USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Профіль користувача
Андрій
Дата реєстрації: 10 Листопада 2015 21:56
Коментарів: 0
Відповідь юриста:
Доброго дня! Заповіт дійсний. Однак питання правильного розподілу спадщини – земельної ділянки, на якій знаходиться житловий будинок, який заповіданий двом особами, це вже інше. Безконфліктно в цій ситуації буде якщо донька спадкодавця відмовиться від частини земельної ділянки в розмірі необхідному для обслуговування половини будинку, на користь онука спадкодавця. Тоді можна обійтись без судів. Правильно в цій ситуації, щоб земельна ділянка, на якій знаходиться будинок, також була поділена порівну.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Це залижеть, чи існує конфлікт між спадкоємцями (так розумію між братом та 2 сестрами), чи вони розуміють ситуацію брата, і готові віддати свою частину земельної ділянки, на яку мають право в порядку спадкування. Якщо ситуація безконфліктна, то ніяких проблем немає (можна домовитись про розподіл спадщини між спадкоємцями в процесі її оформлення).

Якщо ж із цим є проблема, то за законом ситуація виглядає так: син уже має право на 1/2 будинку. При спадкуванні за законом майна, яке залишилось від матері, на яку мають право ще 2 доньки (його сестри), він має право на 1/3 частки від спадщини, тобто на третю частину від половини будинку, та на третю частину від земельної ділянки.

Отож, у будь-якому випадку він має право на частину земельної ділянки, на якій знаходиться будинок, нехай і меншу ніж половину. І її, при правильному розподілі меж, має вистачити для обслуговування його частини будинку.
Відповідь юриста:
Доброго дня! За умови, що мати не буде заперечувати щодо вступу дочки у спадщину, за її згоди можливо поновити строк такого вступу, і оформити права на половину будинку в нотаріальному порядку. Якщо ж мати заперечує проти цього, це можливо спробувати за умови, якщо буде знайдено поважну причину пропуску подачі заяви про прийняття спадщини, і це робитиметься в судовому порядку, де дочці слід буде звернутись із позовом до матері про визнання права власності на спадкове майно.
Відповідь юриста:
Доброго дня! В цьому разі краще звернутись до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно, і відповідачем поставити орган місцевого самоврядування по місцю знаходження хати і земельної ділянки. Дітей краще не кликати, повідомивши, що про них нічого не знаєте (думаю вони не прийняли вчасно спадщину і не переймались долею своєї покійної матері).
Відповідь юриста:
Якщо спадщина за заповітом прийнята не була, і правових підстав (поважних причин) для поновлення пропущеного шестимісячного строку на її прийняття немає, відповідно такий заповіт вже не має юридичного значення. І спадкування відбуватиметься в загальному порядку, тобто діти покійної матері будуть спадкувати на двох порівну ту частину спадкового майна бабусі, яку за законом мала б успадкувати мати.
Відповідь юриста:
Доброго дня! У цьому випадку Ви не маєте права успадкувати вказане майно сусідки. Єдиним варіантом тут може бути визнання в судовому порядку права власності на вказане майно в порядку представлення. При цьому основною умовою для виграшу такої справи є встановлення в суді факту проживання Вашої матері на момент смерті із сусідкою (навіть і без прописки). В іншому випадку справа не виграшна.
Відповідь юриста:
Доброго дня! В цьому випадку таке можливо лише за згодою інших спадкоємців, якщо вони погодяться на поновлення строків прийняття спадщини для спадкоємця, котрий його пропустив.
Відповідь юриста:
Доброго дня! У такому випадку з часткою внучки, яка була визначена у заповіті, нічого не буде, оскільки вона не прийняла спадщину і поважних причин поновити строки її прийняття не має.

Отже, син і донька, відповідно онук та онучка - спадкодавця бабусі, будуть спадкувати за законом в загальному порядку як спадкоємці другої черги.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Розпочну з останнього. Частина майна бабці, яка за заповітом була визначена за онуком (половина хати), є не успадкованою, і її спадкування відповідно, відбувається за законом, оскільки він не прийняв вчасно спадщину, і поважних причин для поновлення строку на її прийняття в нього немає. А саме таку частину спадщини прийняла донька бабці, яка із нею проживала на момент смерті, відповідно вона вважається такою, що успадкувала усе майно бабці (за зповітом те, що було визначено їй – земельну ділянку і половину хати, і за законом, як спадкоємець першої черги – ту половину будинку, яку не прийняв внук). Однак факт проживання із бабцею доньки слід буде довести в судовому порядку для того, щоб вважати її такою, що прийняла усю спадщину.

Інші діті бабці, якщо вони не подали вчасно заяви про прийняття спадщини, вважаються такими, що не прийняли її, і тому не мають правових підстав претендувати на неї. Так виглядатиме правильна картина спадкування вказаного майна.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Ні, не може. Спадкова справа заводиться по місцю відкриття спадщини, або по місцю знаходження спадкового майна, або основної його частини. І декілька спадкових справ не заводиться. Тому онуку доведеться вирішувати спадкові справи у районного нотаріуса.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Цивілізоване рішення тут встановлювати факт прийняття спадщини матір'ю внучки, відповідно дочкою бабці, у посіб подання до суду заяви про проживання їх разом в певний момент часу, тобто на момент смерті бабці. Тоді мати буде вважатись такою, що прийняла спадщину після смертів бабці, а внучка - такою, що прийняла спадщину після смерті матері. Ось якось так. Звісно треба всі деталі пропрацювати індивідуально.
Система Orphus