USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.76 9.92

У школах Луцька таки з’явиться бойова зброя

30 Вересня 2015 18:30
У загальноосвітні навчальні заклади обласного центру повернуть навчальну бойову зброю, зокрема малокаліберні гвинтівки.

Про звернення Луцької міської ради до Міністра оборони України, генерал-полковника Степана Полторака, Голови Товариства сприяння обороні України Віктора Тімченкова, Голови Волинської обласної організації Товариства сприяння обороні України Володимира Запорожченка, керівника Волинського обласного військового комісаріату, полковника Олега Галаки щодо повернення навчальної бойової зброї (малокаліберні гвинтівки) у загальноосвітні навчальні заклади Луцька розмовляи під час засідання 78-ї сесії.

«Одним із обов’язкових елементів державності країни, атрибутом її самостійності, суверенітету є Збройні Сили. Вони виконують одну з найголовніших функцій держави – захисну. Готовність Збройних Сил України до виконання своїх функцій значною мірою залежить від їх особового складу, зокрема підготовленості молоді до проходження строкової військової служби. Як зазначається в Конституції та Законі України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу», - строкова військова служба є почесним обов’язком кожного громадянина України чоловічої статі. Ефективне та якісне виконання молоддю цього громадського обов’язку можливе лише за наявності в неї початкових знань, умінь та навичок із загальновійськових дисциплін. Така вимога зумовлена суттєвою специфікою військової служби - граничною напруженістю усіх систем організму молодої людини, максимальним проявом психофізіологічних і фізичних якостей та здібностей, суворою регламентацією життєдіяльності військовослужбовця, специфічністю його взаємовідносин з колегами та військовим колективом», - зазначив автор проекту рішення депутат Павло Данильчук.

З його слів, ці та інші вимоги, продиктовані Державним стандартом базової і повної загальної середньої освіти та розкриті в навчальній програмі «Захист Вітчизни», за якою у 2015/2016 навчальному році у навчальних закладах системи загальної середньої освіти учні 10-11 класів вивчатимуть предмет.

Головною метою вивчення предмету «Захист Вітчизни» є розвиток особистості учнів, формування їх готовності до захисту Вітчизни та дій в умовах надзвичайних ситуацій.

Тож, згідно із проектом рішення, відповідно до мети сформовані певні завдання предмета, зокрема, підготовка молоді до захисту життя і здоров’я, забезпечення власної безпеки і безпеки інших людей у надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного часу та підготовка молоді до служби у Збройних Силах України, інших військових формуваннях, виконання військового обов’язку в запасі.

На основі визначених головної мети і завдань та відповідно до Державного стандарту предмет вивчається за трьома змістовими лініями: основи військової справи та військово-патріотичне виховання; основи попередження і захисту у надзвичайних ситуаціях; основи медичних знань, надання першої допомоги.

«Особливої актуальності набувають ці завдання саме сьогодні. Армія потребує підготовленого резерву, і саме сучасна школа може забезпечити виконання цього завдання, адже на заняттях з цього навчального предмету 100 % допризовної молоді отримують початкову військову підготовку, формують почуття патріотичної свідомості та національної гідності. Але наразі школи міста залишилися без навчально-матеріальної бази, яка б відповідала вимогам щодо викладання предмету «Захист Вітчизни». Навчальна бойова зброя (малокаліберні гвинтівки) протягом останніх 10 років поступово вилучалася із навчальних закладів. Сьогодні школи Луцька у своєму розпорядженні не мають жодної одиниці навчальної бойової зброї», - зазначив Данильчук.

Тож, із врахуванням вищезазначеного та огляду на виключну важливість порушеного у зверненні питання, луцькі депутати просять втручання всіх сторін у ситуацію, що склалася, та допомоги в поверненні та забезпеченні навчальних закладів системи загальної середньої освіти Луцьк навчальною бойовою зброєю (малокаліберні гвинтівки).

Своєю чергою, Луцька міська рада гарантувала забезпечення навчальних закладів системами охорони, що передбачено Програмою національно-патріотичного виховання дітей та молоді міста Луцька на 2015-2017 роки.

Рішення підтримали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
дідо Показати IP 30 Вересня 2015 19:01
Совок.Воєнка допоможе,як зайцю стопсигнал. Краще би історію ,укрмову та релігію більше вивчали.
Anonymous Показати IP 30 Вересня 2015 19:02
Мелкашка в школі - штука потрібна! Пам'ятаю досі, як весь клас, з дівчатами включно чекав четвер, і йшов в тир постріляти! А на додаткові заняття по стрільбі ходило пів класу. Стріляти вміти таки ТРЕБА, може рано чи пізно знадобитися.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus