USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Олика – свідчення, що українські землі завжди були частиною європейської політики», – автор проєкту «Реальна історія» Акім Галімов

24 Січня 2024 18:04
Український журналіст, сценарист, продюсер, автор документально-історичних проєктів, зокрема проєкту «Реальна історія», Акім Галімов створює невеликі відео на важливі історичні теми, якими часто спекулює Росія.

В ексклюзивному інтерв’ю Інформаційному агентству Волинські Новини Акім Галімов розповів про ідею та мету проєкту «Українські палаци. Золота доба», а також про те, як відбувалися знімання в Олицькому замку на Волині, й що вразило всю команду.

Ви є автором циклу документальних фільмів, а також пізнавальних відео для YouTube-каналу «Реальна історія». Розкажіть, як виникла ідея створити цей продукт. Загалом, у чому вбачаєте його мету?

Ідея проєкту «Реальна історія» виникла одразу після початку повномасштабного вторгнення Росії. Тоді, загалом, як і зараз, вся риторика Путіна полягала в тому, що Україна не є повноцінною державою, що її створив Ленін і так далі. Все це – історична нісенітниця, але в розповсюдження цієї брехні Росія вкладала чималий ресурс.

Разом з командою ми вважали своїм завданням протидіяти історичній дезінформації. Тому почали робити те, що вміємо найкраще – створювати контент. Мета проєкту «Реальна історія» виходить з його назви: це популяризація реальної історії та протидія історичній дезінформації.
Як гадаєте, чому зараз вкрай важливо розказувати правдиву історію України, розвінчувати міфи та відкривати українцям справжні факти про наше минуле?

Це важливо, тому що йде війна. Росіяни застосовують гібридні форми атаки, зокрема в інформаційному полі. Треба визнати, що вони дуже вправні у цьому, легко підтасовують факти, сіють панічні настрої, намагаються розповсюдити віру в неспроможність нас як держави. Тому важливо, щоб був історичний і патріотичний контент, який зміцнює нашу ідентичність, робить нас менш вразливими до інформаційних атак.

Другий фактор – українці мають чітко розуміти, за що ми воюємо і що стоїть на кону. Коли в наших епізодах ми показуємо, що ця боротьба йде не два, не 9 і навіть не 50 років, стає більш зрозуміло, що компромісів бути не може. Або ми переможемо, або вони нас знищать.

Читати ще: Невипадкова Олика та замок Радзивіллів: таємниці оборонної споруди

Нещодавно на телеканалі 2+2 відбулася прем’єра другого сезону історичного проєкту «Українські палаци. Золота доба», мета якого – показати культурну та історичну спадщину України. Розкажіть, як створювали цей проект. Як вашій команді вдається відтворити повністю або частково зруйновані українські палаци?

Над цим проєктом ми працювали майже рік, охопили вісім палаців з усієї України. Деяких вже не існує, але ми їх відтворили у 3D. Цей проєкт створювали за фінансової підтримки Агенції з міжнародного розвитку США USAID. Ми відібрали обʼєкти, чия історія, з одного боку, здалася нам цікавою, а з іншого – є маловідомою.

Працювали з істориками, архівами, по всій Європі розшукували зображення цих обʼєктів, щоб наші фахівці могли провести відтворення у 3D. Це дуже кропітка робота, багато зображень – в приватних архівах, й іноді тільки процес листування з правовласниками забирає кілька місяців.

Також цього року через війну в нас були величезні обмеження у самих зніманнях. Один з об'єктів – палац Міклашевських, що в Запорізькій області, – розташований дуже близько до лінії фронту. Якоїсь миті мені здавалося, що завершити проєкт буде нереально, але нам все ж таки вдалося. Це дуже важливо. Як бачимо, росіяни намагаються фізично знищувати нашу історію, б’ють ракетами по наших памʼятках, наприклад, по музею Шухевича. Тому маємо фіксувати, знімати, розповідати про нашу неймовірну спадщину, бо вона – під загрозою.

Читати ще: Новомалинський замок: чи можна відновити древню пам’ятку Волині

В одному з епізодів проєкту «Українські палаци. Золота доба» ви разом з командою розкриваєте втрачену історію Олицького замку, що на Волині. Чим запам’яталися вам знімання в цьому регіоні нашої країни?

Олика – неймовірна. Чесно кажучи, для мене це було відкриттям – і саме селище, і палац, і люди, які працюють в ньому. Ми знімали в Олиці найдовше через те, що сама памʼятка дуже велика. Багато приміщень, підземелля, костел – просто фантастична історія.

Я був вражений тим, що Оликою впродовж 400 років володіла одна родина. Це дуже нетипове явище для нашої історії, тому що Україна – земля між двома світами, Сходом і Заходом, де завжди було багато воєн і нестабільності, а тут вийшло так, що володіння однією родиною становить майже пів тисячоліття. Вразило мене і те, наскільки великою і розвинутою була Олика в часи Радзивіллів, і вона змагалася за першість з Луцьком.
Читати ще: Палац у Великих Межиріччях: втрачені багатства волинської резиденції Стецьких

Був в Олиці і курйозний момент, коли місцеві хлопці побачили, що ми знімаємо дроном, і почали кричати, що ми диверсанти. Вони були напідпитку і, очевидно, це додавало їм впевненості у власних висновках. Закінчилося тим, що вони заблокували нас у замку, викликали поліцію, а поки вона їхала, хотіли спалити нашу машину. У підсумку

приїхали правоохоронці, перевірили наші документи. Звичайно, що у нас були всі дозволи на знімання, зокрема на аерознімання, всі домовленості з громадою та керівництвом замку.

Хлопцям пригрозили штрафом за розпиття алкогольних напоїв у громадському місці й вони швидко розійшлися. Однозначно, що війна накладає відбиток на все, що відбувається навколо.
Розкажіть детальніше про Олицький замок. Які цікаві факти з його історії можете виокремити? У чому полягає його важливість для наших земель?

Олицький замок – унікальна памʼятка. Його важливість для наших земель полягає у тому, що це була друга за вагомістю резиденція Радзивіллів після Несвіжа. А Радзивілли – це один з найвпливовіших європейських родів того часу. Олика – свідчення, що українські землі завжди були частиною європейської політики, європейської культурної мапи.

Якщо в більш історичному контексті, то Олика дає можливість простежити розвиток палацової архітектури від середньовіччя до наших днів. Замок із самого початку будували як оборонну споруду, яка пізніше отримала чимало трансформацій і стала тим, чим є зараз. У ній залишилися і бастіони середньовіччя, і одночасно зали вже ХХ століття. Це унікальне поєднання. Також Олика – місце, де можна досліджувати всю історію України, зокрема і те, що з подібними памʼятками робила радянська влада. Довгий час там існувала психіатрична лікарня з усіма наслідками для споруди.
Відомо, що Волинь багата на культурну та історичну спадщину. Чи хотіли би ви розкрити історію ще одного волинського історичного об’єкта в межах проєкту «Українські палаци. Золота доба»? Про що саме ви хотіли б розказати українцям?

Важливо розуміти, що Волинь не просто багата на історичну спадщину, цей регіон є українською історичною перлиною. Мені здається, вона значно менше розкручена, ніж та сама Львівщина, але насправді відіграє точно не меншу роль. І ми маємо працювати над її популяризацією. Чого лише вартує те, що у Володимирі та Луцьку є поховання наших князів… Це дуже велика рідкість для України, що вони збереглися, бо переважно росіяни все вивозили до себе. На Волині купа памʼяток, які вартують окремих фільмів. Думаю, що про Луцький замок ми точно знімемо.

Читати ще: Радзивіли на Волині: журналіст Акім Галімов показав таємниці Олицького замку. Відео

Ви також є творцем документального фільму «Рашизм. Історія хвороби», в якому разом з командою дослідили історичні передумови, що сформували з росіян націю катів та мародерів. Розкажіть, як його створювали та чому він є корисним для українців.

Цей фільм корисно подивитися для того, щоб зрозуміти, яку політику щодо Росії ми маємо вибудовувати у майбутньому. Я є прихильником думки, що свого ворога не можна зневажати чи недооцінювати, його потрібно досліджувати й вивчати, щоб знати, як протидіяти.
У «Рашизм. Історія хвороби» ми провели глибокий аналіз історичних передумов, які сформували росіян такими, якими вони є. Фактично, цей фільм – дороговказ, що робити далі. Очевидно, що навіть після перемоги вони нікуди не зникнуть, ми і далі будемо з ними через кордон, тому ігнорувати їх не вийде. А значить, якщо хочемо безпеки для себе, то маємо бути найбільше зацікавлені у тому, щоб якось вплинути на те суспільство, трансформувати його у прийнятне.

Читати ще: Зубри, підземелля, Стохід і рай Лесі Українки: тревел-блогерка випустила фільм про Волинь

Чи плануєте ви реалізацію інших ініціатив і проєктів, покликаних протидіяти російській пропаганді та популяризації української культури та історії? Поділіться, на що слід чекати глядачам?

Так, ми постійно ведемо цю роботу. Зараз знімаємо документальний фільм «Російський спрут». Він про те, як Росія, використовуючи різні інструменти впливу, міняє політичний ландшафт ЄС та інших країн. Це історія про їхні дослідницькі інститути, центри росспівробітництва та інших установ, які просувають по світу «русскій мір». Дуже потужне розслідування.

Також просто зараз я лечу в довге відрядження Європою. Ми працюватимемо в архівах Великобританії, Швеції, Франції, Туреччини у межах нового трисерійного фільму «Справжня історія Криму, Донбасу та Одеси».

Продовжує виходити проєкт «Реальна історія». Скоро вийде наша спільна з Русланом Шаріповим, шеф-сценаристом і креативним продюсером, книга «Українські палаци. Відновлення історії». І також разом з видавництвом «Ранок» я працюю над проєктом підручника з історії України для сьомих класів. Одне слово, планів дуже багато і здаватися ми не збираємося!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Орест Показати IP 25 Січня 2024 18:08
Та виродки і злодії все знищують. Хай горять в пеклі найбагатші злодії вічно.
Орест Показати IP 25 Січня 2024 18:09
України їм не знищити, швидше до пекла попадуть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus