USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські священики вимагають звільнення міліціонерів

2 Серпня 2010 17:12
Волинська єпархія Української православної церкви Київського патріархату оприлюднила звернення духовенства до обласної влади та правоохоронців – церква вимагає покарати міліціонерів, які 26-28 липня відмовляли-залякували водіїв і зупиняли автобуси з прочанами до Києва на святкування Хрещення Русі-України.
Про це повідомив прес-секретар Волинської єпархії отець Віталій Собко на прес-конференції 3 серпня.
«Події розгорталися практично однаково у більшості районах єпархії. До деканів, тобто благочинних, телефонували або приходили представники силових структур, найчастіше міліції, з питаннями: чи поїдуть паломники до Києва, чи вже замовлено транспорт, де саме замовлено і які номери транспортних засобів?
Після такого опитування за півгодини-годину телефонували представники перевізників. Незважаючи на укладені договори та попередню оплату, вони відмовлялися від перевезення. Офіційна мотивація – несправність автобусів. Неофіційна – тиск із боку міліції, влади та транспортної інспекції. Були погрози правоохоронців відібрати ліцензії на перевезення та створити інші перешкоди в подальшій діяльності», - розповів отець Віталій.

Священик переконує, що подібні факти зафіксовані у щонайменше семи районах краю. Скажімо, у Володимир-Волинському перевізник відмовився від поїздки до Києва через тиск із боку влади. У Горохівському районі та місті Ковелі – через перешкоджання співробітників райвідділу міліції.
«Наприклад, у Ковельскому районі перешкоджав начальник районного відділу ДАІ. Відтак, водій автобуса відмовився перевозити вірян. У Локачинському поїздці перешкоджали заступник начальника райвідділу міліції та працівник СБУ. А в Луцьку - заступники начальника обласного управління МВС, через що від поїздки до столиці відмовилися численні перевізники», - каже священик.
За його словами, намагання зірвати прощу проявлялося в різних формах: від суто «дружніх» порад, наприклад, «та вас же далі Житомира не пропустять, що ж ви будете вночі на трасі робити?» і до того, що укладені та оплачені договори було розірвано перевізниками за 20 годин до виконання перевезень після погроз правоохоронних органів.

Окрім тиску на водіїв,міліціонери нібито «пресували» священиків. Як розповів отець Віталій, є факти тиску на священнослужителів з боку правоохоронних органів - вимога міліціонерів підписати «Застереження про ознайомлення з правовими нормами щодо організації порядку проведення мирних зібрань громадян».
«Виникають закономірні запитання: чи священики є найбільшою загрозою суспільному спокою? Чи законно вчиняють ті, хто покликаний закон охороняти? Тут відповідає інша важлива стаття Конституції, 19-та, згідно з якою «ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством», й «органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України», - обурюється прес-секретар єпархії.

Управління Волинської єпархії Київського патріархату звернулося із заявами до обласного управління МВС, обласної прокуратури та управління СБУ на Волині. Духівники вимагають від силовиків «надати детальні пояснення щодо перешкоджання організації та доїзду духовенству й вірним у Київ, дати оцінку законності дій представників правоохоронних органів та Територіального управління Головавтотрансінспекції у Волинській області, звільнити винних працівників, притягнути винних у порушенні Конституції України до кримінальної відповідальності».

«Такі факти свавілля і беззаконня вимагають належної оцінки, оскільки ми розцінюємо їх, як системне порушення основних прав і свобод людини, закріплених у Конституції України. Як порушення права на вільне пересування. Адже в Конституції України сказано: «Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування», - заявив отець Віталій.

Окрім цього, архієпископ Луцький і Волинський Михаїл звертається з проханням до облдержадміністрації та облради з проханням надати пояснення щодо вищезазначених порушень, дати належну оцінку незаконним діям міліціонерів та управління Головавтотрансінспекції, притягнути до відповідальності осіб, винних у порушенні прав і свобод людини аж до звільнення з займаних посад.

До слова, попри всілякі перешкоди близько 260 волинських священиків і понад півтисячі парафіян таки дісталися Києва на святкування: хто їхав поїздом, хто винаймав мікроавтобуси і легковики.

«Діючи за настановою Христа молитися за ворогів і гонителів, 1 серпня після недільної Божественної Літургії в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці архієпископ Михаїл відслужив молебень за здоров’я всіх тих, хто перешкоджав представникам Київського Патріархату потрапити на богослужіння до Києва», - розповів отець Віталій.
Довідково:

28 липня Православна Церква відзначає свято Рівноапостольного великого князя Володимира разом із державним Днем Хрещення Київської Русі-України (згідно з Указом Президента України).
Цього ж дня Київський Патріархат святкує храмовий празник патріаршого Володимирського собору в Києві.
Тож на запрошення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета щороку на святкування прибувають численні паломники з усіх регіонів України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Viktor 69 Показати IP 2 Серпня 2010 17:18
Ей Ви.... служителі Божі, баста... Прошковського вже звільнили... Вам що віра не дозволяє думать шо саме за это...
Ворон Показати IP 2 Серпня 2010 17:28
Це ганьба у першу чергу Клімчуку, який уособлює сьогодні владу. У нас ще із священниками ніхто не воював. Ніхто ще і ніколи до цього не опускався. От тобі й знайомство з Русскім міром. Сором за таку владу, сором за таку міліцію.
VSC Показати IP 2 Серпня 2010 17:53
Менты люди подневольные, получили команду из Киева и выполнили, как было приказано. Все вопросы направляйте в администрацию президента. От изменения фамилии главного мента на Волыни ситуация не изменится.
Клим Савур Показати IP 2 Серпня 2010 20:38
Прикро, до чого вдається наша "нова влада" в угоду москви, Ганьба! Люди їхали молитися до українських св"ятинь за здоров"я, мир та злагоду в нашій державі, а їх брутально і цинічно принижують. Грош ціна таким людям, які дають такі накази. Ганьба !
рабинаплантацияхобмана Показати IP 3 Серпня 2010 00:21
вже щоб до батюшок добрались! ай-яяй! ех, як були ми подневольним народом так і будем!!
not at all Показати IP 3 Серпня 2010 00:56
"Волинські священики вимагають звільнення міліціонерів" чесне слово - смішно таке читати, звільнили б їх лише за умови невиконання наказу з олімпа####################

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus