USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.55 39.85
  • PLN 9.70 9.85

У Луцьку зібрали лампи та термометри з ртуттю і 4 тонни батарейок, які утилізують. Куди можна приносити

11 Липня 2022 13:04
Забруднення довкілля небезпечними відходами – проблема сьогодення. Тож на території Луцької громади встановили контейнери для збору батарейок, термометрів та ламп із вмістом ртуті і вже оголосили тендер на утилізацію.

Про це йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Одна батарейка забруднює 20 квадратних метрів землі або 400 літрів води. Шкода природі від таких відходів – велика. Тож місцеві екологи вже протягом 10 років міркували над тим як зберегти довкілля та не забруднювати його небезпечними відходами.

«Воно все розкладається і йде в повітря, все забруднюється важкими металами, лугами, забруднюються ґрунтові води, ґрунти. Проводили дослідження про те що одна батарейка може вбити 10 їжаків, велику кількість черв’яків. Це дуже шкідливо, це важкі метали, це дуже серйозно. Тому вони і називаються відходи першого класу небезпеки для здоров’я людини», – наголошує заступник начальника відділу екології Луцької міської ради Олег Гелета.

Над цією проблемою працюють й місцеві активісти. Кажуть: не всі види батарейок можна переробити. Та наголошують, що краще небезпечні відходи не утилізовувати, а віддавати на переробку.

«На жаль, ми не можемо їх розрізнити, тому що це залежить від того, який матеріал всередині. Ми просто їх здаємо на переробку і на заводі батарейки розкривають і розуміють, залежно від матеріалу чи можуть їх переробити чи ні. На переробці переробляється не повністю вся батарейка, тільки ті дорогоцінні метали, які можна звідти вийняти. Все інше, на жаль, іде чи на утилізацію, чи на смітник – я вже не знаю. Утилізація – це коли ми знищуємо відходи, а переробка – це коли ми виймаємо те, що можна переробити, переробляємо його, пускаємо в новий цикл життя. Тому виходить, що переробка більш доцільна, ніж утилізація. Часто люди плутають ці два поняття, але насправді вони мають дуже разючу різницю. Ми маємо прагнути до переробки, а не просто утилізації», – розповідає голова ГО «Нуль відходів» Катерина Демидюк.

Проте ще є значна кількість небезпечних відходів, які не сортують, а просто викидають на місцеве сміттєзвалище.

«Треба дуже дбайливо ставитися до речей, які ми купуємо, і думати наперед, що ми далі з ними будемо робити. Не викидати просто до смітника, а все таки шукати пункти переробки, прийому або шукати багаторазові альтернативи. Батарейки можна замінити акумуляторами, які можна підзаряджати. Така батарейка вам прослужить набагато довше», – додає вона.
Лучани знають, що є пункти збору небезпечних відходів.

«Ми намагаємось з сім’єю утилізовувати, щоб не забруднювати наше середовище. Це важливо, я вважаю, на даний час окрім війни», – переконує лучанка.

«Це шкодить довкіллю. Ми збираємо у мішечок і потім на заправку несемо, де є пункт збору», – каже інший перехожий.

Проте є і люди, які чесно зізнаються: сміття не сортують.

«Важливо, знаємо, що є місця утилізації, спеціальні ящички в магазинах, на заправках. Сам не заносив», – каже інший чоловік.

У Луцьку є два контейнери для використаних батарейок, люмінесцентних ламп, які містять ртуть та термометрів. Вони знаходяться біля департаменту ЖКГ на вулиці Богдана Хмельницького, 40а та поруч з ЖКП №2 на бульварі Дружби народів. А ще нещодавно контейнери розмістили на території громади: у селах Жидичин, Забороль і Княгининок. Також планують встановити ще один контейнер біля офіс-центру E-Voda. А нині вже оголосили тендер на утилізацію небезпечних відходів.

«Оголосили тендер на 250 тисяч, але переможець зголосився нам за 150 це все утилізувати. Наразі у нас є 4 тонни батарейок, 175 ламп і 50 відпрацьованих термометрів, які ми в ході цього тендеру віддамо на утилізацію. Зголосилося п’ять організацій. Це фірми приватні. І в ході торгів знизилась ціна на 100 тисяч, які ми зекономили», – додає Олег Гелета.

Екологи закликають мешканців Луцької громади викидати небезпечні відходи у спеціальні контейнери, не змішуючи їх з іншими відходами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ABC Показати IP 11 Липня 2022 17:23
Щось мені здається, що за 150 тис. все це добро просто поїде у Брище. І на тому буде вся "утилізація".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus