USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Археологи перекопують луцьке урочище Бівуаки. ФОТО

22 Квітня 2010 09:57
Завершено попередні дослідження на вулиці Глушець у Луцьку на ділянці, відведеній фірмі «Пресдеталь» для будівництва та обслуговування виробничої бази. Шукачі старожитностей поповнили колекцію підкісними артефактами, - інформує прес-служба ДП «Волинські старожитності».

«Протягом другої половини ХХ століття урочище Бівуаки зазнало значного антропогенного впливу: тут будували виробничі споруди. Тому культурний шар був знищений або значно зруйнований», - розповіли копачі.

На розкопках археологи зафіксували, що культурний шар знищений на глибину три метри від сучасної поверхні. Не вдалося натрапити на якісь об’єктів, тобто, житла, господарські ями, стародавні смітники. Проте виявлений матеріал суттєво доповнив історичні дані.

«В результаті дослідження прослідковано три етапи заселення цієї території до часу середньовіччя. Спочатку її заселяли носії лужицької культури кінця бронзового віку VIII-VII століття до нашої ери. Пізніше - у VIII-IX століттях - носії слов’янської культури типу Лука-Райковецька. А в давньоруський період поселення існувало протягом ХІІ століття», - кажуть археологи.

Виявлені сліди поселень відображать на карті археологічних пам’яток міста Луцька.

Довідково:

Розкопки тривають у південно-східній частині міста, на другій надзаплавній терасі правого берега річки Стир. Це територія історичного урочища Бівуаки, що за 50 метрів на північ від двошарового поселення зарубинецької та вельбарської культур.

Історичне місце неподалік від багатошарового поселення ранніх слов’ян давньоруського часу ХІІ-ХІІІ століть та пізнього середньовіччя XVII-XVIII століть по вулиці Бринського.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus