USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волинь з-за кордону може потрапити небезпечна рослина. ФОТО

13 Лютого 2011 13:52
Близько 30 волинських підприємств та організацій у Палаці учнівської молоді зібрав 12 лютого перший у Луцьку ярмарок насіння.

На заході, окрім власне насіння, була представлена сільськогосподарська продукція українського та іноземного виробництва – від міндобрив спеціалізованої літератури.






«Наша картопля славиться по всій Україні. Їздять наші господарства на виставки і ярмарки в Київ, і кажуть, що підходять і питають саме з Волині картоплю», - каже начальник обласної насіннєвої інспекції Іван Мирончук, організація якого надає консультації для всіх покупців по якості, та сортовому складу представлених товарів.
Так, на ярмарку можна було придбати різні сорти картоплі по 7-8 гривень за кілограм.





На ярмарку подавали різноманітні насіння, мінеральні добрива, отрутохімікати, тощо.

Продавали тут також яблука із села Липини. 10-20 гривень просили за кілограм. Також продавали саджанці дерев.


Мікроскоп із собою привезла Державна інспекція з карантину рослин по Волинській області. Як розповів начальник інспекції Василь Максимюк, Волинь є прикордонною областю. А тому з-за кордону на Волинь модуть потрапляти нові шкідники.
«Є загроза проникнення на Волинь такого бур’яну як «амброзія полинолиста», від якої наша область поки що вільна. А в інших областях України та закордоном цей бур’ян прогресує. Він шкодить організму людини – від нього виникають астматичні захворювання. Він потрапляє часто разом із дозрілими соняшниками», - каже Василь Максимюк.
Як повідомив начальник Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко, упродовж наступних місяців планується організувати ще 3-4 подібні ярмарки .



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Ви знущаєтеся? Показати IP 13 Лютого 2011 14:20
По-перше - це добра рекламна стаття! По-друге, щодо амброзії - ВИ ЗНУЩАЄТЕСЯ???Це борщовик, що росте всюди, де панує лінь і безпорадність наших людей!!! Просто пройдіться парком, Ботанічним садом чи прогуляйтеся біля стін замку Любарта....
Читач Показати IP 13 Лютого 2011 15:09
Амброзія і борщовик - абсолютно різні рослини, як картопля і кукурудза.
Микола Показати IP 13 Лютого 2011 15:26
Виставка дуже цікава.Шкода лише,що тільки один день та й те,зарано закінчилася.Проїзджав поряд о 15-30,то вже нікого не було і було зачинено.Цьогоріч обіцяють ранню весну,так що таки виставки треба повторити раніш,а не впродовж наступних місяців.І на два дні.
Амброзія чи борщовик? Показати IP 13 Лютого 2011 15:39
Дуже перепрошую, але на http://prosto-st.at.ua написано, що "Державна інспекція з карантину рослин, по зовнішньому вигляду амброзія полинолиста нагадує полин звичайний. Стебло - високе з прямим, розгалуженим у верхній частині, міцним, опушеним стеблом. Листки верхні чергові, темно-зелені,одноперисті. Корінь стрижневий, розгалужений, заглиблюється в грунт до 4 м і більше", "Згідно розпорядження Луцької районної адміністрації, виконком Заборольської сільської ради в зв'язку із карантинним режимом, повинен проводити роз'яснювальні роботи серед населення щодо виявлення, локалізації та ліквідації амброзії полинолистої, проводити бесіди з жителями села щодо адміністративної відповідальності за невжиття заходів боротьби з амброзією полинолистою. На території, де виявлено амброзію полинолисту, виконком сільради, господарники, а також населення, повинні проводити боротьбу радикальними методами - скошування вегетуючих рослин до цвітіння та спалювання на місці, хімічний обробіток з використанням гербіцидів суцільної дії." А ви пишете, що її на території Волині немає?..То навіщо було приймати міри? І ще одне. Дійсно, в народі цю рослину охрестили борщовиком, бо дуже схожа на місцеву рослину виглядом. Саме тому було чимало плутанини. Але спитайте волинян про амброзію, то більшість не знатиме, що це таке. А ось "борщовик" або "американець" - то це та ж амброзія...
до борщовика Показати IP 13 Лютого 2011 15:41
Здавалось би просто рослина, а виявляється дуууже небезпечна. Борщівник Сосновського – багаторічна рослина, до 3–5 метрів висоти, товщина стебла – до 10 сантиметрів. Основними місцями його зростання є потічки, береги річок, узбіччя доріг, деградовані пасовища. ЇЇ завезли в Україну в середині минулого століття з Кавказького регіону, за наказом Сталіна. Вважали кормовою культурою. Борщівник гарно пристосувався і надзвичайно поширився у нашій країні. Проблема в тому що це дуже отруйна рослина. Отруєння може настати не лише при безпосередньому контакті (у вигляді опіків шкіри), а й навіть коли людина проходить повз неї і вдихає її запах.І досить тяжко піддається лікуванню. Уявляєте - навіть знищувати її потрібно в похмуру погоду або в дощ тоді борщовик менш токсичний. Викошувати його потрібно 2-3 рази на рік і тоді існує ймовірність, що рослина погано перезимує і на наступний рік не зійде.На боротьбу з борщівником Сосновського, який спричиняє опіки та дерматити при потраплянні на шкіру, з бюджету Луцького району цьогоріч було виділено 20 тисяч гривень, – про це під час 27-ої сесії Луцької райради повідомив начальник районної станції захисту рослин Анатолій Горпинюк.
Олександр Пиза до до борщовика Показати IP 14 Лютого 2011 10:08
Ну Антон Павлович, ти і тут відмітився"! :-)
мав справу Показати IP 14 Лютого 2011 09:19
одного разу мав необережність випадково босоніж пройтися по луговій траві в районі Рокинь. Мабуть зачепив борщовика. Наступного дня на згині ступні вискочила булька розміром як 50 коп. і ще зо 3 менші. дуже довго гоїлася певно зо два місяці. Зараз є слід. Борщовика в Рокинях -нємєряно. Ніхто його не косить і не знищує. Те ж саме як їхати трасою на Львів. Влітку зверніть увагу!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus