USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«РПЦ рве наш народ зсередини». Волинський священник про перехрещування, релігійні конфлікти і картинку для ворога

10 Березня 2024 13:21
Із якими труднощами стикаються священники в громадах, які вирішили покинути московський патріархат, чи існує діалог між духівниками обох конфесій, як спекулюють на темі канонічності та які маніпуляції застосовують прихильники УПЦ МП?

Про це настоятель храму Великомученика Георгія Побідоносця в селі Кульчин Луцького району Роман Вонсіцький розповів в ефірі «12 Каналу».

П’ять років тому священник перейшов у парафію в Кульчині, яка приєдналася до Православної церкви України. Як пригадав, спершу він намагався налагодити діалог зі священнослужителем московського патріархату, переконував його перейти разом із громадою до ПЦУ, однак той відмовився.

Про те, чому священники УПЦ МП не переходять до ПЦУ

«Отець Олександр (Шмигаль, – ВН) був сім років настоятелем у Кульчині. Храм будувався ще до цього. Я хочу вірити, що він зріднився з громадою, але є якісь важелі і впливи московського патріархату, які не дають йому цього зробити (перейти з парафіянами до ПЦУ, – ВН).

Я не розумію, навіщо вони інколи говорять відверту неправду про канонічність чи неканонічність. Це маніпуляція і перекидання фактів. Чому не йдуть від московського патріархату, бачачи протягом двох років повномасштабного вторгнення, як це дорого обходиться українському народу. Це болить. І я цього не розумію. Я не бачу, які могли би бути важелі впливу, щоб залишити священника в московському патріархаті. Багато є пліток про те, що їх винагороджують фінансово або впливають якимись шантажами. Я цього не знаю. Я не буду нічого стверджувати. Але мотивація цих священників мене лякає. Чиї інтереси вони відстоюють?» – наголосив настоятель.

Він додав, що вважає себе вмотивованим священником, адже відстоює Православну церкву України та інтереси українського народу.

Також зауважив, що і серед священників УПЦ є багато таких, які викликають повагу.

«Можливо, вони бояться. Можливо, багато їхніх близьких залишаються в цій церкві і вони не хочуть так кардинально ламати своє життя, але це доведеться зробити, бо це необхідно для виживання українського народу. Діяльність РПЦ в Україні шкодить нашій державі, шкодить нашому народу. Вона рве наш народ зсередини. І всі ці релігійні конфлікти роздмухуються тільки для того, щоб розділити наш український народ. Український народ хоче мати власну церкву і бути незалежним, а УПЦ залежна від Москви. І що вони не говорили б, як не виправдовувалися б, є купа фактів, які дійсно показують цю залежність. Вони працюють на неї. І можна стверджувати, що керівництво УПЦ знає, що робить. Деякі священники на місцях, можливо, просто бояться змінювати свій життєвий устрій. Однак це не зміна віри, а тільки зміна юрисдикції», – зазначив отець Роман.

Про прихожан і захожан

«Не можна ділити людей на тих, хто часто ходить до церкви, і на тих, хто ходить не часто. Тут питання до священника: чому ці люди не ходять до храму? У багатьох випадках люди не хочуть ходити до храму, бо це храм московського патріархату. І коли постає питання про перехід, люди згуртовано сходяться, хочуть, щоб церква перейшла, бажають цього.

Говорити, що ми істинні віряни, бо часто ходимо до церкви, а ці – захожани, не можна. Як ви ділите православних християн? І ти, і ти хрещений, і ти, і ти причащаєшся та сповідаєшся. Так, хтось частіше. Але це особисте питання кожного парафіянина церкви», – впевнений Роман Вонсіцький.

Читати ще: «Єдність православних принесе перемогу над ворогом», – священник із Луцька, який разом із вірянами перейшов до ПЦУ

За його словами, людям потрібно наголошувати, що при переході з УПЦ до Православної церкви України не йдеться про зміну віри. Для прихожанина змінюється лише мова богослужіння.

«Це зміна юрисдикції, підпорядкування, щоб держава-агресор не мала впливу на наше духовенство, на наших людей через церкву, – пояснив священник. – Ми світом визнана церква. Так, нас не визнає РПЦ, але це церква-агресор. Це церква, яка співпрацює з владою. Ось де політична церква. Ось де церква, яка благословляє вбивства людей на території іншої держави».

Про перехрещення дітей

Отець Роман пригадав: раніше з ним, тоді ще як зі священником Київського патріархату, представники духівництва МП могли не вітатися, а коли він на Майдані читав молитву, то навіть жодного разу не перехрестилися.

«Вони беруть тяжкий гріх, коли перехрещують дітей, маніпулюючи фактами, переконуючи людей це зробити. І цей гріх потім лягає на дитину, на священника і на рідню. Найбільше – на священника, який брехнею переконав їх це зробити.

Знаю одну сім’ю, де дуже важко захворіла дитина. Вони були прихожанами московського патріархату, але дружина ходила в храм Київського патріархату. Дитина була хрещена в Київському патріархаті. І священник МП батькові, рідня якого ходила до московського патріархату, говорить: «Твоя дитина захворіла, бо вона хрещена в Київському патріархаті». Він зіграв на болючій темі і переконав дружину цього чоловіка перехрестити дитину. Це підло…

За правилами Святих Отців і Святих Апостолів, похрестити православного християнина в крайній потребі може православний християн, прочитавши над ним форму. Вони навіть нас не вважали за православних християн», – розповів Роман Вонсіцький.

Він вважає, що всі маніпуляції про канонічність чи неканонічність зі сторони священників УПЦ покликані «розділити і задурити прихожан московського патріархату», адже Христос у нас один і віра в нас одна.
Читати ще: Просять гроші в людей: біля Луцька будують московську церкву

Про богослужіння українською мовою

Маніпуляції про мову – одна з улюблених тем московських священників, звернув увагу отець Роман.

«Скажіть, будь ласка: Господь української не розуміє? Тільки старослов’янську? Це абсурд. Неканонічна мова. То давайте на івриті чи давньо арамейській молитися. Вони підмінюють поняття, навіть старослов’янську зіпсували так, що тепер це стала російська мова. Якщо взяти їхнього требника, то там і натяку немає на старослов’янську», – сказав настоятель храму Великомученика Георгія Побідоносця в Кульчині.

Він нагадав, що протягом усієї історії в українців намагалися забрати рідну мову, русифікувати їх, бо «якщо ти забереш у людини мову, то забереш у неї серце».

«Ми молимося українською мовою. Ми молимося тією мовою, якою думаємо, якою ми розмовляємо з Богом у себе в голові, – підкреслив священник. – Старослов’янська мова Київського ізводу – це наша історія. Це мають зберігати в монастирях. Там є час, можливість, щоб вивчати, пізнавати цю мову. Але в храмах, куди людина ходить щонеділі, має служитися українською мовою».

Про молитву за Україну

На думку Романа Вонсіцького, молитви за Україну, за її захисників, підняття біля церков прапорів – це те, чого потребує населення країни, а «церква як добра мати підтримує людей».

«Ми підтримуємо дух людей і возносимо молитву за Україну, за ту державу, яку Господь нам дав. І зараз ми її хочемо зберегти, – наголосив він. – Хіба в російській церкві немає гербів? А от українцям не можна гербів, не можна молитви «Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни». Подивіться на їхній нещодавно збудований храм збройних сил. Там усе розписано Сталіном, Леніним, військами… Де там православ’я? Де там Господь? Це храм царизму, більшовизму, ідеології «русского міру». А українська церква підтримує людей. Тому зараз у наших церквах можна почути Гімн України, зараз у наших церквах можна побачити прапори України та герби. Це показник, що ми молимося за ту державу, яку Господь нам дав. За нашу рідну державу, яку хочемо зберегти. Це повинно бути. Без цього ми не зможемо вижити. Це потрібно для виживання українського народу».

Читати ще: Прихильники УПЦ МП зводять опорні пункти «русского міра» в селах, – волинський священник

Отець Роман розповів, що в парафії служить молебні за перемогу над ворогом, за військових, за безвісти зниклих, за поранених, за полонених, за Батьківщину.

Про відмову московських священників відспівувати Героїв

Відмова відспівувати та хоронити полеглого воїна насамперед ранить його близьких і б’є по авторитеті всього християнства, зауважив духівник.

«Їхня пропаганда говорить, що військові, які зараз воюють, є вбивцями, вони вбивають і тяжко грішать, вони недостойні того, щоб їх навіть відспівували. Деякі священники так дійсно думають. Тому цей приклад ще раз показує, що нам потрібно боротися з впливом РПЦ в Україні», – зазначив Роман Вонсіцький.

Московські священники навіть навмисне провокують релігійні конфлікти, наприклад, між односельчанами, щоб створити гарну медійну картинку для російських телеканалів про «гоніння церкви в Україні».

Про те, на кому лежить відповідальність за вихід із МП

Найідеальніший варіант – коли парафія переходить із московського патріархату до Православної церкви України разом зі священником, вважає отець Роман.

«Тоді немає жодної картинки для російських ЗМІ про «захоплення храмів». Це говорить про те, що священник – разом зі своїм народом, зі своєю паствою, яку він веде. Це показує єдність громади. Але якщо священник не підтримує людей, а люди бачать помилки священника, що він веде їх до «русского міра», то тоді вони можуть зборами перейти в Православну церкву України», – сказав він.

Як додав, основним джерелом влади в державі та в церкві зокрема є народ. Часто більша відповідальність за вихід із МП лежить на священнику, особливо у випадку якщо він маніпулює думкою своїх прихожан, мовляв, у ПЦУ – розкольники.

«Він свою паству до спасіння вже не веде. Він брехнею хоче її надалі залишити в лоні РПЦ. Не УПЦ МП, а РПЦ в Україні. Треба називати чорне чорним, а біле – білим», – зауважив Роман Вонсіцький.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 26
Обама Показати IP 10 Березня 2024 14:11
Я чомусь ще не бачив і не чув щоб священик УПЦ поливав брудом прихожан та статути ПЦУ ...
Обамі до Обама Показати IP 10 Березня 2024 21:29
А мені чомусь повезло бачити і чути в Луцьку священика УПЦ, який своєю церковною мовою поливав брудом і ПЦУ і УГКЦ та переконував в істинності УПЦ так, наче саме вона сотворила Християнство
123 Показати IP 10 Березня 2024 14:30
Сподіваюсь, що "слуги" з "регіоналами" зважаться заборонити в Україні РПЦ-УПЦ та припинять балаканину на тему - не на часі.
Клава Показати IP 10 Березня 2024 14:43
А ПЦУ не рве ?
Клава до Клава Показати IP 10 Березня 2024 17:04
5 березня 2024 року Комітет рекомендував Верховній Раді підтримати в другому читанні законопроєкт про заборону УПЦ МП. Збирай на жалобну вечерю
Анонім Показати IP 10 Березня 2024 14:55
В П Ц У нема священників в т.ч. Єпіфаній! Адже висвячені вони, Філаретом під анафемою! пцу - це партійна ячейка порошенка і влади!!
О! Показати IP 10 Березня 2024 16:50
Свідки кирила дуже активно вкючились в коменти,а що так? втрачаєте позиції?
Аноніму Показати IP 10 Березня 2024 17:25
Спочатку навчиться висловлюватись без русизмів, а потім зверніться принаймні до психолога, бо манія величі до добра не доводить
йцукен до Аноніму Показати IP 10 Березня 2024 18:19
за своїми русизмами слідкуй, і до психолога звернись
666 Показати IP 10 Березня 2024 17:51
А мені всі попи - аферисти, паразити та зайві люди. А особливо папа римський
Олександр Показати IP 10 Березня 2024 19:04
Скільки можна брехати, що УПЦ не хоронить воїнів??? За два роки війни жодної такої відмови з боку УПЦ не бачив? Задрахи своєю брехнею. Сам маніпулянт вищої проби, а про маніпуляції пише.
Анонім до Олександр Показати IP 11 Березня 2024 08:43
А з 2014 у вас не було війни?
123 до Анонім Показати IP 11 Березня 2024 09:35
а в 2014 було ПЦУ?
Маруся Показати IP 10 Березня 2024 19:38
Було б добре,якби священик говорив про Бога. Бо слова якогось аналітика політичного. Все згадали, усі наклепи на УПЦ, нічого не пропустили, то чим ви займаєтесь у храмі? Невже крім критики УПЦ вам нічого не хочеться сказати аудиторії?)
Лучанин до Маруся Показати IP 11 Березня 2024 09:56
Було б добре, коли б отакі священики, ще піднімали тему діалогу між церквами, бо заборонити когось - не так вже й важко, а от обʼєднати - це вже питання не одного десятка років і якщо ПЦУ вважає себе такою суперправильною, то нехай пропонує шляхи для обʼєднання, а не займається пропагандою рівня "телемарафону".
Всім Показати IP 10 Березня 2024 19:43
Немає сенсу обговорювати УПЦ. Доведено на основі неспростовних фактів, що УПЦ залишається філією РПЦ. Дурить своїх пересічних прихожан. Священнослужителі УПЦ, в міру інтелектуальних можливостей та сану, поширюють фактично антиукраїнську пропаганду. Тому потрібно приймати закон та забороняти.
123 Показати IP 10 Березня 2024 19:52
Попи все гроші не поділять
берл-яков Показати IP 10 Березня 2024 21:04
тільки хазари десь радіють, дивлячись на це все...
Прихильникам УПЦ Показати IP 11 Березня 2024 13:37
Претензії до вас виключно через ваш організаційний зв'язок з РПЦ. Якщо ви насправді повністю розірвали зв'язок з РПЦ, то оприлюдніть грамоту за підписом усіх членів синоду УПЦ на чолі з Онуфрієм до всіх православних конфесій, зазначених у Диптиху про розірвання з РПЦ. Якщо такої грамоти немає і ви її нікому не надіслали, навіть своїм найближчим союзникам: Польській, Грузинській, Румунській, Ієрусалимській православним конфесіям, то ніякого розриву не було і ви досі виконуєте вказівки Кіріла. Не лукавте.
Андрій до Прихильни Показати IP 11 Березня 2024 15:02
Можна додати. Вас ніхто не позбавляє права і можливості лишатись православними, молитись, відправляти всі ритуали, вести службу церковно-слов'янською, мовою ви може лишатись в УПЦ, навчати ваших священників у виключно своїх семінаріях та академіях, вашим митрополитом може залишатись Онуфрій, а на Волині - Нафанаїл але все це поза межами РПЦ. А тому скажіть, що для вас важливіше? Лишатись до віку такими, якими ви є і хочете бути чи сумлінно виконувати вказівки з москви? Маю нагадати, що москва - це столиця ворожої Україні держави. Україна змириться зо всім, окрім вашої служби ворогу.
Ага до Андрій до Прихильни Показати IP 11 Березня 2024 17:50
Чули вже в 43ому
Агу до Ага Показати IP 11 Березня 2024 19:34
Від кого і хто чув? Якщо від комуністів в особі сталіна, то він не брехав. Чесно сказав - буде служити мені і комуністичній партії і для вигляду Богу, будете жити на волі. Ситно їсти, м'яко спати. сТалін не збрехав, брежнєв не збрехав.... путін не збрехав.
ага до Агу Показати IP 11 Березня 2024 20:49
Від бабці чув, від поляків постійно чути. А поховання, на власні очі бачив. А сралін тут при чому, так легше жити?
Агу до ага Показати IP 11 Березня 2024 21:33
Тут мова про життя і політичні особливості УПЦ. А до чого тут бабця польського походження на місті поховань?
123 до Агу Показати IP 11 Березня 2024 21:54
Тут вчить піп, як в бога вірити і в яку церкву ходити, я навів приклад чим це в нас закінчилося
Служба до Ага Показати IP 12 Березня 2024 07:30
Дякую за коментар. Він переконує, що більшість коментарів під публікаціями про УПЦ на користь УПЦ проводяться під патронатом досвідчених тролів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus