USD 39.70 39.94
  • USD 39.70 39.94
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Запитай юриста
[10 Лютого 2016 10:40] Олександр: Доброго дня, шановні юристи. У мене наступне питання (вибачаюсь, якщо занадто довге) : брат прийшов п'яним (не вперше) додому, почав морально знущатися з матері (звинувачувати у своїх проблемах, у мові були лайливі слова, на прохання не розмовляти до неї він ще з більшим азартом повторював одні й ті самі слова знову й знову, - тому тут питання чи це вважаеться психологічним насильством?)/ Мати? не витримавши, зачинилась в одній із кімнат, він взяв ножа і почав виламувати двері, я вирішив знімати на камеру, щоб потім показати ці його дії дільничому чи на суді,- і тут ще одне питання, чи є сенс в таких зйомках?). Він вибив у мене камеру з рук і кинувся на мене з кулаками, я ухилився, поставивши блок, і він зашпортнувшись по інерції вдарився потилицею об одвірок дверей (розсікши таким чином собі голову). Від цього ще більш озвірився, я перевів все в боротьбу і покачавшись по підлозі, я його зафіксував, трохи придушивши, щоб не вирвався, поки не приїхала міліція. Тому я хотів запитати, чи може мені загрожувати відповідальність (кримінальна чи адміністративна) за таку самооборону, і взагалі ,як краще себе вести себе у таких випадках? Адже таке не тільки в сім'ї може трапитись, а й на вулиці, коли на тебе нападуть якісь п'яниці, як розрахувати цю міру самооборони (бо часто немає змоги втекти), щоб потім не було проблем із законом? Дякую, що виділили частину свого часу на мій дещо довгий текст, буду вдячний за будь-яку цінну пораду.
Відповідь юриста:
Описані Вами дії підпадають під юридичне визначення насильства в сім'ї. Сенс у такій відеозйомці є, оскільки такий запис вважатиметься доказом (з огляду на те, що ви діяли відкрито). В даному випадку, Ви діяли в межах необхідної оборони, що, відповідно до ст. 36 КК України, виключає кримінальну відповідальність. Для повноти відповіді рекомендую ознайомитись із вказаною статтею та науково-практичним коментарем до неї, і матимите вичерпну відповідь на Ваше запитання.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus