USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Хочете кредитних канікул – подайте до суду, кажуть антиколектори

23 Жовтня 2009 16:03
Клієнти банків, які свого часу взяли кредит, не дочекавшись підтримки від держави, вигадали власний спосіб влаштувати кредитні канікули – судову тяганину. Вона може тривати більше року, і під час неї не нараховуються штрафні санкції. Про це розповів  у Луцьку засновник першої в Україні антиколекторної компанії Федір Олексюк – інформує 23 жовтня репортер «Волинських новин».
У багатьох випадках кредитні договори складені банками всупереч чинному законодавству. Це дає підстави бути впевненим у судовому рішенні на користь боржника. «Кредит віддавати доведеться, а от за пеню, штрафні санкції боржникові варто боротися», – зауважив голова координаційної ради асоціації антиколекторів та правозахисників України, засновник першої в Україні антиколекторної компанії Федір Олексюк.
Він також зазначив, що не варто поспішати скуповувати конфісковане майно. Адже якщо вилучення пройшло з порушенням законодавства, протягом трьох років такі дії легко можна оскаржити.
Ще одним спірним моментом є надання кредитів банками в іноземній валюті, за умови якщо в угоді не зазначено гривневий еквівалент суми позики.
Пан Олексюк озвучив п’ятірку банків України, яка, за його інформацією, найактивніше співпрацює з колекторами. До неї входять «Приватбанк», «Плюс-Банк», «Акцент-Банк», «Дельта-Банк» та «Альфа Банк».
Федір Олексюк каже, що уже близько 10 самогубств в Україні сталися через тиск колекторів. Він стверджує, що колекторні компанії використовують антигуманні методи вибивання боргів та тісно співпрацюють як з правоохоронними органами, так із кримінальними структурами.
Способи роботи колекторів – це дзвінки у вечірній час, візити додому до боржників, відкриті погрози. «Таке враження, що рекет дев’яностих повертається. Колекторні організації – це структури для відмивання грошей. Вони навіть використовують низькочастотні пристрої, які викликають у людей страх», – каже пан Олексюк.
Завідувач сектору активних операцій Волинського відділення «Держексімбанку» Андрій Юзвяк каже, що не в усіх банках використовують колекторів для роботи з боржниками. «Наприклад наш банк пропонує клієнтам реструктуризацію терміном у середньому на рік – «до кращих часів», вважає пан Юзвяк.
На думку банківського працівника, який, як стверджує, знайомий ыз колекторською роботою завдяки ЗМІ, варто такі контори легалізувати, чітко визначивши законом рамки їх діяльності.
До слова, засновник антиколекторної організації Федір Олексюк у ході боротьби з колекторською діяльністю подав до суду на Президента України, вважаючи, що Указ №831/2009 «Про заходи щодо забезпечення відновлення стабільності у банківській системі» від 08.10.2009 р. є незаконним.
А крайнім методом він назвав свою заяву від 22 жовтня про самовисунення у кандидати на посаду Президента України, пообіцявши, що «такого скандального і проблемного кандидата Україна ще не бачила».
До слова, антиколекторна організація не тільки проводить громадську діяльність, а й надає адвокатські послуги, за які боржникам банків доведеться заплатити від півтори тисячі гривень. Щоправда, консультації безкоштовні, каже пан Олексюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Hatahama77 Показати IP 23 Жовтня 2009 16:10
Файно написано;)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus