USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Ім’ям відомого волинянина назвали вулицю у столиці

12 Жовтня 2010 11:09
У Києві з’явилася вулиця, що носитиме ім’я визначного українського математика, який народився у селі Човниця на Волині, Михайла Кравчука.
Цього домоглася математична громадськість столиці на чолі з доктором фізико-математичних наук, професором кафедри вищої математики Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» Ніною Вірченко, пише «Волинь-нова».
Розташована ця вулиця у районі Дарниці між вулицею Ревуцького і Харківським шосе.
Як повідомила Ніна Вірченко, 12 жовтня в Києві відбуваються урочистості з нагоди відкриття вулиці Михайла Кравчука, приурочені до дня народження великого математика.
На одному із будинків встановлена меморіальна дошка. Трьом найкращим студентам «КПІ» будуть вручені дипломи про присудження стипендії імені Михайла Кравчука.
Довідково:
Михайло Кравчук – український математик, академік АН УРСР. Народився 27 вересня 1892 року у селі Човниця на Волині. Професор, вчитель конструктора реактивних авіадвигунів Архипа Люльки, конструктора радянських космічних кораблів Сергія Корольова, майбутнього академіка Володимира Челомея.
Досягнення Кравчука використані в США, Японії та інших країнах при моделюванні кібернетичної техніки. Наукові праці волинянина широко використовували американські автори першого у світі комп'ютера.
За звинуваченням у націоналізмі, шпигунстві й антирадянщині ученого було засуджено до 20 років в'язниці та 5 років заслання. Помер на Колимі 9 березня 1942 року.
15 вересня 1956 року Михайла Кравчука було реабілітовано «за відсутністю складу злочину», а в 1992-му поновлено в складі дійсних членів Академії наук України
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Наталія Показати IP 12 Жовтня 2010 11:25
А я живу у Луцьку на цій вулиці))))
Олександр Показати IP 12 Жовтня 2010 11:29
М-да, досягнення Кравчука використані по всьому світу, але не на Батьківщині...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus