USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Місця у ТВК між партіями поділені непропорційно, – ОПОРА

22 Вересня 2010 14:45
Розподіл кількості місць у територіальних виборчих комісіях є непропорційним, переконані представники ГМ ОПОРА, яка провела аналіз складу створених ТВК на предмет забезпечення рівних умов для всіх зацікавлених суб’єктів.
Участь у формуванні складу ТВК у Волинській області взяло 20 політичних партій. З них 13 вносили свої подання від парламентських фракцій, а решта 7 пропонували свої кандидатури для жеребкування.
Партії регіонів, Комуністичній партії та Народній партії переваги надав сам виборчий закон. Вони самостійно сформували свої депутатські фракції у Верховній Раді поточного скликання (Народна партія завдяки виходу із Блоку Литвина свого партнера – Трудової України, перейменованої згодом в Сильну Україну), а тому мали право подати до складу кожної територіальної виборчої комісії по три делеговані кандидатури. У більшості випадків вони скористались цією можливістю і подали максимально можливу кількість осіб. Лише в Турійській районній виборчій комісії замість трьох Народну партію представляють два члени, а в Шацькій – від Компартії є лише один представник.
Таким чином партії-члени владної коаліції автоматично отримали можливість сформувати половину складу усіх ТВК.
Інші парламентські партії, блоки яких сформували відповідні фракції у ВРУ, були дещо обмежені у своїх можливостях порівняно з владними.
Партії, що входять до Блоку Юлії Тимошенко, конкурували за право отримати місця в ТВК. Кожна з цих партій подавала по три кандидатури до кожної виборчої комісії, а вже сама ЦВК вибирала, представників якої з партій включити до складу ТВК. Тому квоту в 63 місця в ТВК ці партії розділили між собою в різній пропорції.
Ще складніше із Блоком «Наша Україна – Народна Самооборона», який на виборах 2007-го сформувало дев’ять політичних партій, що на сьогодні фактично не співпрацюють між собою. Тут конкуренція була в кілька разів вищою. ЦВК на свій розсуд визначила осіб з цього блоку, які зайняли місця в ТВК.
Впадає в очі порівно велика кількість представників – 10 членів ТВК – Християнсько-Демократичного Союзу, партії, що не може похвалитися активною діяльністю в останні роки, однак народні депутати-члени керівного органу якої входять у парламентську більшість. До того ж, в Ківерцівській районній виборчій комісії всю квоту фракції «НУ-НС» зайняли саме кандидати від ХДС.
Цікава картина з розподілом місць у ТВК між позапарламентськими партіями. Спосіб жеребкування почерговості включення кандидатур від місцевих організацій партій до складу ТВК призвів до того, що окремі партії отримали більше за інших представництво у виборчих комісіях.
Доволі неочікувано місця у більшості ТВК Волині отримали малопримітні в останні роки Партія зелених України, Селянська партія України та Партія «Солідарність жінок України». Остання з них взагалі отримала представництво в ТВК лише на Волині. Натомість такі політичні сили, як «Сильна Україна», Фронт змін та Єдиний центр, що протягом останніх років активно працюють в регіоні, не отримали жодного місця в ТВК.
До розподілу керівних посад у Волинських ТВК було допущено 12 партій. З усіх партій найбільше керівних посад в територіальних виборчих комісіях області отримала ВО «Батьківщина» – 20. Далі йдуть Партія регіонів – 13 посад та партія «Наша Україна» (7). Інші провладні партії – Народна партія та Комуністична партія, отримали 5 і 4 керівні посади.
Схожий розподіл між партіями і в розрізі отриманих посад. Найбільшу кількість посад голів ТВК отримала ВО «Батьківщина» (13). Втричі менше таких посад у Партії регіонів – 4. Перше місце за кількістю посад секретарів ТВК теж у «Батьківщини» – 5, натомість посад заступників голови ТВК найбільше у Партії регіонів – 5. З інших політичних сил, то від КПУ призначили 4 заступників голови ТВК, а від Народної партії та Нашої України – по 4 секретарі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus