USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Згоду на отримання споживчого кредиту можна відкликати

29 Квітня 2010 14:31
Споживач має право протягом двох тижнів із дня укладення договору про споживчий кредит може відкликати свою згоду, - пише газета «Відомості.ua».

Юрист обласного управління захисту прав споживачів на Волині Інна Лобачевська попереджає, що в першу чергу при оформленні споживчого кредиту необхідно уважно вичитати договір.

«Закон про захист прав споживачів регулює лише споживчі кредити, які спрямовані на придбання товарів - крім іпотеки і житла. Тому в договорі повинно бути зазначено «для споживчих цілей». Мають бути вказані форми забезпечення договору, наприклад, шляхом застави майна чи якимось грошовим забезпеченням. А також і те, що на вас чекатиме у разі його невиконання. Повинен бути обов’язково зазначений тип відсоткової ставки і сукупна вартість кредиту. Туди входить сума за тіло кредиту, відсотки, комісії додаткові сплати», - каже Лобачевська.

Юрист попереджає, що договір обов’язково повинен видаватися на руки, а не надсилатися поштою.

Фінансові установи мають право змінювати відсоткову ставку залежно від зміни облікової ставки НБУ або в інших випадках. Та в цьому разі про це споживача потрібно повідомити протягом семи днів з моменту її зміни. І якщо лист надійшов з суттєвим запізненням, то це можна використати у суді як суттєвий аргумент на користь споживача.

Після укладення договору його можна відкликати.

«Споживач підписав договір, але коли вдома вичитав ті пункти, які йому не підходять, має право протягом 14 днів з дня укладання цього договору відкликати згоду. При цьому може навіть не пояснювати причини. Цей строк визначається з дати передачі договору споживачу», - зазначає Лобачевська.

Якщо споживач уже взяв товар і відкликав згоду, тоді він зобов’язаний повернути гроші і сплатити відсотки за той час, що він користувався кредитом.

До управління люди часто зверталися, коли банк їх лякав, що опише майно і забере автомобіль просто зі стоянки. Насправді, банк не має права без згоди споживача вилучати те чи інше майно.

Часто надсилають конверти з повідомленням, що у клієнта прострочено договір кредиту. Але таку інформацію друкувати на поштових конвертах забороняється, бо вона є конфіденційною. В такому випадку теж можна звертатися до суду, - пише газета.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus