USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Католицька Церква визнає свої помилки і не боїться правди, - отець Маркіян

1 Квітня 2010 11:09
Волиняни вже довгий час мають можливість спостерігати за тими стосунками, які складаються між різними конфесіями в області. На фоні усіх Церков особливою лояльністю до віруючих різних віросповідань виділяється Римо-Католицька, - пише «Вісник&К».

Велику вагу в судженні про конфесії має провадження тих чи інших поглядів й священнослужителів. Так, Маркіян Трофим’як, ординарій Луцької дієцезії Римо-Католицької Церкви каже, що кожна людина має право на віру.

«Кожна людина кимось є, маючи свою віру. Не вірувати – це теж право людини. Жодна Церква не має нав’язувати свої погляди. Ми, католики, далекі від того, щоб агітувати, доводити, а тим більше, аби когось критикувати. Хіба варто лише застерегти людей від шкідливої секти.

Ви не почуєте з боку католицької Церкви нападів на інші конфесії. Ми є ми, хтось є хтось – і разом повинні жити у мирі та злагоді. Якщо брати православну і католицьку Церкву, у нас нема жодних різниць у віровченні. Ми дещо називаємо іншими словами. Різниця – у традиціях. Схід жив одним життям, Захід – іншим, що вплинуло на формування й релігійну свідомість людей», - зазначив священнослужитель.

Та віднайти порозуміння між різними конфесіями досить важко, запевняє він. Особливо на стосунки між церквами впливає політика.

«Безперечно, політичний вплив дуже відчутний. Але він жодною мірою не впливає на наші відносини з іншими Церквами. У нас склалися прекрасні стосунки з владикою Михаїлом. Він приходить на усі урочистості до нас, а я – у собор. З владикою Ніфонтом особисті контакти добрі. Він, як людина, приємний, привітний, та, на жаль, є певні обставини, які не дозволяють, щоб ці стосунки стали відкритими. Не все у його можливостях. Хоча ми прагнемо до порозуміння з усіма», - зауважує отець Маркіян.

Свого часу католицькій церкві вдалося уникнути конфліктів у боротьбі за храми. Та отець Маркіян каже, що на це їх провокували.

«Постало питання: стратити храм чи стратити християнство? Вирішили, що храми збудуємо, а якщо дамо палки в руки, то загубимо християнство. У греко-католиків і православних була важча ситуація. Ніхто не сумнівався, що там-то, у Галичині, церква збудована греко-католиками. Але люди, що перейшли на православ’я, казали: «Так, будували греко-католики, а це наші діди, батьки. Ми тепер православні і теж маємо право на церкву, як і ви».

Разом з тим, деколи влада спеціально намагалася порізнити людей. На Волині у нас нема проблем з відродженням храмів, як і в Україні загалом. В Києві ще не вирішено з костелом святого Миколая – там органний зал. Костел у Львові святої Марії Магдалини теж відданий під органний зал. Храм є храм, й усі повинні отримати своє: православні, мусульмани, євреї. Кожна мечеть чи синагога для мене – святиня», - запевняє священнослужитель.

І хоч церква походить з іншого надлюдського джерела, та людський момент у ній присутній. Маркіян Трохим’як каже, що вона складається з дуже недосконалих людей.

«Ми вносимо багато людського елементу в життя Церкви, та вона живе, і як сказав Ісус: «Ворота пекла її ніколи не подолають». Чим пишаюся за католицьку Церкву, це тим, що вона визнає свої помилки, не боїться правди. Іоан Павло ІІ вклякав багато разів, просячи прощення за гріхи Церкви, що навіть казали: «Чи не забагато це він робить?» Не забагато. Гріхів у часі історії назбиралося багато. Господь говорив: «Пізнайте правду, й істина визволить вас». Багато хто не хоче відкривати історію. Та вона відкриється і дуже болісно», - запевнив священик.

За словами священнослужителя, церква поза нацією не повинна існувати.

«Церква не повинна нищити національного, а має увійти в традиції нації, зберегти їх. Були й інші часи, але Церква сама й потерпіла від цього. Нам може щось бути чужим у традиціях, але це не означає, що маємо їх ненавидіти. А як усіх звести докупи, про це подбає Господь Бог і зробить так, що й не помітимо», - каже отець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сава Вітер Показати IP 3 Квітня 2010 21:19
Редакціє, ганьба тобі! Як можна не знати, що Маркіян – не священик, а єпископ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus