USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Генасамблея ООН вперше ухвалила резолюцію про штучний інтелект

22 Березня 2024 23:43
Генеральна Асамблея ООН ухвалила в четвер резолюцію щодо просування безпечних і надійних систем штучного інтелекту, які сприятимуть сталому розвитку у світі.

Як передає Укрінформ, резолюцію «Використання можливостей безпечних, захищених і надійних систем штучного інтелекту для сталого розвитку», підготовлену під керівництвом Сполучених Штатів за співавторства 120 країн, було ухвалено консенсусом – без голосування.

Документ підкреслює важливість дотримання й захисту прав людини при проєктуванні, розробці, впровадженні й використанні ШІ.

Генеральна Асамблея також визнала важливу роль систем штучного інтелекту для забезпечення прогресу в досягненні Цілей сталого розвитку.

Читати ще: Штучний інтелект загрожує «значними перебоями» на ринках праці, – МВФ

Резолюція закликає всі держави-члени та зацікавлені сторони «утримуватися від використання систем штучного інтелекту», які створюють ризики для дотримання прав людини.

Усі держави, приватний сектор, громадянське суспільство, дослідницькі організації та ЗМІ мають розробляти й підтримувати регуляторні й управлінські підходи, пов'язані з безпечним і надійним використанням ШІ.

Резолюція закликає держави-члени та зацікавлені сторони співпрацювати з країнами, що розвиваються, і підтримувати їх, щоб подолати цифровий розрив.

Представила резолюцію на засіданні ГА постпред США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

На її переконання, конструктивний діалог довкола ухвалення цієї резолюції «слугуватиме моделлю для майбутніх дискусій про виклики ШІ в різних сферах, наприклад, щодо миру і безпеки та відповідального використання автономності ШІ у військових цілях».

Читати ще: Штучний інтелект може замінити до 40% робочих місць у світі, – МВФ

«Ми маємо намір доповнити майбутні ініціативи ООН, включаючи переговори щодо глобального цифрового договору та роботу консультативного органу високого рівня з питань штучного інтелекту при секретаріаті», – зазначила вона.

Міжнародна спільнота має можливість і відповідальність «керувати цією технологією, а не дозволяти їй керувати нами».

«Тож підтвердьмо, що ШІ розроблятиметься і впроваджуватиметься через призму людяності й гідності, безпеки й захисту, прав людини й основоположних свобод», – наголосила вона.

«Візьмемо на себе зобов'язання подолати цифровий розрив всередині країн і між ними й використовувати цю технологію для просування спільних пріоритетів сталого розвитку», – додала Томас-Грінфілд.

Резолюція Генеральної Асамблеї ООН – перший документ ГА, що регулює галузь штучного інтелекту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus