USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

На Волині вирізають здорові дуби, а трухляві залишають

4 Грудня 2013 15:09
На Волині видають дозволи на вирубку хворих дерев, а ріжуть здорові, або багато разів рубають за одним і тим самим лісорубним квитком, інформує ТРК «Аверс».

Ось уже тиждень у лісі на Горохівщині триває санітарно-вибіркова рубка дерев. Хоча, мабуть, не така вже й санітарна, як вибіркова. Замість аварійних дерев там масово вирубують здорові дуби і вивозять у невідомому напрямку.

Місцеві жителі стверджують: за тиждень часу звідси вивезли близько ста здорових дубів, натомість трухляві дерева ніхто й пальцем не зачепив.

Пан Андрій у лісництві пропрацював 18 років. Чоловік добре знає, чим хворі та старі дерева відрізняються від молодих та здорових. Заявляє: згадану лісову чистку санітарно-вибірковою рубкою називати не можна. Тут, стверджує колишній лісівник, неозброєним оком видно, що працюють згідно з замовленням, бо ріжуть лише рівні, здорові дерева, причому винятково дуби.

Хто так безжалісно познущався над природою місцеві кажуть, що не знають. Хмиз, що залишився після вирубки, чоловікам дозволив позбирати такий собі Віталій Андрійчук. «Зрізали те, що треба, краще – забрали», – запевнив мешканець села Звиняче Андрій. «Це була спеціальна рубка під замовлення. Зрізали самі класні рівні дуби і забрали тільки ту частину з них, яка влаштовувала замовника, який по той заказ приїхав.

Свого часу, працюючи в управлінні лісового господарства під керівництвом Богдана Колісника, я був учасником однієї розмови, коли ми затримали лісокрада, який вкрав дуба. Колісник сказав такі слова: «Та ти уявляєш, на що ти замахнувся? Якби ти осику зрізав, вільху чи навіть сосну, я б тобі нічого не сказав. А ти замахнувся на моє, на святе замахнувся, на дуба», – розповів чоловік. Добрячі шматки абсолютно здорових дерев у лісі лежать і нині. За ними, стверджує Віталій Жабчук, невдовзі приїдуть інші клієнти.

На чиє замовлення у Горохівських лісах так жваво спилюють дубину, журналісти вирішили запитати у директора місцевого лісомисливського господарства Леоніда Семенюка. Однак щойно ступили на поріг державної установи, наштовхнулися на його неадекватну реакцію: керівник затуляв рукою камеру та штовхався. Шоковані такою реакцією райдержадміністрації.

До слова, цього ж дня Віталій Жабчук натрапив у лісі на не менш цікаві факти, які стосуються того ж Віталія Андрійчука. «Коли я обходив рубку, знайшов щоденник єгеря, того, хто виконував тут роботу, Андрійчука Віталія. Якраз у той момент проходило полювання, але я знав що полювання проводиться в Горохівському лісництві і мисливці мають дозвіл на добування кабана. Коли я підійшов до групи мисливців, побачив збоку вбиту козулю. Чи знаєте ви, ким на сьогодні є пан Андрійчук? Мені по-народному сказали, що ніби то його вже поставили на посаду старшого по пеньках Горохівського району. Що це означає? Контролювати, щоб ніхто не зрізав дерев крім нього», – повідомив Віталій Феодосійович.

Вже сьогодні не надто гостинний директор Горохівського лісомисливського господарства Леонід Семенюк зателефонував до телекомпанії, попрохав, аби зібраний журналістами матеріал наразі «не виносили у люди» та заявив, що готовий надати пояснення з приводу цієї, з його слів, санітарно-вибіркової рубки, щоправда винятково після звернення через інформаційний запит. Однак займе така процедура близько тижня.

Але ж кому тоді будуть потрібні виправдання Леоніда Семенюка, якщо за цей період у Горохівському лісі від решти здорових дубів можуть залишитись одні пеньки.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
КА Показати IP 4 Грудня 2013 16:08
Безпредєл!, прокуратуро...
Киця Показати IP 4 Грудня 2013 17:48
І колісник і всі його підлеглі одним ликом шиті.... Гнати їх чимдалі від лісу...
аверс Показати IP 4 Грудня 2013 18:45
Знов аверс попрацюав за грошенята. Тільки чого то така співпраця телекомпанії із психічнохворою людиною? Не за просто так же знімають. Аверс безплатно не працює. Та й сумку напевно вкрали, ци їхні методи. Відгелдіти, недослухати, нахамити. Жабчука вже в цьому плані всі сусіди знають, а ще в пенсійному, в лікарнях. Всі знають, що від нього чекати. Не захищаю лісників, але тоді як цей хапуга дома штани протирає і медок поїдає, люди працюють. І ще й мусять всяке бидлоття слухати. Коли вже той Жабчук втихомириться. Не можна всіх міряти за мірками хворої людини. Та й факти якість явно намальовані. Все до купи. І мисливство, і дерева, і єгерь поганий, і директор не той. Таке враження, що не знали до чого вчепитися, то по трохи пощипали
гість Показати IP 4 Грудня 2013 18:57
За Жабчука не скажу,не знаю. Але точно така ж картина з дубом робиться за с. Кульчин,Ківецівського р-ну.
Сергій Показати IP 4 Грудня 2013 19:34
Лось хазяїн дуба. Він так думав, поки не врізав дуба. Богдан, тебе це чекає.
Толя Показати IP 5 Грудня 2013 13:06
Та всюди таке твориться! Сволочі
народ Показати IP 9 Грудня 2013 17:09
телекомпанія АВЕРС знімає і подає новості за зелень.подивіться на якому мерседесі їздить їхній директор (на пенсію мабуть назбирав) а людям зарплату не платить.це про нього треба показувати старий осел

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus