USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Не такий страшний «Н1N1», як його малюють… у виписках із лікарні

24 Листопада 2009 17:24
Читач «Волинських новин» звернувся до редакції з копією виписки з луцької лікарні, де у графі «діагноз» вказано: грип, типова форма, тип А (Н1N1), середнього ступеня важкості. Людина шокована – невже її не попередили, що вона перехворіла «свинячим грипом»?
За роз’ясненнями редакція звернулася до начальника управління охорони здоров’я Луцької міськради Федора Кошеля.
«Можу заспокоїти пацієнтів, подібний запис не означає «свинячий грип», - запевняє медик. – Якби після напису А (Н1N1) було в дужках зазначено «каліфорнійський», отоді це був би справжній «свинячий грип». Усі інакші записи свідчать про легкий або важкий різновид типового грипу, але аж ніяк не про «свинячий».

За словами Федора Кошеля, в лікарняних виписках не зазначають фахові та наукові нюанси діагнозів. Власне, вони не потрібні в довідках, за якими на підприємствах виплачують лікарняні.
«Пацієнти можуть не нервувати. У виписках записаний грип, який лютує на Волині періодично кожних п’ять-десять років, навіть у 1959 році був. Просто раніше лікарі не зазначали різновиду грипу, не лякали пацієнтів».
Подібний коментар ми почули з уст головного лікаря Волинської обласної інфекційної лікарні Петра Гагаловського. «Повірте, жоден лікар не запише в діагнозі «каліфорнійський грип», коли в нього на руках не буде результату лабораторної експертизи із Києва. Лише з довідкою від експертів можна вказувати про «свинячий» грип. У нас таких випадків не було», - однозначно стверджує головлікар.
На думку ще одного фахівця, заступника начальника обласного управління охорони здоров’я Марії Гогоші, плутанина виникла через нещодавню зміну статусу назви Н1N1. «На початках пандемії в світі справді називали «свинячий» грип терміном А(Н1N1). Однак згодом цей тип грипу розділили на дві окремі назви. Тобто, потрібно розрізняти грип типу А(Н1N1) та грип типу А(Н1N) «каліфорнія». Останній тип є справжнім «свинячим» грипом». На Волині зареєстровано лише два випадки «каліфорнійського» грипу. Першим захворів, а потім помер через ускладнення чоловік із Любомльського району. Другою хворою на «свинячий» грип була 13-річна дівчинка з Рівненщини. Вона заслабла в санаторії «Турія» на Ковельщині. Але хвороба минулася швидко, без ускладнень. Нині дівчинка повністю здорова».
Довідково:
Від початку пандемії грипу на Волині лікарі зазначають у лікарняних листках два діагнози – для 95 відсотків хворих «гостра респіраторно-вірусна інфекція» та у 5 відсотках випадків «грип типу А або типу В». На думку медиків, академікам від медицини потрібно виокремити «свинячий» грип із різновидів грипу в окрему хворобу. Щоб надалі не виникало плутанини з діагнозами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
seal Показати IP 24 Листопада 2009 20:17
А слабо - спочатку пояснити людям, а потім щось записувати. На загальному рівні грипозної істерії в країні, та й у світі, людина з слабкими нервами прочитавши в себе такий діагноз може ще й інфаркт на додачу підхватити.
alex Показати IP 25 Листопада 2009 07:29
Ну й пояснення!!! Є звичайний грип А, а є грип А(H1N1)-це і є каліфорнійський або свинячий. А вони ще щось видумують, захищають свій мундир. Сказали б прямо, що людина помилилась.
Юка Показати IP 25 Листопада 2009 09:43
щось кошелівська відмазка звучить не переконливо. і якщо лікарі дозволяють собі писати подібне у виписках, то які ж тоді з них фахівці
Укупник Показати IP 25 Листопада 2009 10:45
шо ж тут не ясного?.. ВОНА як голова уряду дала команду лікарям по західним регіонам будь-яку застуду діагностувати як H1N1... в тих регіонах де план захворюваності на H1N1 не виконався би, то там би бігом поміняли начальника управління охорони здоров’я... Адже незалежні фахівці давно кажуть, що щоб діагностувати H1N1, треба вирощувати його як мінімум три тижні в лабораторіях... А в нас його розпізнають за 3 секунди... ВОНА затіяла конкретний лохотрон з цієї "епідемії"... І колись горітиме за це в пеклі!
Таня Показати IP 25 Листопада 2009 13:35
А вони вже без розбору всім такі діагнози штампують і на лікарняне при першому чханні оформляють. СТРАХУЮТЬСЯ, бо справжніх спеціалістів у нас, на жаль, мало.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus