USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У лісі під Луцьком викинули лампи із ртуттю

10 Лютого 2011 16:59
У селі Гаразджа Луцького району в лісовому масиві 10 лютого екологи виявили 22 відпрацьовані люмінесцентні лампи.
Власникові лісового масиву – державному підприємству «Волинський лісовий селекційно насіннєвий центр» – видано припис щодо проведення заходів, які забезпечать тимчасове безпечне зберігання з подальшою передачею на знешкодження виявлених ламп. Про це повідомили у прес-службі Держекоінспекції.
Довідково:
Кожна енергозберігаюча люмінесцентна лампа містить ртуть, а відходи люмінесцентних ламп мають перший клас небезпеки.
Такі лампи зроблені зі скла, тому ймовірність, що при перевезенні від контейнера до сміттєзвалища вони не розіб’ються, дуже мала. Тож усі ртутні випари, осідають біля людського житла.
Лише один грам цієї речовини здатен призвести до забруднення понад 3,3 мільйона кубічних метрів повітря. А проникаючи із дощовою та талою водою в ґрунт, ртуть отруює підземні води. Згодом це все потрапляє до водогону чи криниць.
Навіть найменші дози ртуті можуть викликати у людини гострі фізичні та психічні розлади.
Збір відпрацьованих ламп, які містять ртуть, на Волині здійснює два підприємства: «Рівне-Екохелп» та ВТП «Екоцентр», кажуть екоінспектори.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Знаючий Показати IP 10 Лютого 2011 17:24
Справді, проблема дуже актуальна. І з часом в населення буде багато таких відпрацьованих ламп, які кидатимуть куди попало. Вдома лежить одна відпрацьована, яку просто не знав куди здати. Дякую за назви підприємств, що займаються утилізацією. Думаю, зараз потрібно хороша інформаційна кампанія на дану тематику, а то Україну чекає просто екологічна катастрофа. Ще один мінус для нашого "свідомого" суспільства - за утилізацію треба платити. Хоч і було десь 1.4грн., але багато хто фиркне і викине згорілі лампи. Вже зараз потрібно бити на сполох, бо скільки таких відпрацьованих ламп люди викинули на звалище і ще викинуть...
Мercury Показати IP 10 Лютого 2011 20:23
В люмінесцентних лампах пари ртуті, до того ж сильно розріджені. І в таких лампах їх дуже мало, набагато більше в старих довгих лампах типу ЛБ20, ЛБ40. А в градусниках ще більше ртуті, причом рідкої а не парів, іх теж викидають на смітник коли розібється, чому екоголи не шукають їх по смітниках? Чому вони причепились до тих економічних ламп? Чи це зговір з обленерго? Щоб люди боялись і не користувались ними, а використовували лампи розжарювання, які споживають більше а значить і прибутки в обленерго будуть теж більші.
DiF Показати IP 10 Лютого 2011 20:27
Самі робіть висновки Вміст ртуті: Люмінесцентна лампа - від 1 до 70 мг Ртутний термометр - 2,5 г (!)
Vigilante Показати IP 11 Лютого 2011 00:35
Пару ламп - то фігня. Ви отут почитайте. http://oleksiy-b.livejournal.com/2196.html

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus