USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

5 км на протезах: 12-річна українка здолала дистанцію Бостонського марафону

15 Квітня 2024 13:40
Дівчинка, яка втратила обидві ноги під час ракетного удару по Краматорську, взяла участь у всесвітньовідомому марафоні в місті Бостон у США. Українка на протезах здолала відстань у 5 кілометрів.

Про це інформує Українська правда Життя.

"Ця сталева дівчинка Яна Степаненко, яка втратила обидві ноги під час російського ракетного удару та бігла усі 5 кілометрів Бостонської дистанції з посмішкою та любов’ю, – це відображення нашої сильної України та нашої незламної нації", – написала учасниця марафону Ірина Кушакевич.

Яна долучилася до змагання з благодійною метою – аби зібрати кошти на спортивний протез для важкопораненого військового Олександра Рясного, який втратив кінцівку. Дівчина хоче, щоби він, як і вона, знову міг бігати.
Читати ще: «Потрібно покласти багато людей, щоб контрнаступ був швидким», – доброволець з Волині про втрату ноги, образу на чоловіків у тилу та ціну контрнаступу. Інтерв’ю

"Олександр Рясний служить із 2011 року. Був і в АТО, і в ООС. Коли почалася повномасштабна війна, став до оборони рідного Запоріжжя. Поранення отримав на Запорізькому напрямку торік у вересні. Втратив ногу. Нині отримав протез у Центрі Unbroken. Будь-що планує повернутися на фронт, а ще – хоче бігати. Ціна цьому – 600 тисяч гривень, які й збирає Яна", – розповіли у Національному реабілітаційному центрі "Незламні".

Підготовку до Бостонського марафону дівчина почала більше ніж за два місяці до події. Вона тренувалася чотири рази на тиждень: двічі в Національному реабілітаційному центрі "Незламні", та ще два – на стадіоні "Динамо" у Львові, пише Укрінформ.

"Я пережила дуже важкі моменти і зараз рада, що можу ходити і бігати. Відомий американський протезист Пітер Гарш подарував мені бігові протези, і з того моменту я знову полюбила біг. За тиждень у мене буде перший марафон, але у мене класні реабілітологи та тренери, які займаються зі мною і заставляють працювати. Мене підтримує моя родина: мама, брат, племінниця, сестра. Перед Бостонським марафоном на п’ять кілометрів я трішки хвилююся, але вірю, що в мене все вийде, я хочу бути прикладом для інших людей", – розповідала під час відкритого тренування 4 квітня.

Читати ще: «До кінця війни в цивільному житті себе не бачу». Лучанин, який втратив ноги, хоче назад у ЗСУ

Сім’я юної марафонки постраждала під час російського ракетного удару по залізничному вокзалу Краматорська 8 квітня 2022 року. Тоді по станції, на якій перебувало понад 4 тисячі осіб, що чекали на евакуацію, росіяни випустили ракету "Точка-У" з касетними боєприпасами.

Внаслідок атаки 61 людина загинула, ще 121 отримала поранення. У родині Степаненків вцілів лише Янин брат-близнюк. Мама втратила одну ногу, Яна – обидві.

Пізніше родину евакуювали до США, де вони скористались програмою протезування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus