USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.92

Міносвіти ініціює грантову систему, яка компенсуватиме вартість навчання студентів

12 Грудня 2023 06:15
Міністерство освіти і науки ініціює систему державних грантів, які компенсуватимуть частину вартості навчання у вишах. Відомство хоче впровадити це на бакалаврат з вересня 2024 року.

Про це повідомив заступник міністра Михайло Вінницький на 10-й конференції Synergy, передає Бабель.

За його словами, це одна з наймасштабніших ініціатив Міносвіти, яку скоро внесуть на розгляд парламенту.

Читати ще: Що буде з заочною формою навчання: Лісовий поставив крапку

Державні гранти можна буде оформити через «Дію», а їхній розмір залежатиме від результатів ЗНО чи національного мультипредметного тесту. Цими грошима студентам вдасться оплатити навчання на контрактній формі.

Як пояснив посадовець, наразі в Україні така система: держава покриває або 100% вартості навчання студента, або 0%.

«Держава не має можливості збільшувати держзамовлення, оскільки сотні мільярдів коштів ідуть на оборону. Говорити про те, що ми зможемо збільшити держбюджет на освіту, на жаль, це нереалістично. Що можна зробити? Це трохи інакше перерозподілити «пиріг» державних коштів, які йдуть на освіту», – додав Вінницький.

Читати ще: «Ми – найкращі!» Чотири тисячі студентів Університету імені Лесі Українки склали обітницю. Фото

У Міносвіти вважають, що грантова система заохочуватиме студентів вступати на популярні й затребувані спеціальності, зокрема на програмну інженерію та компʼютерні науки.

Зауважимо, у 2023 році на бакалаврат вступили близько 267 тисяч студентів, із них – 67 тисяч на бюджет. Торік студентами бакалаврату стали 226 тисяч.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus