USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Політичні ігри в Луцьку: як кнопками «за» і «проти» вирішують долю міста

15 Серпня 2015 08:00
За ширмою політичних ігор та домовленостей робляться справи, які творять життя міста. Втім, влада та депутати не завжди відстоюють саме інтереси громади. Інформаційне агентство Волинські Новини спробувало з'ясувати, що і хто стоїть за рішеннями, які покликані боротися з корупцією, земельним «перекроєм» та лобіюванням інтересів бізнесу.

Історично в Україні склалося так, що представницьким органом міських територіальних громад є міська рада.
Регламент Луцької міської ради VI скликання передбачає загальний склад Ради – 50 депутатів. Формою їхньої роботи є сесія, під час голосування на якій потрібно половина + 1 голос, аби ухвалити певне рішення.

Здавалося б, обранці громади повинні відстоювати виключно інтереси містян й тих виборчих округів чи ідей політичних партій, від яких вони прийшли. Однак, з дня в день проблем у лучан не меншає, ба більше - доволі часто їм доволиться мітингувати під самою ж Радою, аби їх голос почули.

Не виключенням стала й остання 76-та сесія Луцької міської ради, де за певними політичними чи бізнесовими інтересами не вдалося ухвалити потрібні громаді рішення. Розклавши усе «по-поличках», стає зрозумілим, хто, як і для кого курує містом.

Отож, проекти та, власне, рішення, прийняті та проігноровані під час нещодавнього засідання. Зауважимо, У «ДОВІДЦІ» (наприкінці статті) вказано, до яких політичних груп належать ті чи інші депутати.

«ХРЕБЕТ» КОРУПЦІЇ МІСТА ЩЕ НЕ ЗЛАМАЛИ

Аби покласти край незаконним забудовам на прибудинкових територіях та появі на них, які грибів після дощу, незаконних тимчасових споруд, депутатська група «Новий Луцьк» запропонувала проект рішення: «Про окремі питання передачі прибудинкових територій багатоквартирних будинків».

Автори проекту наголошували, що завдяки ньому вдасться розпочати оформлення прибудинкових територій для усіх багатоквартирних будинків Луцька. А це, своєю чергою, збереже двори лучан він незаконних забудов.

Втім, питання «провалили». Із 34-х присутніх «За» віддали лише 17, п’ятеро «утрималися», 12 «не голосували».

Підтримали цю ініціативу «Новий Луцьк», «Свобода», частково «Батьківщина» та інші. А саме - Тарас Бас, Юрій Вега, Павло Данильчук, Микола Дендіберін, Андрій Козюра, Ірина Констанкевич, Іван Корчук, Ганна Кравчук, Олександр Магеровський, Руслан Ніколайчук, Андрій Осіпов, Ігор Поліщук, Григорій Пустовіт, Микола Романюк, Любов Серба, Богдан Шиба, Віктор Ящук.

Утрималися троє батьківщинівців, «мерівське плече» та позафракційний: Сергій Волик, Василь Гриб, Сергій Григоренко, Рустам Дячук, Аскольд Пекарський.

Не голосували за це наближені до мера «Рідне місто», «Солідарність», частково батьківщинівці: Анатолій Бірюков, Наталія Бунда, Тетяна Дементьєва, Ірина Комлик, Катерина Мельник, Юрій Мишко, Петро Савчук, Володимир Самуляк, Олександр Семенюк, Іван Смоленг, Антон Сосновський, Євген Ткачук.

ЧИТАТИ ЩЕ: СКАНДАЛЬНІ ЗАБУДОВИ У ЛУЦЬКУ: МІЛЬЙОННІ ПРОЕКТИ, СУПЕРЕЧЛИВІ ДОКУМЕНТИ

Як розповідає член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук, проект депутати«провалили», бо злякалися того, що коли люди візьмуться за свою територію, то швидко знайдуться ті, хто зацікавлені у незаконних забудовах.

«Через департамент ЖКГ та ЗМІ ми хотіли якомога більше поінформувати лучан, що вони можуть оформити документи на свій двір та унеможливити його «захоплення». Я вважаю, що цей Проект не підтримали тому, що у разі, коли розпочнеться робота зі вставлення меж прибудинкових територій й оформлення на них документації, виникне чимало нових обставин. Люди почнуть питати, на яких правах у них в дворах стоять тимчасові споруди, чи законно вони там і хто на це давав дозвіл. Очевидно, що в цьому не зацікавлені у міськраді», - коментує депутат.

Ще один вкрай важливий для міста проект рішення, який стосувався тендерних закупівель, теж «провалили» - «Про засади обрання справедливої ціни при проведенні позатендерних закупівель». Тут пропонували не просто керуватися мораллю чиновників, а запровадити певний механізм закупівель, такий собі Регламент. Завдяки ньому хотіли, аби чиновники купували товари чи замовляли послуги відповідної якості за найнижчими цінами, дотримуючись «прозорої» процедури.

Зауважимо, що у відповідності до статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» позатендерними процедурами відбуваються усі закупівлі товарів, робіт і послуг, за умови, що вартість предмета закупівлі (без урахування податку на додану вартість), товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 100 тисяч гривень, а робіт - 1 мільйон гривень.

Так, неодноразово мали місце випадки, коли в міськраді об’єм робіт ділили на частини й таким чином «обходили» тендерні закупівлі. Окрім того, вказані послуги не завжди виявлялися дешевшими.

Втім, зробити цей процес «прозорим» не вдалося.

"За" голосували «Новий Луцьк», «Свобода» та один голос із «Солідарності»: Бас, Вега, Дендіберін, Констанкевич, Корчук, Магеровський, Ніколайчук, Осіпов, Поліщук, Романюк М., Савчук, Серба, Шиба, Ящук.

Варто зауважити, що, хоча і сам градоначальник підтримав цей Проект рішення, втім, його поплічники не дали можливості зробити закупівлі у Луцькраді «прозорими».

Не голосували: Бірюков, Бунда, Комлик, Кравчук, Мельник, Мишко, Пекарський, Пустовіт, Самуляк, Семенюк, Сосновський, Ткачук; Утрималися: Волик, Григоренко, Дементьєва, Дячук, Смоленг; Проти: Гриб.

Натомість майже одностайно обранці громади підтримали ініціативу, завдяки якій «з тіні освіти» будуть виведені батьківські кошти.

«Батьки здають десятки мільйонів гривень на ДНЗ, й вони не обліковані. Не завжди ці кошти використовують ефективно й на те, що потрібно. Наша ідея не нова. Ми хочемо, аби процедура надходження батьківських коштів була прозорою та ефективною. Ми очікуємо, що зі створенням благодійних фондів у ДНЗ будуть здійснюватися безготівкові розрахунки, оптові закупівлі, це буде прозоро. Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» взяв на себе зобов’язання давати консультації і фінансову допомогу для відкриття цих рахунків. Є колективна думка групи, що ефект у майбутньому від цього очевидний», - розповідала перед голосування член депутатської групи «Новий Луцьк» Ірина Констанкевич.

Так, за проект рішення «Про врегулювання окремих питань батьківської фінансової допомоги в діяльності закладів освіти міста Луцька» депутати проголосували майже одностайно: 29 із 32 присутніх.

Не голосували лише: Дячук, Семенюк, Сосновський.

Отож, наразі працівникам комунальних закладів освіти з 1 жовтня заборонено отримувати готівку за будь-яким призначенням з батьків вихованців та учнів. Окрім того, працівники закладів освіти не повинні формувати рахунки витрат чи звертатися до батьківських комітетів з вимогою надати матеріальну допомогу. Аби цей процес набув остаточної «прозорості», батькам рекомендують розглянути можливість переходу на безготівкову форму допомоги навчальному закладу, використовуючи розрахунковий рахунок освітнього закладу. Також батьківським комітетам рекомендують створити благодійні фонди у вигляді юридичних осіб.

ЗЕМЕЛЬНІ «РІШАЛОВА»

Кожної сесії «ласими» для депутатів стають «земельні питання». Зауважимо, що депутати в Раді працюють на громадських засадах й не отримують за це зарплати. Утім саме тут для них розкривається «поле» для гри у домовленості. Неодноразово після сумнівних земельних рішень під радою збиралися мітинги із сотень людей. Втім, зазвичай, коли бюрократична машина запущена, то повернути її назад неможливо: гроші вирішують все.

Так, два дні в Луцькій міській раді вирішували, чи дати дозвіл встановити межі земельної ділянки на території історико-культурного заповідника для сім’ї депутата Луцької міськради Олени Голєвої.

Першого дня перед депутатами виступила громадська активістка, яка представилася учасником організації «Правий сектор», і попросила не підтримувати Проект рішення, мовляв, там незаконно зводили будівлю. Тоді депутати дослухалися до громади та не підтримали прохання Голєвих. Втім, вже наступного дня Микола Яручик попросив це питання винести на повторне голосування, й тут воно набрало необхідну кількість голосів для ухвалення рішення.

За голосували: Бірюков, Бондарук, Бунда, Вега, Волик, Гриб, Григоренко, Дементьєва, Дячук, Комлик, Корчук, Кравчук, Мельник, Мишко, Никитюк, Ніколайчук, Пекарський, Пиза, Плісецький, Пустовіт, Разумовський, Романюк Роман, Самуляк, Семенюк, Смоленг, Сосновський, Ткачук, Шиба, Яручик.

ЧИТАТИ ЩЕ: ТРАДИЦІЯ З ПОВТОРНИМ ГОЛОСУВАННЯМ У ЛУЦЬКІЙ МІСЬКРАДІ ПОРУШУЄ ЗАКОН

Ще одним скандальним було питання Петра Радченка і його автомийки та кафе на вулиці Ковельській, 128в.

Він просив в оренду землю. Втім, депутати обурилися, мовляв, підприємець ввів в оману органи місцевої влади і самочинно звів там бізнес, а це спричиняє незручності для мешканців. Так, у Луцьку чимало бізнесменів йшли таким шляхом – спочатку робили, а потім «узаконювали». Утім підтримати Радченка закликав депутат Євгеній Ткачук. Він посилався на те, що зараз складний час і бізнесу потрібно допомагати, - аби в бюджет надходили кошти. Однак більшість так не повважала й питання зняли з розгляду на довивчення.

Дискусійним було й продовження оренди для ТзОВ «Формула» на 10 років, яке обслуговує частину торгових павільйонів на «Варшавському ринку» у Луцьку.

Відповідно до Проекту рішення, бізнесмени хотіли поновити договір оренди землі, загальною площею 0,1087 гектара.

Це обурило обранців громади, мовляв, за стільки часу у міста може з’явитися загальна концепція розвитку чи впорядкування «Варшавського» ринку. Відтак, деякі депутати запропонували скоротити термін до 5 років.

Однак, інші колеги їхню пропозицію не підтримали, й, в результаті, товариству з обмеженою відповідальністю «ФОРМУЛА» ЛТД продовжили оренду для обслуговування торгових павільйонів ще на 10 років.

КОШТИ БІЗНЕСУ У ТОВСТІ КИШЕНІ

Чергове питання, за яке депутатам повинно стати соромно – погодження продажу товариству з обмеженою відповідальністю «Проміньпарксервіс» земельної ділянки для обслуговування платної стоянки для автомобілів по проспекту Президента Грушевського, 2г. Майно в центрі міста вирішили продати без аукціону.

У коментарі для Інформаційного агентства Волинські Новини ситуацію коментує депутат Андрій Осіпов.

«Знаєте, це одне з тих питань, за які Луцькій міськраді має бути соромно. Земельну ділянку в центрі міста площею понад 9 соток продали за ціною двокімнатної квартири. Пояснення службовців ради були просто смішними – там є нерухоме майно, тому будемо продавати без аукціону власнику нерухомості.

А яке ж таке нерухоме майно? Виявляється, це будка охоронника в кілька квадратних метрів, яка стоїть на краю ділянки. Перепрошую, але це ошуканство. Я - за розвиток бізнесу. Я часто допомагаю бізнесменам і вважаю, що це рушійна сила міського життя. Але в цьому випадку – я проти. Бізнесмени в Луцьку повинні зрозуміти, що ліпше чесно сплатити гроші в місцевий бюджет, ніж половину, а іншу – здирникам. Варто не забувати, що сплачені гроші до бюджету – це кошти, що можна спрямувати на садочки, школи, дороги, освітлення, тощо», - наголосив Осіпов.

За продаж проголосували такі обранці громади: Бірюков, Бунда, Волик, Гриб, Григоренко, Дементьєва, Дячук, Козюра, Комлик, Корчук, Кравчук, Мельник, Мишко, Никитюк, Пекарський, Пиза, Плісецький, Пустовіт, Романюк М., Романюк Р., Самуляк, Семенюк, Смоленг, Сосновський, Ткачук.

ДЕРИБАН КОМУНАЛЬНОГО МАЙНА: ЯК ЗАХОВАТИ КІНЦІ У ВОДУ

Вартим уваги став також проект рішення «Про надання ТОВ «ТЕГ-БАЛАНС» дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування виробничих приміщень, зокрема на вулиці Героїв УПА, 83а - орієнтовною площею 0,16 га». До слова, саме ця організація мала стосунок до скандальної «котельні Кропиви».

Це справа вже десятилітньої давнини. Ще у 2005-му році котельню вивели з власності ДКП «Луцьктепло» і міста, далі вона переходила з рук у руки, відбувалися численні судові справи й досі не вдалося забрати з приватних рук колишнє комунальне майно Луцька.

Наразі бажаного дозволу бізнесменам таки не дали.

Підтримували цей Проект рішення такі депутати: Бірюков, Бунда, Волик, Гриб, Григоренко, Дементьєва, Дячук, Комлик, Корчук, Кравчук, Мельник, Мишко, Пекарський, Романюк Р., Самуляк, Семенюк, Смоленг, Сосновський, Ткачук, Яручик.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЛУЦЬКІ ДЕПУТАТИ ХОЧУТЬ ПОВЕРНУТИ ВТРАЧЕНУ ТРЕТИНУ ТЕПЛОМЕРЕЖІ МІСТА

Небезпечним назвали рішення «Про надання місцевої гарантії для забезпечення виконання КП «Луцькводоканал» зобов’язань перед Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) для реалізації проекту з модернізації і реконструкції системи подачі води та водовідводу у м. Луцьку».

«Вважаю, що це питання подається надто непрозоро. Також насторожує введення провідних працівників групи компаній «Континіум» до складу управління КП «Луцькводоканал». Переконаний, що відносно цього комунального підприємства ведеться планомірна робота по «прихватизації». Це підприємство перебуває в небезпеці. Для мене очевидно, що ці дії, скоріш за все, відбуваються з відома міського голови Миколи Романюка», - пояснив, чому утримався від голосування депутат Андрій Осіпов. Окрім нього, не голосували за цей Проект: Данильчук, Сівак та Шиба. Інші присутні в залі висловили підтримку – 37 «За».

ПІАР ЗА БУДЬ-ЯКУ ЦІНУ

Дискусійним та спірним був Проект рішення про «Про присвоєння звання Почесного громадянина міста Луцька» очільнику нової патрульної поліції Києва Олександру Фацевичу.

Саме цю кандидатуру висунув секретар Луцькради Сергій Григоренко.

З цього приводу депутати говорили, що таким чином Луцький міський голова Микола Романюк хоче попіаритися за рахунок відомої людини. Підтримала таку ініціативу значна частина «мерівських» депутатів, частина бютівців та свободівців.

Зауважимо, що кандидатури на звання «Почесний» вносяться до першого липня, й ці терміни були пропущені. Відповідно, Григоренко не мав би подавати кандидатуру Фацевича на присвоєння звання. Але, як бачимо, вона успішно ухвалена в Раді.

Післямова:

Як показує практика депутатського голосування, не завжди важливі для лучан рішення ухвалюють. Натомість, «протягування» певних питань свідчать про особистий інтерес тих чи інших обранців громади, політичних груп та сил. Втім, за кожним з цих голосів – чиєсь прізвище й вплинути на них можна під час голосування на місцевих виборах у жовтні. Саме тоді лучани повинні сказати своє «За» зважено.


Довідка: ПОЛІТИЧНІ СИЛИ ТА «ПІДКИЛИМНІ ТЕЧІЇ»

Найкількіснішою у Раді є фракція ВО «Батьківщина», у ній 15 депутатів, окремі з яких постійно стають на підтримку мера: Козюра Андрій Григорович, Григоренко Сергій Анатолійович, Бондарук Валерій Анатолійович, Пустовіт Григорій Олександрович, Кравчук Ганна Іванівна, Мишко Юрій Михайлович, Семенюк Олександр Леонтійович, Пилипович Олександр Васильович, Гриб Василь Пилипович, Корольчук Юрій Степанович, Пекарський Аскольд Георгійович, Волик Сергій Васильович, Цимбалюк Степан Іванович, Самуляк Володимир Іванович, Никитюк Володимир Сергійович.

ВО «Свобода» у своїх рядах має 7 депутатів: Вега Юрій Васильович, Магеровський Олександр Феофанович, Серба Любов Дмитрівна, Ящук Віктор Петрович, Буй Андрій Тарасович, Ніколайчук Руслан Олексійович, Сівак Сергій Віталійович.

Нещодавно створилася ще одна фракція - Блок Петра Порошенка «Солідарність», в якій Луцький міський голова Микола Романюк вбачає підтримку. В її склад увійшли 6 депутатів: Пархом’юк Анатолій Іванович, Пиза Олександр Зіновійович, Корчук Іван Миколайович, Романюк Роман В’ячеславович, Бірюков Анатолій Євгенійович, Ткачук Євгеній Євгенович.

Є у градоначальника ще один міцний тил – депутатська група «Рідне місто», у її складі 7 обранців громади: Ткачук Євгеній Євгенович, Пархом’юк Анатолій Іванович, Романюк Роман В’ячеславович, Яручик Микола Олександрович, Бірюков Анатолій Євгенійович, Корчук Іван Миколайович, Пиза Олександр Зіновійович.

Цікаво зауважити, що одну й другу «промерську» групу очолює Євгеній Ткачук. Окрім цього, членство майже збігається з фракцією «Солідарність».

У цій ситуації суперечливим є й саме утворення нової фракції без розформування групи, адже згідно зі змінами до регламенту, які провели наприкінці 2014 року, перебування депутатів одночасно в групі і фракції заборонено. Фактично, градоначальник протиправно оголосив про нове об’єднання.

Окрім об’єднань, в Раді Микола Романюк має ще два надійних плеча підтримки – секретар Сергій Григорнеко та Василь Гриб.

Є в Луцькій міській раді інша потужна депутатська група – «Новий Луцьк». У її складі: Осіпов Андрій Олексійович, Кварцяний Віталій Володимирович, Бас Тарас Михайлович, Дендіберін Микола Євгенійович, Поліщук Ігор Ігорович, Савчук Петро Петрович, Констанкевич Ірина Мирославівна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Стас Показати IP 15 Серпня 2015 09:19
А де в довідці Дячук?
Папа до Стас Показати IP 17 Серпня 2015 09:39
Він непотріб, ніхто і звати його ніяк!
Степан Бандера Показати IP 15 Серпня 2015 09:51
Як ви вже задовбали зі своїм Новим Луцьком. Народ живе поза межею бідності, а вам все влади мало. Коли ви вже всі наїстеся
миколка до степана Показати IP 15 Серпня 2015 10:42
ЗАПИТАЙ В ЛЮДЕЙ ЩО РОБИТЬ НОВИЙ ЛУЦЬК!!! А ЩО ВСЯКІ ТКАЧУКІ І КОМПАНІЯ І ТОДІ РОБІТЬ ВИСНОВКИ,
валя Показати IP 15 Серпня 2015 16:55
Дуже цікава стаття. Лучани повинні знати своїх героїв
Модератору Показати IP 15 Серпня 2015 18:47
Не тошнить
Волинь Показати IP 17 Серпня 2015 21:01
Я неодноразово звертав увагу на те, що найбільшкорумповані галузі нашого міста, це освіта та медицина. На освіту витрачено майже 200 мільйонів гривень за січень-червень 2015 року, на медицину - майже сто мільйонів гривень. Як економіст вас запевняю , ВКРАЛИ ДЕСЯТКИ МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ за січень-червень 2015 року. Ні один "народний служака" Луцька не підняв це питання в міськраді, бо усім їм вигідно дирибанити наші кошти. А скільки земельних ділянок продала шайка Романюка-Козюри ? Ще не подавилися своїм "Буратіном " ? А коли подавляться ?
Ліна Показати IP 30 Серпня 2015 21:53
Автор не поважає думку багатьох людей, у цьому випадку депутатів міської ради (хоч ті публічно беруть на себе ту чи іншу відповідальність за свої рішення): "Здавалося б, обранці громади повинні відстоювати виключно інтереси містян й тих виборчих округів чи ідей політичних партій, від яких вони прийшли", із тексту, - здавалося, б 1 людина-журналіст не може бути настільки впевненою, що так чітко визначила інтереси містян і всі мають з нею погодитися? Той, хто називає ім'я і приймає рішення, може або отримати оплески, або бути освистаним в юрбі, невіглас завжди впевнений, що правий тільки він. Стільки емоцій, звинувачень та категоризму, під такими текстами варто ставити прізвище. Можливо, автор дійсно такий сміливий по життю і хороший аналітик, у такому випадку, знаючи особистість, легше було б повірити на слово.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus