USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

Суди можуть підпорядкувати політиці

4 Червня 2010 11:45
Якщо Верховна рада прийме закон «Про судоустрій і статус суддів», то судова влада втратить свою незалежність.

Голова Волинського апеляційного суду Петро Філюк прокоментував проект закону «Про судоустрій і статус суддів».

«Проект я вивчив досконало. Але потрібно ще й читати між рядками. Цей законопроект веде до децентралізації судової гілки влади. У свою чергу це призведе до того, що судова влада підпорядковуватиметься іншій гілці влади. Це така ідеологія. Певне коло політиків реалізовує свої плани», - вважає суддя.

Негативно Філюк оцінив і пропоновані зміни до порядку підбору суддів. Мовляв, процедура набору кадрів складна і не всі зможуть її пройти. Адже кандидат на посаду судді має подати документи, пройти навчання, скласти іспити і лише тоді його зараховують до резерву. Лише згодом проводиться конкурс. Суддів прийматиме на роботу Вища рада юстиції, а не конкретний суд.

«Ми можемо знайти людей зі знаннями. Але хто перевірятиме їх моральні якості? Наші намагання, якими ми виховували майбутніх суддів виявляться нікому не потрібними», - зазначив голова обласного апеляційного суду.

На думку Філюка, пункт законопроекту про дисциплінарну відповідальність суддів спричинить те, що судді стануть заляканими.

«Відповідальність має бути. Відповідати треба, але не так. Судді будуть боятися приймати законні та справедливі рішення. Якщо одна зі сторін виявиться дуже впливовою і подасть скаргу у Вищу раду юстиції, то суддя опиниться під загрозою звільнення», - пояснив Філюк.

За словами голови обласного апеляційного суду, якщо законопроект буде прийнятий і введений у дію, то судова система стане некерованою. Волинський апеляційний суд не матиме впливу на місцеві суди. Усі скарги розглядатимуться у Києві. А по справі про «20 сантиметрів паркану» навряд чи хто поїде до столиці.

На думку Філюка, за такого розвитку подій, третина суддів піде у відставку.

«Коли закон буде введений у дію – ліквідують Верховний суд. Все робиться для того, щоб встигнути це зробити до виборів. Третина суддів не буде працювати. Набирати кадрів ми не будемо. А я впевнений, що кращих кадрів нам не дадуть», - припустив Філюк.

Крім того, створення Вищого спеціалізованого суду з цивільних і карних справ, на думку судді, призведе до плутанини: суди не знатимуть чітко де чия підсудність.

Довідково:

Верховна рада України 3 червня 2010 року ухвалила в першому читанні проект закону «Про судоустрій і статус суддів», яким пропонується внести зміни в низку законодавчих актів, що регулюють вітчизняне судочинство.

Документом, зокрема, пропонується надати Вищій раді юстиції право призначати і звільняти голів судів та їх заступників за поданням відповідної ради суддів, створити Вищий спеціалізований суд з цивільних і карних справ, обмежити кількість суддів Верховного суду і ліквідувати військові суди.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що метою його прийняття є реформування системи судочинства відповідно до міжнародних стандартів, підвищення ролі суду та статусу судді у суспільстві, забезпечення незалежності суддів від впливу та спрощення процедури доступу до суду для кожного громадянина.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus