USD 39.70 39.94
  • USD 39.70 39.94
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Запитай юриста
[5 Грудня 2015 23:12] Валентин: Прошу вас підсказки! Я в липні 2011 року отримав спадщину від тітки, маминої сестри - друга спорідненість, мав сплатити податок - 5% від суми, але декларації не подавав і не заплатив. В серпні 2015 року податкова мені написала лист запрошення в податкову, я не ходив, бо немаю чим сплатити податок, прийшов ще один лист через місяць, а вчора прийшов третій лист замовний під підпис, я не підписувався, бо мене немає на місці, лист поки що не вручили. Чи можуть бути застосовані до мене дії податкової і які ? Чи існують терміни давності по цій справі, як мені діяти? Дякую за консультацію!
Відповідь юриста:
Доброго дня! У Вашому випадку податкова пропустила строки, в межах яких може примусово стягнути з Вас податок за отриману спадщину. Ви повинні були задекларувати вказане податкове зобов'язання у декларації, яку мали б подати до 10.05.2012 року.

Так, пункт 102.4 статті 102 Податкового кодексу встановлює строки стягнення податкового боргу, що виник у зв'язку з відмовою у самостійному погашенні такого грошового зобов'язання. Розглядувані строки (для визначення грошових зобов'язань контролюючим органом і для стягнення податкового боргу) обчислюються окремо. При цьому строк для стягнення податкового боргу починає свій перебіг з дня виникнення податкового боргу, в той час як строк для визначення грошового зобов'язання контролюючим органом відлічується з дня, що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації та/або граничного строку сплати грошових зобов'язань, нарахованих контролюючим органом, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, - за днем її фактичного подання.

Так, якщо відповідна податкова декларація підлягала поданню до 10.05.2012 року, податковий орган може визначити грошове зобов'язання платникові податків у зв'язку з цією декларацією, починаючи з 11.05.2012 року протягом 1095 днів. Строки сплати податкових зобов'язань регулюються статтею 57 Податкового кодексу України. Визначене контролюючим органом грошове зобов'язання (незалежно від того, на який з 1095 днів припаде відповідне визначення) в разі його несплати платником податків набуде статусу податкового боргу.

З дня виникнення податкового боргу починається відлік строку тривалістю 1095 днів для звернення податкового органу до суду з вимогою, пов'язаною зі стягненням такого боргу.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus