USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

14-річний лучанин з аутизмом викладає англійську для однолітків

15 Квітня 2024 20:10
14-річний Марко Бихнюк із Луцька, який має аутизм, працює викладачем розмовного клубу з англійської мови для дітей з інвалідністю.

Проводити заняття для однолітків з особливими освітніми потребами хлопцю запропонувала начальниця управління соціальних служб, сім’ї та молоді Луцької міськради Ліна Галан. Марко розповів Суспільному: зрадів та відразу погодився.

Розмовний клуб з англійської мови діє в Луцьку понад місяць. Правильній вимові слів та популярним фразам для спілкування навчає з допомогою різних ігор.

"Він такий, як ми"

9-річна Домініка англійську мову вивчає у школі. Але цього, каже, недостатньо. Тому відвідує заняття, які проводить Марко.
"Мені ці заняття допоможуть краще знати англійську і я зможу спілкуватися з людьми англійською мовою", – каже Домініка.

Вперше на розмовний клуб прийшла 12-річна Христина. Зі слів дівчини, заняття їй сподобалося, бо Марко зрозуміло все пояснює.

"Він такий, як ми. Тому легко сприймаємо інформацію. Планую сюди ходити, щоб вивчити англійську та розмовляти нею", – говорить Христина.
Читати ще: Англійською вільно володіють лише 1,1% українців

"Я зрозуміла, що він ніколи не буде таким, як інші"

Діагноз "аутизм" лікарі встановили, коли Маркові було шість років, розповідає його мама Аліна Мартинова. Зізнається: якби знала про цю хворобу раніше, то відразу звернула б увагу на особливу поведінку сина.

"Всі говорили: яка спокійна дитина. Я відчувала, що щось не те. Але мене заспокоювали: хлопчик заговорить пізніше. Розпач прийшов тоді, коли я зрозуміла, що він ніколи не буде таким, як інші", – каже жінка.
Зі слів мами, рухатися далі та не опускати руки сили їй давав сам Марко.

"Ми не займалися з ним спеціально"

Після численних реабілітацій, попри невтішні прогнози лікарів, Марко Бихнюк почав розмовляти не лише рідною, а й іноземною мовою.

"Я сам вчив англійську. Було дуже легко запам'ятати слова, і всі англійські слова я знаю ще сьогодні", – говорить Марко.

Саме англійською мовою батьки з дитинства включали йому замість мультфільмів розвивальні відео.

Читати ще: У Луцьку відкрили спортивний майданчик для діток з особливими освітніми потребами

"Він сам себе зробив, тому що ми не займалися з ним спеціально. Наша заслуга тільки в тому, що ми йому не заважали", – каже мама Марка.

Марко зізнається: вчитель він не строгий, після занять хвалить дітей за старання і навіть ставить оцінки.

"І мені, і дітям цікаво. Тим паче, що англійська мова є однією з найпопулярніших мов всього світу", – каже хлопець.

Читати ще: За 20 років поширеність аутизму зросла на 787%, – вчені

"Дітьми з аутизмом треба займатися"

Понад 100 дітей з діагнозом "аутизм" перебуває зараз на обліку у Луцькій міській дитячій поліклініці, каже директорка медзакладу Оксана Лєщинська. З її слів, завдяки спеціальним методикам реабілітації ця хвороба не є вироком.
"Дітьми з аутизмом треба займатися, треба їх розвивати, треба до них шукати підходи. І тоді дитина буде соціалізована, і сім'ї буде легше", — говорить Оксана Лєщинська.
Розмовний клуб діє у нещодавно відкритому просторі для дітей у Луцьку. За слова Марка Бихнюка, викладатиме англійську та ділитиметься своїми знаннями, поки буде потреба.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Аліна Показати IP 15 Квітня 2024 23:18
Ви дуже круті, і мама і син!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus