні Різдва згідно з церковним уставом служать Царські Часи, зображальні, Вечірню, літургію святого Василія Великого. Перед Головним Богослужінням відправляють Велике Повечір'я. Сама ж Різдвяна Всенічна розпочинається рівно опівночі. Кожна людина йде до храму за покликом свого серця та душі. Але, якщо вона відчуває якусь неміч, хворобу тілесну, але має щире бажання прийти на службу Божу, для неї пом’якшуються як умови посту, так і присутність на службі – чи на Всенічній, чи на Літургії. Якщо християнин готувався до Різдва шляхом суворого посту, відповідно, він повинен себе повести так само благочестиво із початку до завершення служби. Якщо ж людина формально відноситься до віри, й приходить до храму аби віддати дань моді, то це зовсім інша справа. Для хворої людини є також певні пом’якшення. А от стосовно дітей, то церква до них ставиться майже так само, як до дорослих. Батьки самі повинні бачити, як привчати малят до церковного життя. Якщо дитині, скажімо, 7-8 років, і вона має можливість вистояти 2-3 години богослужіння, то не варто її забирати з храму. Якщо ж дитятко вертке та жваве, для нього є певні винятки.

Як повинен себе поводити християнин в усі три дні Різдва? Так вже склалося, що в українців це свято часто асоціюється із застіллям та випивкою…

Так, дійсно, на Волині саме святкування зводимо до пишного застілля, але, у першу чергу, це - народження Ісуса Христа і воно є очікуваним та бажаним. До нього ми готуємось дуже довго. З приходом на землю Ісуса Христа прийшла та надія на примирення людини із Богом. І не треба зводити традиційно усе до застілля. Наші українські традиції багаті тим, що ми колядуємо. Колядка - це прославлення народження Ісуса Христа. Це суто наша українська традиція. Інші народи саме таких традицій не мають. Це свято проходить у веселощах, у більш тісному спілкуванні у родинному колі. І зовсім не обов’язково об’їдатися чи вживати спиртні напої. Переїдання – це гріх.
З якого по яке число ми колядуємо?

Традиційно ми звикли колядувати від Різдва, але, якщо взяти церковний устав, то уже з 4 грудня «беруться» Різдвяні катавасії. Це такий момент, коли ми відчуваємо прихід самого свята. Колядуємо переважно до Стрітення.

Багато хто вважає, що в ніч перед Різдвом потрібно гадати, вірять в те, що в цей день можна зустрітися з нечистою силою…

Бачите, свого часу наші предки відкинули усе це, прийнявши християнство. І, підтримуючи таку традицію, як гадання, ми знову повертаємось до того самого язичництва. Ми піднялися на голову вище. Ми прийняли християнство і просвітили свій розум. Тож християни повністю відкидають язичницькі звичаї, а, повертаючись назад, ми ніби опускаємось нижче того рівня, на якому ми є. А такі речі, що люди бояться виходити на вулицю, аби не зустріти щось лихе, свідчать про те, що людина мало ходить до церкви, малоосвічена в духовному плані і не повністю покладає свою надію на Бога. Для віруючої людини не страшна навіть зустріч, скажімо, з чимось таким неприємним. По вірі людина приймає дуже багато, вірячи про те, що Христос прийшов на землю як Спаситель та Визволитель усього роду людського, він ніколи не залишить віруючу людину осторонь і завжди їй допоможе.

А що ви могли б побажати волинянам у переддень Різдва?

Перш за все, хотілося б, щоб та віра, що є у людському серці, множилась, і ті подвиги благочестя, що кожен складає у своєму житті – постом, молитвою, працею, завжди тільки примножувались і не лише особисто для однієї людини, а й на користь усім волинянам та українцям.

Розмовляла Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
БОГДАН Показати IP 7 Січня 2014 18:52
Особисто мене вразили наступні влова у Різдвяних посланнях Патріарха Філарета та Блаженнійшого Митрополита Володимира.Патріарх Філарет сказав:=Людство досягло великих успіхів у науці,технологіях- в усьому ,.що стоється матеріальних цінностей.Але яким жалюгідним стало духовне життя!!Це навіть не потребує доказів,бо ми бачимо бездуховність на кожному кроці,щодня і всюди.Все духовне стало для нас,християн,другорядним=....Блаженнійший Володимир промовив:=Водночас ми з тривогою дивимось на ті виклики,які ставить перед нами нинішній світ з його =ліберальними =цінностями,на ті спокуси,спямовані передусім проти наших дІтей і молоді.Агресивна пропоганда шалених розваг і веселощів,моральної розбещеності-ось згубний дух цього віку,від якого застерігав нас апостол Павло.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus