USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

«Запорука відновлення – щоденна праця»: реабілітація військових у Волинській обласній клінічній лікарні

10 Серпня 2023 08:22
У реабілітаційному центрі обласної клінічної лікарні щомісяця відновлюють здоров’я орієнтовно 150 людей, з яких 30% – військовослужбовці.

Як розповів завідувач центру Тарас Ікало, на реабілітації пацієнти перебувають щонайменше два тижні, за потреби – довше, щоб забезпечити поступове і комплексне відновлення організму після травм, пише Суспільне.

«Цілі бувають різними, власне, вони мають бути реальними, бо пацієнти вимагають результату, який в силу їхніх анатомічних пошкоджень не завжди є реальним. Сюди включаємо психолога, треба значну роботу пацієнтові пояснити, що реально, а що ні», – каже лікар.
50-річний волинянин Олександр розповідає: поранення отримав під час виконання бойового завдання на Куп’янському напрямку 19 травня. Найбільше постраждало праве коліно, уламок розірвав зв’язки.
«Оперативно мене евакуювали в Куп’янськ, у Харків. Швиденько зробили операції. Ногу врятували», – зазначає чоловік.

Асистентка фізичного терапевта Алла Кудкудак розповідає, що впродовж дев'яти днів працює із пацієнтом щоденно і за цей час результат відчутний.
«Був не дуже витривалим, не міг довго працювати, швидко втомлювався. Ми це збільшили, можемо тепер тренуватися до години часу», – відзначає вона.

Харків’янин Андрій – прикордонник. Розповідає: отримав мінне поранення руки й таза. У Волинській обласній клінічній лікарні боєць лікується від травня, тут йому тричі зробили операції.
«Якщо сюди я приїхав на каталці, то тут перейшов на милиці й навіть мене навчили ходити без них», – тішиться військовий.

Читати ще: Луцький медичний центр реабілітації учасників бойових дій – один із найпотужніших в Україні

Із 22 червня в реабілітаційному центрі відновлюється Василь. Розповідає, що родом із Одеси, воювати пішов добровольцем. 16 червня біля Мар’їнки його поранило, до евакуаційного центру діставався самотужки. Пішки пройшов чотири з половиною кілометри.
Військовий психолог Анатолій Черенков пояснює, що фізична слабкість погіршує моральний стан поранених військових, вони втрачають віру у можливість повернення до звичного життя. Додає: важливо вмотивувати.

Усіх трьох пацієнтів виписують із поліпшенням стану, каже реабілітолог Валентин Сидун. З його слів, запорука подальшого прогресу у відновленні – щоденна праця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus