USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Прокуратура хоче звільнення начальника Волинської митниці

21 Квітня 2010 17:05
Боротьба з контрабандою на Волинській та Ягодинській митницях ведеться вкрай незадовільно, що завдає чималих збитків економічним інтересам нашої держави, - повідомили в прес-службі Волинської обласної прокуратури.

Про це заявили на міжвідомчій нараді з питань протидії, боротьби з товарною контрабандою та дотримання працівниками митниць, яка відбулась в прокуратурі Волинської області.

Заступник прокурора області Велерій Невірець наголосив, що у минулому 2009 році Ягодинською та Волинською митницями порушено 1020 адміністративних справ на 22,2 мільйона гривень. А у 2008 році було порушено 1298 справ на 48,2 мільйона гривень.

Робота оперативних працівників митниці зводилась здебільшого до виявлення і затримання малозначних, поодиноких фактів контрабанди товарів, що стали предметами порушення митних правил.

Так, понад 70 відсотків таких правопорушень, виявлених працівниками Ягодинської митниці становлять дріб’язкові факти. Йдеться про приховування від митного контролю декількох блоків цигарок, недекларування або приховання незначної суми валюти, м’ясопродуктів та інші.

На Волинській митниці майже 83 відсотки порушень митних правил – відсутність документів, не доставлені транспортні засоби, пошкодження або втрата митного забезпечення, приховування від митного контролю тих же декількох блоків цигарок, горілчаних виробів, пневматичної зброї, переміщення поза митним контролем декількох голів рогатої худоби.

Разом з тим, поза увагою працівників Служби з боротьби з контрабандою двох волинських митниць залишаються злочинні схеми ввезення на митну територію України великих партій товарів народного вжитку без проходження митного контролю, із заниженням їх реальної вартості.

Валерій Невірець навів для прикладу кримінальну справу, порушену правоохоронцями Волині, нагляд за якою здійснює прокуратура області.

З сусідньої Польщі через митний пост «Ягодин» Ягодинської митниці двома автомобілями було ввезено вантаж, який значився в документах як «шкіри свинні, для техпереробки, непридатні для виготовлення харчових продуктів».

Відповідальні працівники посту «Ягодин» порушень митного законодавства не виявили. Працівники іншого митного поста «Володимир-Волинський» ще раз частково оглянули вантаж і оформили всі документи. Але вантажівки затримали працівники УСБУ у Волинській області у місті Ново волинську. Замість сировини для промисловості виявили контрабандні м’ясопродукти, загальною вартістю близько 510 тисяч гривень.

«У гонитві за кількісними показниками працівниками Волинської та Ягодинської митниць кримінальні справи порушуються за фактами контрабанди. Особи, які вчинили злочин, в ході дослідчих перевірок не встановлюються, доказова база своєчасно не формується. Справи про товарну контрабанду, порушені працівниками Волинської митниці, до суду не надходили, а з Ягодинської – скерована до суду лише одна», - зазначив начальник галузевого відділу прокуратури області Віталій Ясельський.

Були випадки, коли протоколи про порушення митних правил митники складали без законних приводів і підстав та стосовно осіб, які не вчиняли правопорушення, що суперечить вимогам митого законодавства. В окремих випадках особам, які притягуються до відповідальності, не роз’яснюються їх право користуватись послугами перекладача та адвоката.

Суть правопорушення, місце та час його вчинення у протоколах вказуються нечітко. Відсутні дані про вилучення транспортних засобів, що використовувались для незаконного переміщення товарів, або не вказується вартість. Це ускладнює виконання рішень суду про конфіскацію.

Посадові особи Ягодинської та Волинської митниць здійснюють малу кількість заходів щодо виявлення та припинення можливих контрабандних потоків, зокрема, цигарок та тютюнових засобів.

Так, постановою апеляційного суду Волинської області було зобов’язано Ягодинську митницю повернути автомобіль «Пежо» громадянину К. Цей транспортний засіб правопорушник використовував, щоб перевозити контрабандні цигарки.

Автомобіль був обладнаний спеціальними тайниками та був конфіскований в дохід держави за рішенням Любомльського районного суду.

За даними бази «Гарт – 1П» Луцького прикордонного загону, після цього згадуване авто 84 рази виїхало через митний пост «Ягодин» у Республіку Польща. Працівники Ягодинської митниці жодного разу не здійснили поглибленого огляду цього автомобіля на предмет виявлення контрабанди.

«Окозамилювання, відчуття безкарності призводить до того, що окремі працівники митниць, які повинні здійснювати захист економічних інтересів держави, приймати заходи щодо поповнення державного бюджету. Самі ж використовують надану їм владу та службові повноваження, скоюючи злочини у сфері службової діяльності», - переконаний заступник прокурора області Валерій Невірець

Протягом минулого року органами прокуратури нашої області порушено чотири кримінальні справи відносно чотирьох працівників Волинської та Ягодинської митниць. Їх обвинувачують у зловживанні владою або службовим становищем, службовому підробленні.

Органами волинської прокуратури внесено 23 документи прокурорського реагування. За результатами їх розгляду 30 посадових осіб митних органів притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

За результатами міжвідомчої наради керівникам Ягодинської та Волинської митниць внесені подання про усунення виявлених недоліків та причин, які їм сприяють. Перед головою Держмитслужби поставлено питання про доцільність перебування на займаній посаді начальника Волинської митниці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 21 Квітня 2010 22:55
Перебування якого начальника Волинськоъ митниці? Волинська митниця вже тижня зодва обезглавлена. Або стаття застаріла, або шосб не зрозуміло. Ягодинська митниця вже має нового керівника. Так кого ж хоче "зняти" прокуратура.
Спостерігач Показати IP 12 Вересня 2010 18:01
Прокуратура хоче зняти всіх тих,хто з ними не поділився,так буде правдивіше.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus