USD 39.70 39.94
  • USD 39.70 39.94
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Запитай юриста
[7 Лютого 2016 14:14] hazak: Доброго дня. Я загубив права. Чи можу я поновити права у Луцьку, якщо у мене Львівська прописка? Попередньо файно дякую за відповідь.
Відповідь юриста:
Обмін чи отримання дублікату посвідчення водія проводиться незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування особи.

Ваша ситуація нормативно врегульована "Положенням про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами", а також "Інструкцією про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія".

Дані акти припускають, що за власною заявою водія він має право отримати нове посвідчення з відміткою "Дублікат". Відповідно до п.2.8 Інструкції на період оформлення такого дубліката водієві видається тимчасовий талон на право керування транспортним засобом відповідної категорії строком на два місяці – після здачі громадянином теоретичного і практичного іспитів. У разі необхідності (запит і одержання на нього відповіді, з’ясування окремих обставин, пов’язаних з втратою посвідчення тощо) строк дії талона може бути продовжений на один місяць.

У разі ж, якщо посвідчення було втрачено у зв’язку з крадіжкою, стихійним лихом, пожежею, повінню і т.д. за умови підтвердження відповідними документами, видача дубліката посвідчення водія замість втраченого проводиться без складання іспитів.

Звертаємо увагу, що відповідно до змін, внесених Постановою КМУ №284 від 28.03.2012 р. видача дубліката посвідчення водія в будь-якому випадку здійснюється без складання іспитів. У той же час, положення Інструкції про порядок видачі нового посвідчення водія замість втраченого залишилися без змін. Таким чином, формально вимога про здачу іспитів перед отриманням дубліката прав залишилася, хоча на практиці, в більшості випадків, в цьому вже немає необхідності.

У будь-якому випадку, бажано звернутися до міліції з відповідною заявою про крадіжку або втрату. Це допоможе як офіційно зафіксувати факт зникнення документа, так і уникнути в майбутньому можливих претензій до Вас як до формального власника даного документа. Іншими словами, такою заявою Ви мінімізуєте свої ризики на випадок, якщо зниклий документ коли-небудь «спливе» в непередбачуваному місці – наприклад, на місці ДТП, учасником якого Ви не були.

У підсумку, разом з отриманням документа про відмову внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань (раніше – постанова про відмову в порушенні кримінальної справи) Вам також будуть необхідні:

паспорт або документ, що його замінює, з відміткою органу внутрішніх справ про реєстрацію місця проживання;

картка водія або довідка ДАІ про підтвердження факту видачі посвідчення водія;

оригінал та ксерокопія документів про зміну особистих даних особи (у разі зміни особою П.І.Б., року народження, місця народження тощо);

рішення керівника управління (відділу) Державтоінспекції про допуск до складення іспитів осіб, місце проживання яких зареєстровано на території інших адміністративно-територіальних одиниць, і довідка з підрозділу Державтоінспекції за місцем реєстрації проживання про відсутність позбавлення права на керування транспортними засобами (у разі складання іспитів не за місцем реєстрації або місцем проживання);

дві кольорові фотографії розміром 3,5х4,5 см;

медична довідка встановленого зразка про придатність до керування транспортним засобом відповідної категорії;

квитанція про сплату коштів за бланкову продукцію та послуги поліції.
Коментарів: 1
hazak Показати IP 8 Лютого 2016 14:30
Дякую за відповідь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus