USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

16 березня: події, факти, дні народження

16 Березня 2014 00:01
День народження 16 березня відзначають журналіст Анатолій Котлюк, заступник начальника управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації Валентина Загрева, екс-начальник відділу муніципальної дружини Луцької міськради Микола Корнейко, журналістка ВОДТРК Богдана Шевчук (на фото) та директор Волинського обласного центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Леонід Савчук.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх зі святом і бажає здоров’я, достатку та усіляких гараздів.

Іменини за православним календарем святкують Зиновій, Євтропій та Василіса.

16 березня – Всесвітній день сну. Сьогодні активізується соціальна реклама, влаштовуються конференції та симпозіуми, присвячені проблемам сну і впливу розладів, пов'язаних з його порушенням, на здоров'я людини і суспільство в цілому. Збалансоване харчування, правильна організація режиму дня, достатній час для сну - необхідні умови для збереження фізичного і психічного здоров'я на довгі роки.

Наша хроніка:

Торік ми інформували про те, що Волинь може лишитися без ротового радіо.

У 2011 році з самого ранку околицями Луцька гуляв ведмідь, якого після обіду доправили до луцького звіринця.

А в 2010 році ми повідомляли про корупційний скандал в мерії Луцька. Начальника управління освіти міської ради Сергія Калуша піймали під час отримання хабара.

16 березня 2009 року до Луцька завітав «козацький рокер» Сергій Василюк. Він презентував акустичну програму «Сховане обличчя».

Народилися:

Цього дня народилися німецький фізик, автор одного з основних законів електричних кіл Георг Ом, російський фізик і електротехнік, винахідник радіо Олександр Попов, російський радянський письменник-фантаст Олександр Бєляєв («Голова професора Доуеля», «Людина-амфібія», «Аріель»), космонавт Володимир Комаров, італійський кінорежисер, володар «Оскара» («Маленький Будда», «Останнє танго в Парижі») Бернардо Бертолуччі, видатний радянський спортсмен і тренер, хокеїст Аркадій Чернишов, радянський космонавт, двічі Герой Радянського Союзу Володимир Комаров, російський радянський актор театру й кіно Сергій Юрський («Золоте теля», «Місце зустрічі змінити не можна», «Любов і голуби»), російський естрадний співак, автор крилатої фрази «піпл хаває» Богдан Титомир.

Сталося:

1880за підозрою в революційній агітації заарештований український поет Іван Франко.

1890 року за підтримки Михайла Драгоманова Франко став співзасновником Русько-Української Радикальної Партії, підготувавши для неї програму, та разом з М. Павликом видає півмісячник «Народ». У 1895, 1897 і 1898 рр. Радикальна Партія висувала Франка на посла віденського парламенту й галицького сейму, але — через виборчі маніпуляції адміністрації і провокації ідеологічних та політичних супротивників — без успіху. 1899 року в Радикальній Партії розпочалася криза, і Франко спільно з народовцями заснував Національно-Демократичну Партію, з якою співпрацював до 1904 р., а відтак покинув активну участь у політичному житті.

1936 - з конвеєру Горьківського автомобільного заводу зійшов перший радянський автомобіль — лімузин марки «М-1».

Знаменита «Емка» (ГАЗ-М1) це друге покоління автомобілів ГАЗ. «М-1» замінила перший газівський легковик ГАЗ-А. Як для ГАЗ-А так і для ГАЗ-М1 прототипами послужили машини фірми «Форд Мотор». В новому автомобілі була посилена рама, замість двох було поставлено чотири ресори. Фордовські колеса на спицях були замінені штампованимі дисковими і діаметр їх був збільшений. Машина стала набагато міцнішою. Зазнав зміни і зовнішній вигляд автомобіля. В порівнянні з фордівським прототипом, він був більш витягнутим і тому симпатичнішим.

1960у Нью-Йорку представлено перший автомобіль на сонячних батареях.

Як звичайний електромобіль авто рухається вночі, а вдень йому вистачає енергії сонця. У 1982 році винахідник Ханс Толструп на сонцемобілі «Quiet Achiever» («Тихий рекордсмен») перетнув Австралію з заходу на схід зі швидкістю всього лише 20 км/год. А вже в 1996 році переможець IV Міжнародного ралі сонцемобілів - «Dream» («Мрія») проїхав 3000 км між Дарвіном і Аделаїдою зі швидкістю майже 90 км/год, на окремих ділянках 135 км/год.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus