USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинь затоплює, та не критично. ФОТОРЕПОРТАЖ

9 Лютого 2011 14:29
Ситуація через підтоплення у Любешівському та Ратнівському районах Волині не критична та контрольована, однак аби вона через декілька років не загострилася – необхідно терміново розчистити меліоративні канали та збудувати дамби.

Про це 8 лютого повідомив міністр з надзвичайних ситуації Віктор Балога під час виїзної наради Волинської обласної держадміністрації за участю керівництва МНС та Державного агентства водних ресурсів України.

За словами начальника Волинського гідрометеоцентру Ростислава Бондарчука найбільші затоплення – в Ратнівському, Камінь-Каширському та Любешівському районах. Причини - потепління та захаращення річок і меліоративних каналів.

Бондарук повідомив, що з 2005 року водність річок збільшилася на 20-30%, а період стояння води у заплаві – з 114 до 327 днів. Збільшилися й опади – на 20-30 %.

Кругом вода


Як зазначив начальник Волинського обласного виробничого управління водних ресурсів
і водного господарства Юрій Бахмачук, нині на Волині через розлив води з річок підтоплюються садиби і будівлі в 102 населених пунктах, а також 190 тисяч гектарів землі.

Найбільше страждають Старовижівський, Ратнівський, Любешівський та Камінь-Каширський райони. Сьогодні підтопленими все ще залишаються 196 господарських будівель, 484 садиби та 70 тисяч гектарів території.
Найбільша проблема в селищі Любешів, де через розлив річки Стохід та Прип’ять підтопило десятки садиб. За словами Бахмачука, у цих районах необхідно терміново збудувати дамбу.

Голова Любешівської РДА Василь Корець коментує, що дамба коштуватиме 6-8 мільйонів гривень. Також необхідно оновити техніку й насосне обладнання, яке вже в експлуатації 30-40 років.

Самі собі «МНС»

Міністр з надзвичайних ситуацій Віктор Балога запевнив, що усі необхідні роботи будуть виконані і «стільки скільки потрібно – стільки і буде виділено» грошей на ці роботи. Водночас він зазначає, що розчищати канали та річки, які передані на баланс сільських рад, повинні громада та місцева влада.

«Після доповіді голови облдержадміністрації Бориса Клімчука Президентові України Віктору Януковичу, я впевнений, будуть прийняті рішення, аби до того часу, як вода спаде, держлісгосп, почне будувати дамби там, де це потрібно», - зазначив Балога.

«Те, що мають робити органи місцевої влади, то ми від них це не заберемо і зобов’яжемо їх це робити», - додав міністр.

«Меліоративні канали внутрігосподарські передані на баланс сільських рад? Передані. А ми летіли, і я побачив заросші канали. Я вам дам пораду: в суботу, в неділю, понеділок будуть морози – звідти починайте», - зауважив Клімчук.

Така звична повінь...

Мешканці села Заболоття Ратнівського району, де вода вже трішки зійшла, розповідають, що місцеві самі викидають сміття в канали. Тому їхні городи та садиби затоплює щорічно.

Жителька Валентина Сверба каже, що через підтоплення стало не вигідно тримати худобу. Її немає де пасти, а навесні – тримати.

Хоча головний санітарний лікар області Наталія Янко доповіла на нараді, що випадків інфекційних захворювань немає, а СЕС зробила вже понад 300 проб води – жителі підтоплених районів пити воду з колодязів не хочуть.

«Туалети плавали у воді.. Яка тут вода може бути? Щоб варити їжу, ми з колодязів воду кип’ятимо, а щоб пити – купуємо мінералку. А хто не має грошей – то п’ють ту», - розповідає Сверба.

Проблема «з душком»

Міністр Віктор Балога пропонує передбачити в обласному бюджеті кошти для того, аби завозити питну воду постраждалим.

«Ми чітко розуміємо, що треба подумати, в який спосіб утилізувати фекалії. Ми про це, давайте, чесно скажемо: ви там нічого не робите, ніякі приписи сільським радам, ніякі приписи, кошти з обласного бюджету не виділяються…» - вказав Балога.

«Коли наступають такі періоди - потрібно виділяти кошти і завозити питну воду. Повірте мені, що ми будемо з вами хреститися багато разів, але потім як піде. Воно буде не приємно. Це копійки. Але питання фекалій і в чому ми варимо харчі – це дуже важливо. Якщо ми це людям не прив’ємо – вони цього робити не будуть», - зазначив міністр.

Вода в погребах Заболоття не сходить навіть після відкачування. За словами жительки, минулого року вода на городах стояла до червня. Що буде цьогоріч – важко загадувати.

Перспективи

Згідно з протокольним рішенням наради владці планують на державному рівні вирішити проблему будівництва дамб, розмиття кордонів України і Польщі через сильну течію річкою Західний Буг та розчищення каналів, які не перебувають у власності територіальних громад.

Також прийнято рішення про перенесення кладовища в селі Заболоття, де людей хоронять мало не у воду.

Всі інші захаращені канали, які знаходяться на балансі місцевих рад, будуть розчищати силами місцевих громад. Однак, за словами Клімчука, у тих районах, де це зробити не можливо і потрібна спеціальна техніка, долучатиметься обласна влада.

«В окремих випадках просто силами місцевої громади, з залученням безробітних, інших сил, студентів, волонтерів не обійтися. Просто все буде задокументовано і не загалом, а по кожному каналу прийняті рішення», - прокоментував Клімчук.




















Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Dj Показати IP 9 Лютого 2011 14:52
Забули в заголовку написати слово "вода"
Mirna Показати IP 9 Лютого 2011 15:05
я б цього кота назвала Балога :)))
маха Показати IP 9 Лютого 2011 18:07
котик самий гарний:) правда у людей лихо...
Бонд Показати IP 10 Лютого 2011 08:19
Перед тим як писати статтю, то вивчіть імена та прізвища керівників про яких ви пишете.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus