USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93
Mark: Побілка бордюрів з приходом весни – радянська традиція брехливої естетики
З чим у вас асоціюється прихід весни? З приходом тепла і першим цвітінням? А може все ж зі знайомою до болю повальною побілкою?

Традиційно перед Великоднем і травневими святами працівники комунальних служб та інші небайдужі громадяни виходять на весняні суботники: прибирають сміття, висаджують дерева і квіти, пише Лев Парцхаладзе для 24tv.ua.

Одним словом, "облаштовують територію". При цьому, обов'язковим елементом такого благоустрою залишається знайома всім побілка з минулого. Вона як вишенька на торті! Побілка дерев біля доріг, в скверах і парках, а разом з ними - стовпів, бордюрів та інших елементів міського устрою.

Прийнято вважати, що це все білиться з естетичних міркувань і таким чином створюється святкова і затишна атмосфера на вулицях.

Я не просто так вжив фразу "до болю". Особисто у мене така традиція родом із радянського часу викликає не святковий настрій, а саме біль від вкоріненого викривленого розуміння краси, естетики і абсолютного небажання припинити займатися дурницями.

На мою думку, пофарбувати дерева, стовпи, бордюри та відзвітувати за виконану роботу з благоустрою просто значно легше, ніж дійсно проводити озеленення, приводити в порядок фасади будівель, ремонтувати і міняти малі архітектурні форми та об'єкти міського дизайну та багато іншого, що входить в це розуміння благоустрою.

Щоб зрозуміти, що таке гарні і затишні весняні вулиці, можна подивитися на вулиці Парижа, Берліна або будь-якого іншого європейського міста. Ви побачите квітучі дерева і зелене листя, а не чорно-білі стовбури дерев, побачите відсутність бруду, пилу і потрісканої штукатурки, рівні бордюри і парканчики без яскравих фарб і побілок.

Чорно-білі дерева в 21-му столітті - дуже суперечлива естетика і сумнівна користь, а білі бордюри і стовпи - відвертий несмак.

І сума коштів, яка щорічно витрачається на таку побілку, виходить досить значною. То чи не краще спрямувати сили на вивчення досвіду світових столиць, ландшафтних дизайнерів, архітекторів і тих фахівців, які приведуть міста в такий вигляд, щоб раділи очі і серце. Причому, довго, а не до першого дощу.

Замість побілки дерев і так званих малих архітектурних форм - оновлювати розмітку на проїзній частині доріг. А якщо дійсно необхідно захистити дерева від шкідників, то робити це не в такий спосіб, виїдають очі своєю яскравістю і неестетичністю.

І в кінці додам цій ліриці формальності. Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах були затверджені Мінрегіоном ще в 2006 році і цими правилами забороняється білити вапном декоративні дерева і малі архітектурні форми в населених пунктах.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Военному прокурору Матиосу нужно уточнить роль Насирова в расследовании дела налоговых махинаций Клименко, иначе и к Насирову, и к Матиосу…
Журналіст Віталій Портніков у себе на сторінці у Фейсбук висловив думку, що єдиним правильним вирішенням політичної ситуації в країні можуть…
Джерело: strana.ua Яценюк развил в последнее время бурную активность как внутри страны, так и за ее пределами. Что у экс-премьера…
Коментарів: 3
Микола Показати IP 9 Квітня 2018 23:45
25 школа точно так само. Бордюри білі, а дерева - чорні та сухі.
так Показати IP 11 Квітня 2018 14:21
це українська традиція - все білити. більш ніде в світі хати не білять. а дерева білять не від шкідників а щоб не тріснули від перепадів температури, а зараз коли вже тепло то воно і не треба, вчіть матчасть
Тетяна Показати IP 18 Серпня 2018 17:00
За відсутності розмітки на дорогах, побілені дерева та бордюри - хоч якийсь орієнтир для водія в темну пору доби, як на мене:))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus