USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

У репертуарі понад 30 вистав: як працює професійний дитячий театр Волині

22 Березня 2024 20:59
Волинський академічний обласний театр ляльок – єдиний професійний дитячий театр в області. Тут виготовляють ляльки: роблять їх рухомими, озвучують і «оживляють».

Про це Суспільному розповів керівник театру Вадим Хаїнський.

За його словами, всі ляльки та декорації працівники виготовляють власноруч. Нині в театрі працює пів сотні працівників.

«Є технічні працівники, спеціалісти, керівний склад, якщо говорити про лялькарів, то є майстри-лялькарі та актори-ляльководи. В нашому репертуарі понад 30 вистав: оновляємо нові, старі списуємо. Кожного року в нас чотири нові прем’єри, тому можна уявити, скільки в нас є ляльок і декорацій», – сказав директор театру.
Художниця-оформлювачка ігрових ляльок Ольга Данилишин представила макети ляльок для майбутньої вистави. Вона розповіла, що в їхньому цеху працюють швачки, художники, конструктори, декоратори.
Читати ще: Магічний циліндр, силач і фокуси: у Луцьку діти захисників України побували на театрально-цирковому шоу. Фото

«От наприклад свинка така малесенька, художник постановник робить такі маленькі, потім вони стають такі більші. Це жирафа буде: такий маленький макет, по якому я буду робити великий. Щоб зрозуміти, які положення вона має виконувати, вона має бігати», – зазначила Ольга Данилишин.
Як розповіла режисерка Катерина Лавринець, потрапивши після навчання у столиці на роботу в Луцьк, здивувалася великій кількості різнотипових ляльок у театрі.

«Є популярні ляльки, наприклад, ширмові вистави або планшетні, але в нашому театрі можна зустріти і вистави з маріонетками, і гібридні системи. Якщо не помиляюсь, є сім систем і від цього залежить як актор буде з ними працювати», – сказала режисерка.
Читати ще: «У кожній з них душа і серце»: як у луцькому театрі створюють унікальних ляльок. Фоторепортаж

Актриса Світлана Криворучко три роки працює в театрі ляльок і постійно взаємодіє як з іншими акторами-учасниками вистави, так і з ляльками, яких потрібно й озвучити, й оживити. З її слів, найперше слід познайомитись з лялькою з технічної сторони.

«Я працюю живим планом, працюю з ляльками за ширмою, працюю планшетними ляльками, маріонетними. У кожної ляльки є своя конструкція, вони по-різному працюють. Потім потрібно познайомитись з нею як з персонажем, потрібно їх оживити, зрозуміти цю ляльку і вдихнути в неї життя», – каже актриса театру.
Майже пів століття працює в обласному театрі ляльок заслужений артист України Петро Савош. Зі слів актора, лялька для актора як дитина.

«Тримаю в руках оці прекрасні створіння художників, акторів і всього театру, бо до такої лялечки причетний увесь колектив театру. Чим більше ми її тримаємо в руках, тим вона стає нам з кожним часом дорожча», – додав Петро Савош.
Нагадаємо, вистави у Волинському обласному театрі ляльок відбуваються щосуботи й щонеділі й тривають від 45 хвилин до години 25 хвилин, залежно від віку юних глядачів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus