USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Перегородив дорогу: селяни на Волині збунтувалися проти фермера

9 Листопада 2023 17:41
У селі Бережанка на Горохівщині селяни обурені вчинком місцевого фермера. Він заблокував дорогу на частині вулиці. Через його дії маршрутка не може завезти людей у центр села, як раніше.

Фермер-орендар перегородив дорогу своєю технікою і не дає проїхати. Проблема з доїздом виникла в середині літа. Тоді дорожня служба почала ремонтувати міст на річці Полонка, через який діставалися в Бережанку. Аби не об'їжджати ще кілька сіл, щоб потрапити додому, люди домовилися з місцевим фермером, щоб той пропускав транспорт через господарський двір, який орендує. Домовленість діяла, поки тиждень тому фермер із невідомих причин не посварився з водієм маршрутки «Бережанка–Луцьк». Тоді зачинив ворота на території, йдеться в сюжеті «12 Каналу».

«Не пропускає жодного автобуса. Його транспорт може їздити селом, ламати дорогу, а нам не цей во», – каже мешканець села Ігор.

«Десь передати якісь таблетки, якісь уколи через автобус… Ми вже всі поважного віку люди», – додає односельчанка.

«Я вийшов з хати в чистих туфлях, по асфальту собі пройшовся акуратно. Тепер по фермі – там болото. Там отакий шар болота є. Якшо дощ пішов, то отакий шар болота. Кудою йти? По тому болоті? Брати з собою пляшку з водою і мити туфлі, чи шо? Чи перевзуватися? Йти в резинових чоботах туди, а там кидати, а їхати в туфлях у Луцьк. То не тільки я, то будь-хто буде так робити», – додає Ігор.

Фермер, на вчинок якого нарікають селяни, – Юрій Кучера. Він у Бережанці добре відомий. Господарює там з батьком вже 21 рік. Орендують паї чи не в усього села. Начебто є частиною сільської громади. Однак люди дивуються: за стільки часу жодного разу безпосередньо ані з сином, ані з батьком ніхто не розмовляв. Усе спілкування через їхніх підлеглих.

«Ми ні разу з ним не зустрічались. Ви можете зрозуміти, як ми живемо? Ні разу з ним не зустрічались», – обурюється мешканка села Галина.

За законом, фермер мав право перегородити дорогу. Цей (тепер дуже стратегічний) клаптик вулиці належить йому за договором оренди з Горохівською райадміністрацією уже 12-й рік (і аж до кінця 2059-го). І вплинути на його рішення «нікого не пропускати» місцева влада не може.

«Він там є приватний підприємець. Він хоче – розгородив, хоче – загородив. Я не можу, наприклад, вплинути на нього», – каже староста села Бережанка Сергій Степанюк.

«У нього дорога входить в оренду. Він її орендує, вона не його», – каже спеціалістка земельного відділу Городищенської сільської ради Наталя Освіцінська.

«Маршрутка їздила чотири місяці. Все було без проблем, поки шофер у конфлікт не вступив із Юрієм Кучерою. Він в нас тут оформлений фермером», – пояснив староста села Бережанка Сергій Степанюк.
Що за непорозуміння сталося між водієм маршрутки та фермером, ніхто не знає. Зі слів старости села, начебто водій автобуса нецензурно висловився у розмові з фермером і через це той перекрив дорогу всім без винятку.

Журналісти намагалися зв'язатися з водієм маршрутки, але марно: він не бере слухавки. Так само поводиться і Юрій Кучера. Після численних та безрезультатних дзвінків фермеру дотелефонувалися в його офіс. Представниця Кучери заявила категорично: «Коментарів не буде».

Жаль. Адже людям у Бережанці важливо почути, чому фермер, який не перший рік господарює на території громади, ухвалив таке жорстке рішення? Чому вони уже тиждень ходять по кілька кілометрів пішки додому від нової й незручної кінцевої зупинки автобуса? Зачинені ворота – це не про те, хто за законом орендує цю частину вулиці, це про людяне ставлення одне до одного.

Добра новина в цій ситуації – у тому, що з початку тижня планують відкрити дорогу через міст, якою місцеві користувалися раніше. Тож автобус «Луцьк–Бережанка» незабаром відновить звичний маршрут.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Свідома людина Показати IP 9 Листопада 2023 20:18
У водія в автобусі були пасажири, які можуть підтвердити, що ніякої « нецензурної» лексики не було. Водій в пана просто поцікавився, кудою ж має автобус проїхати, поки його комбайни і вантажівки посеред сільської дороги розвантажують зерно. Після чого ворота для вʼїзду в село панство закрили. Бач, насмілився холоп до них рот відкрити. Кучера-молодший, до вас звертаюсь, не по-людськи якось просту людину брудом обливати. Правда ж вона одна. Рано чи пізно та брехня боком вилазить, правда ж…
Лучанин Показати IP 10 Листопада 2023 08:59
Да да старший Кучеря спочатку робить а потім думає! Рахує себе церем самопроголошеним людей має за сміття.
Патріот Показати IP 10 Листопада 2023 11:20
Хлопці з фронту, на вас одна надія! Після того як вибʼєте орків, наведіть порядок всередині країні і, безпосередньо, на місцях. Зайдіть і до старости, і до інших чинів місцевої влади, які підписують такі «договори», включаючи сільську дорогу в оренду. Що тепер людям робити, мабуть треба вчитися літати, щоб панських стежок не топтати?!! А на водія легше всього «наїхати», правда пане! Нічого, правда рано чи пізно восторжествує і прості люди заберуть те, що їм належить по праву!
Пасажирка Показати IP 10 Листопада 2023 11:40
Звертаюсь до водія, НЕ ХВИЛЮЙТЕСЬ! Вашої вини там нема. Так би вчинив кожен на Вашому місці! А як Ви, дійсно, мали проїхати, автобус-не велосипед??Якщо треба, буду свідчити! Я була тоді в автобусі і все чула. А кого там не було, нехай не поширює плітки!!! Всім зрозуміло?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus