USD 39.70 39.94
  • USD 39.70 39.94
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Запитай юриста
[26 Лютого 2015 13:06] AlinaT: Доброго дня шановний юристе.

У мене запитання щодо ліків по рецепту. Жінка доглядає свою стареньку маму. Закуповувала ліки по рецепту жовтень- листопад 2014 року.
Рецепти завірялися та здавалися у відділ, для повернення коштів.

26 лютого 2015 року жінка звернулася з запитом про повернення коштів.
Отримала таку відповідь: повернення здійснити неможливо, адже старенька мама померла 1 лютого, а жінка не повідомила про це у їхній орган. Останньою датою для повідомлення було - 18 лютого 2015. Тому повернення коштів не можливе, оскільки звернулися запізно, а за законом( яким, не знаю), що був прийнятий нещодавно, стоять ось такі часові обмеження у разі смерті.

Жінка не була повідомлена в жодному органі, будь то в лікарні, аптеці чи міській районній раді про наявність таких обмежень та нових змін у законі. Хотілося б почути, чи є вірними дії представників тих чи інших організаці, і чи можливість повернення оплати за ліки куплені по рецепту є скасовоною відповідно чинного законодавства. Сума повернення - близько 2000 гривень.
Щиро дякую за відповідь. З повагою, Аліна
Відповідь юриста:
Доброго дня, Аліна! Підсумовуючи описане Вами в правовій площині, вбачається, що покійна належала до категорії осіб, які обслуговуються у відомчих лікувально-профілактичних закладах і мають право на безоплатний або пільговий відпуск лікарських засобів, та отримують їх у аптеках, закріплених за цими закладами (постанова Кабінету Міністрів України від 17.08.98 р. N 1303 ).

Такі особи повинні отримувати ліки в аптеках відразу безкоштовно, а не оплачувати їх, і в подальшому десь отримувати відшкодування. Це, зокрема, випливає із роз'яснень Державного казначейства України, зазначених улисті № 3.4-04/654-3021 від 25.02.2008, де вказано, що у разі, якщо відпуск медикаментів на безоплатній основі за пільговими рецептами проводиться госпрозрахунковими підприємствами - аптеками, відшкодування витрат цим закладам здійснюється на підставі поданого реєстру пільгових рецептів.

Їх відшкодовують місцеві органи або установи охорони здоров'я на підставі заведених реєстрів. Реєстри складаються аптечними закладами і подаються до територіальних медичних об'єднань.

Тобто розрахунок має проводитись безпосередньо між аптеками та державою через її органи, у якому споживач пільгових ліків не бере учать.

Тому, для детальнішого з'ясування такої ситуації, пропоную надіслати на електронну адресу Інформаційного агентства Волинські Новини ([email protected], з позначкою "для юриста") сканкопії листів до того, до кого звертались за відшкодуванням за пільгові ліки, а також відповідей на такі звернення. Після їх аналізу Вам буде надано додаткову відповідь.
Коментарів: 1
Саша Показати IP 2 Березня 2015 22:17
Доброго дня. В мого брата така ситуація, 19.04.2014 в нього закінчився контракт. Він за два місяця до закінчення написав рапорт про звільнення і його прийняли, але подальша доля документа не відома. Крім того в нього є захворювання серця: міокардіосклероз,неповна блокада правоі ніжки пучка Гіса, додаткова хорда лівого шлуночка, тривіальна регургітація на митральному клапані. Тепер ним зайнялась військова прокуратура. Шо ви можете порадити? І шо реально його чекає в подальшому?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus