USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Ковелі пропонують створити дендропарк

15 Квітня 2016 07:00
Ковельчанин Андрій Лаврись багато років вирощує та розмножує декоративні рослини. Він є членом Міжнародного товариства дослідників магнолій, і саме йому належить ідея закласти у Ковелі дендрологічний парк.

Як вже повідомляло Інформаційне агенство Волинські новини, таку пропозицію ковельчани вже активно обговорили у соцмережах та на громадських слуханнях. Прихильники дендропарку переконані: такий об'єкт зможе стати справжньою візитівкою Ковеля і щороку приваблюватиме туристів у місто над Турією, - повідомляє Телевізійний Центр Ковель.

«Достатньо один раз побачити цвітіння магнолії, аби вона назавжди полонила вашу уяву», - так стверджує Андрій Лаврись — інженер-математик за професією, а нині — ботанік-практик, який займається вирощуванням магнолій.
Навички програміста знадобились Андрію для контактів з однодумцями по всьому світу. На сьогодні ковельчанин - один з трьох українців-членів «Міжнародного товариства дослідників магнолій». Також він є учасником Британської групи, яка займається вивченням магнолій при Королівському аграрному товаристві. Через його руки проходять сотні унікальних та екзотичних рослин.

«Це китайський сорт магнолій, відомий для західного світу як «жовта ріка». Це відносно новий сорт для Європи — він потрапив до нас приблизно 25 років тому і вже встиг стати популярним... Цвістиме дерево до 1,5 місяця. І перші квітки в нього будуть жовтого кольору. А в останні дні цвітіння вони вже будуть чисто білими... Як на мене — чудове дерево для озеленення вулиць...», - розповідає член Міжнародного товариства дослідників магнолій Андрій Лаврись.

А віднедавна у Андрія виникла нова ідея — створити дендропарк у своєму рідному місті.

«Найбільша в Україні колекція магнолій знаходиться в Києві, в ботанічному саду імені академіка Фоміна. Куратор цієї колекції — майже наш земляк, родом з Рівненської області, чудово мене знає... І, звичайно, постійно мене не полишала думка, щоб не тільки передавати щось на Київ, а й залишати для Ковеля. Щоб висаджувати саджанці тут, і ними могли любуватися ковельчани», - каже Андрій Лаврись.

Така ідея уже знайшла відгук у соцмережах. А небайдужі до неї ковельчани навіть організували громадські слухання на тему майбутнього дендрологічного парку в місті над Турією.

«Дуже важливо, щоб його почула громада і допомогла. І ще важливо, щоб цей проект не розтягнувся на роки, а втілювався якомога швидше. Щоб наше місто ставало красивим, європейським», - говорить учасниця громадських слухань Галина Голубович.

«Радує, що є такі небайдужі люди. Моє ставлення до такої ідеї — позитивне. Я бачу майбутнє цього парку. Можливо я - мрійниця, але я бачу такий парк у своєму місті. Для цього треба працювати і шукати можливості», - ділиться громадський активіст Анна Коршунова.

Чи перетвориться мрія на реальність — покаже час. Прихильники ж ідеї дендропарку переконані: такий об'єкт зможе стати справжньою візитівкою Ковеля і привабить туристів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
полюх Показати IP 15 Квітня 2016 15:09
ми повикопуємо.повириваємо всі насадження для свого огороду хіба що струм підведуть до кожного кущика! який дендропарк?
лллллл до полюх Показати IP 18 Квітня 2016 14:47
Іди повиривай і доведи що ти остання скотина і не заслуговуєщ називатись людиною . Це все на що ти заслуговуєщ. Я пропоную таким як ти присвоювати звання ОСТАНЄ ЛАЙНО і кріпити на заборах тиких як ти .Я надіюсь багато небайдужих відгукнеться і таких як ти пропіарять у соц.мережах. p.s."такі герої" також повинні отримати свою "славу".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus