USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.92
Запитай юриста
[15 Березня 2015 10:26] galia: Доброго дня!

Звертаюсь до Вас з таким питанням - мій дідусь сплачував за електроенегрію у "Надра банку", проте, кошти з цього банку не зарахувались у сплату електроенергії, тому кожного місяця сума збільшувалась, включаючи оплату послуг поточного місяця та минулих. Це продовжувалося протягом кількох місяців, приходило і попередження про відключення електроенергії, тому заплатили весь борг в іншому банку, власне, питання - як стягнути всі ці кошти з надра банку?
Відповідь юриста:
В описаній ситуації банк грубо порушив вимоги ст. 24 Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", оскільки Ваш дідусь фактично повністю здійснив платіж (при використанні документа на переказ готівки ініціювання переказу вважається завершеним з моменту прийняття до виконання банком або іншою установою - учасником платіжної системи документа на переказ готівки разом із сумою коштів у готівковій формі), і такий платіж повинен бути перерахований на рахунок отримувача коштів (навіть в іншому банку) в строк до трьох операційних днів.

І це не дивлячись на віднесення банку "Надра" до категорії проблемних, і введення тимчасової адміністрації, оскільки, відповідно до п. 5 ч. 6 ст. 36 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", обмеження щодо неможливості задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банку під час тимчасової адміністрації не поширюється на зобов'язання банку? зокрема щодо здійснення операцій з переказу коштів фізичних та юридичних осіб, що надійшли на їхні рахунки, починаючи з наступного дня після запровадження процедури тимчасової адміністрації.

Для вирішення питаннян повернення сплачених Вашим дідусем коштів через банк "Надра" в першу чергу слід скерувати представнику тимчасової адміністрації банку аргументованого листа вимогу про повернення вказаних коштів або перерахування їх отримувачу з огляду на описані вище норми закону. У разі незадоволення банком таких вимог добровільно, їх можна стягнути в судовому порядку, подавши позов про захист прав споживачів (в якому не прийдеться сплачтувати судовий збір).
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus