USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Коли ніч настає, село «оживає», – волиняни про бурштиновий клондайк

20 Грудня 2015 14:00
9,06 гектара знищених лісів та 73 спроби незаконного вивезення бурштину за кордон – такий результат несанкціонованого видобутку сонячного каміння на Волині.

Бурштинова «лихоманка», коли люди у пошуках «швидких» грошей йдуть копати дорогоцінне каміння, – топ-тема не лише регіональних, а й всеукраїнських ЗМі останні півроку.

Про це пише Волинське Агенство Розслідувань.

Така діяльність не є законною, але багатьох це не спиняє. Відповідно до українського законодавства, за незаконний видобуток бурштину «світить» або штраф, або покарання строком до 2 років позбавлення волі.

Найпоширеніші випадки незаконного видобування бурштину на Волині були на території Маневицького району, неподалік сіл Лісово, Вовчицьк, Костюхнівка, Камянуха.

За інформацією Державної екологічної інспекції України у Волинській області, станом на листопад 2015 року загальна площа знищених лісів становить 9,06 гектара.

Український бурштин вивозять контрабандою найчастіше в Польщу, Росію, Китай. Саме про ці країни є найбільше згадок в інтернеті.

За інформацією Державної прикордонної служби України, впродовж 11 місяців 2015 року було 73 спроби вевезення бурштину за кордон. За цей час прикордонники виявили 917, 8 кілограма бурштину. А на польській ділянці – 58 випадків і вилучено – 585,7 кілограма бурштину.

Вовчицьк

Щоб побачити справжній волинський клондайк, вирушаємо у село Вовчицьк Маневицького району.

Спершу вдалось поспілкуватись з мешканцями села. Коли люди побачили журналістів, то почали сходитись. Люди відкриті, проте, розповідаючи пр «сонячне» каміння, не спішать називати свої імена та прізвища. В їхніх очах страху не було видно, а лише занепокоєння, щоб надалі не було проблем.

Люди наголошують, що зараз копати селянам не дозволяють. Однак, з їх слів, продовжують це робити люди з інших областей. На блокпостах стоять озброєні люди, які представляються «Нацгвардією». Авто перевіряють, що проїжджають повз.

Селяни наполягали, щоб ми не йшли в ліс, бо на блокпостах є не лише озброєні чоловіки, а й великі собаки, схожі на вовків. Проте йдучи лісом, таких собак ми не бачили. Кажуть, нібито їх випускають вночі.

«Коли ніч настає, село «оживає». Їздять вночі люди з номерами не волинськими. Цілі черги за бурштином з авто часто стоять», – розповідає одна жінка у блакитній хустині.

До нас підходили люди. Нас цікавили відповіді на питання: «Що люди думають про нелегальний видобуток бурштину і яким бачать вихід із ситуації?».

Деякі селяни з Вовчицька «за легалізацію», щоб можна було брати дозволи і копати бурштин законно.

Один чоловік у темно-сірій зимовій куртці заявив: «Та хай ті ями, де є бурштин в лісі закопують. Нам копати не дають, то й іншим хай теж так буде. Чому одні копають і заробляють, а інші ні? Або всім, або нікому».



Далі одна жінка з сумом в очах додала, що селяни в «охоронців бурштину» в лісі просили, щоб дозволили накопати хоч кілька каменів бурштину. Виручені кошти передали б на лікування Ларисі Панасюк у якої хронічна хвороба нирок V стадії. (ниркова недостатність, що передбачає по життєвий гемодіаліз та трансплантацію нирки).

Проте селяни почули відмову. Копати заради допомоги їм не дозволили. Єдиний порятунок Лариси Панасюк – трансплантація донорської нирки. Донором може бути її мама.



В лісі мітки на деревах та розриті ями

На блокпості в Маневицькому лісі побачили спочатку двох чоловіків. У них при собі була зброя. Представилися, що з «Нацгвардії». Щоб нас впустили на територію клондайку, довелось не лише показувати журналістські посвідчення, а й переконувати, що маємо право зайти.

Зараз на території Маневицького лісу закопують раніше викопані ями піском. Проте не всі ями зариті. А на деяких деревах в лісі є мітки.

За словами «охоронців», мітки нічого не означають. Проте, так можуть позначати дерева під якими є бурштин.

Яким бачить «світло» в кінці тунелю Волинська ОДА

Як повідомили у Волинській ОДА у відповідь на інформаційний запит, в області ініціюється розробка програми «Волинський бурштин». Наразі вивчають пропозиції щодо заходів та можливі джерела фінансування.

У облдержадміністрації зазначили, що у них був розроблений та прийнятий більшістю депутатів (на четвертому пленарному засіданні 34-ої сесії Волинської обласної ради шостого скликання ) «Порядок погодження Волинською обласною радою надання надр у користування». Цей проект мав на меті удосконалення процедури погодження клопотань про надання надр у користування, не допущення вчинення непрозорих дій з боку обласної ради та усунення можливих корупційних ризиків.

Також депутати обласної ради розробили і внесли проект рішення Про створення комунального підприємства «Бурштин Волині». В разі прийняття, створене підприємство здійснюватиме діяльність у сфері видобування та реалізації бурштину, буде забезпечувати організацію діяльності старательських артілей з видобування бурштину, проводити геологічне вивчення бурштиноносних надр.

Далі у Волинській ОДА заявляють, що «відсутність законодавчого акту, який регулює відносини, пов’язані з користуванням надрами з метою видобування бурштину та геологічного вивчення родовищ, забезпеченням охорони навколишнього природного середовища під час проведення робіт та рекультивації порушених земель після їх закінчення, реалізацією та обробкою бурштину на території України ускладнює створення комунальних підприємств та, в подальшому, їх діяльність. Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик за дорученням депутатів Волинської обласної ради звернувся до Президента України, Кабінету Міністрів України та народних депутатів з проханням прискорити розгляд Закону України “Про видобування та реалізацію бурштину”, який був прийнятий Верховною Радою України в першому читанні”.

На думку облдержадміністрації, прискорення прийняття вищезазначеного Закону в цілому дозволить владнати ситуацію з розробкою родовищ бурштину в області та спрямувати кошти від його видобування та продажу у вигляді податків до бюджетів, забезпечити охорону навколишнього природного середовища під час добування та рекультивацію порушених земель, припинити стихійні розробки, які наносять шкоду довкіллю та загрожують життю людей.



Раніше Інформаційне агенство Волинські Новини писало про те, що питання видобутку сонячного каменю вже другий рік не сходить зі шпальт обласних видань. Щомісяця бурштинокопачів ловлять, вилучають контрабандне сонячне каміння. Наприкінці вересня на Волині відбулося чергове загострення бурштинового питання. Звідси виганяють «чужих», аби «свої» могли копати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Смердюх Показати IP 20 Грудня 2015 19:27
ВН, ви перепощуєте новини зі смердосайту? Не рівень!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus