USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Що знайшли археологи на місці старовинної церкви на Волині, яку зруйнував вогонь

16 Липня 2015 17:17
Завершилися дослідження у Камені-Каширському, на місці церкви Святого Іллі, яка згоріла під час пожежі у квітні цього року. Про це інформують у прес-центрі ДП "Волинські старожитності".

Завершено дослідження на місці будівництва (відновлення) церкви Святого Іллі у Камені-Каширському. Храм збудували у 1700 році, неподалік від давньоруського городища і окольного міста середньовічного Каменя. У експедиції взяли участь Олексій Златогорський, Сергій Панишко, Тарас Верба, Дмитро Дем'янчук, Назар Галабуз.

Нагадаємо, 7 квітня ввечері стало відомо про пожежу у Свято-Іллінському храмі Української Православної Церкви, розташованому на площі Культури у Камені-Каширському.

Церква згоріла повністю. Утім працівникам ДСНС разом із громадою вдалося врятувати від знищення всі ікони та церковне приладдя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: на Волині церкву, що згоріла, хочуть реставрувати за унікальним проектом

Настоятель отець Стефан (Михалюк) задумався над його відновленням. Для початку таких робіт на місці церкви необхідно було провести археологічні дослідження.

Як розповів заступник директора з наукової роботи ДП "Волинські старожитності" Сергій Панишко, археологи надіялись знайти на місці колишньої церкви сліди культурного шару давньоруського часу і, можливо, залишки храму того ж періоду. Адже лише за 50 метрів від території церкви розміщено городище, яке він досліджував на початку 1990-х років і виявив два періоди існування давньоруського Каменя: ХІІ - перша половина ХІІІ століття і друга половина ХІІІ століття, так звана "післямонгольська доба".

Проте під час археологічних робіт виявили культурний шар лише нової доби - XVIII - початку ХІХ ст., що представлений залишками фундаментів церкви 1700 р., фрагментами керамічних виробів, трьома мідними монетами та похованнями, які були знищені під час будівництва церкви на початку XVIII століття. Проте, серед знахідок, є і фрагменти одягу священика, що можуть дати цікаву інформацію для археологів, істориків та етнографів.

Дослідження фундаментів церкви 1700 р.
Схема розташування ділянки досліджень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Іоаким Показати IP 16 Липня 2015 20:04
Іллінська церква-пам"ятка національного значення,охороняється Законом.Нерадиві користувачі-релігійна громада на чолі з попом грубо порушили Закон обшивши фасад блокхаузом,змінили автентичний вигляд споруди,допустили порушення протипожежних вимог,що в кінцевому результаті призвело до її знищення.Правоохоронні органи,облкультура,РДА,міська рада бездіяли.Перше:порушити кримінальну справу,притягнути винних до відповідальності і за їхні гроші відтворити у первісному вигляді церкву.Друге:при комуністах зуміли зберегти-робіть висновки,вибори скоро.Покайтесь і не робіть нових дурниць.
Андрій Показати IP 16 Лютого 2020 18:23
І знов ахверисти в 2019 році попрацювали покопали. 70 тис. грн.?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus