USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

До чого домовилися шахтарі під час тисячного мітингу у Нововолинську

4 Січня 2015 17:45
Шахтарі Нововолинська продовжили мітинг проти політики влади, яка має на меті закрити шахти та скоротити державне фінансування вугільної галузі.

Нагадаємо, кінець 2014 року шахтарі Нововолинська провели мітингами та кількаденним перекриттям дороги «Ковель-Жовква». Але це дало свої результати. 30 грудня надійшло 11,4 мільйона гривень, які спрямували на виплату заборгованості із заробітної плати. Ще 6 мільйонів прийшли на рахунки ДП «Волиньвугілля».

Втім, у Державному бюджеті на 2015 рік не закладено кошти на державну підтримку шахт Волині і продовження будівництва шахти №10 «Нововолинська».

На перший у 2015 році мітинг під назвою «Місту жити» прийшло до тисячі шахтарів та небайдужих жителів міста. До колон будинку культури прикріпили транспаранти з гаслами: «Революція гідності продовжується», «Не дамо поховати вугільну Волинь», «Вимагаємо фінансування вугільної галузі у 2015 році», «Шахти Волині мають право на життя», «Вимагаємо кошти на будівництво шахти №10 «Нововолинська», «Дайте можливість працювати шахтарям Волині», «Вор должен сидеть в тюрьме», «Віддайте нам зарплату!!!».

Поруч у наметі збирали підписи проти закриття шахт, а також записували скарги громадян та їх пропозиції щодо розвитку міста, області й Україні. Охочих поставити свій підпис було чимало і до намету вишикувалася черга. Згодом організатори мітингу повідомили, що зібрали 20 аркушів з підписами, які передадуть вищому керівництву держави.

Згідно з порядком денним, слово надали представникам від кожної із шахт.

Представник шахти №1 сказав, що шахтарям потрібно запасатися терпінням та заручатися довірою мешканців міста і спільно воювати за шахти.

Більш радикально висловився гірник шахти №9 Василь Гура, яикй розповів, що зараз директорам шахт обмежили максимальний розмір заробітних плат до 7 мінімальних в місяць, але, якщо директор скоротить працівників, то його зарплата збільшиться до 10 мінімумів.

«По дев’ятій шахті це означає, що 200 чоловік скоротили не для того, щоб шахта працювала, а через те, щоб збільшити собі заробітну плату. За першу шахту я взагалі мовчу, директор збирає підписи за закриття шахти. Що роблять наші доблесні профсоюзи? Буквально вчора збираються та обговорюють питання, чи шахтарі будуть на роботу їздити за свої кошти, чи їм повертатимуть шахти, бо наше об’єднання не змогло укласти договір з автотранспортним підприємством, щоб возити людей на роботу. Про що далі говорити?» - резюмував шахтар і додав, що і директорам, і профсоюзам наплювати з високої гори на шахтарів.

Представник 10 шахти закликав їхати на Київ і там вирішувати проблеми гірників. Розповів про те, як сьогодні у наметі біля ринку шахтарі збирали підписи за збереження шахт, а молодь проходила байдуже повз, ніби не розуміючи, що без шахт у Нововолинська немає майбутнього.

Шахтар Василь Андрусик попросив вибачення за незручності, що виникають у зв’язку з перекриттям шахтарями доріг, і просив не ганити директорів шахт та профсоюз, бо, на його думку, зараз це не на часі – важливіше зберегти шахти.

Допоки до мікрофона йшов мер Нововолинська Віктор Сапожніков із натовпу лунали крики «Ганьба».

Міський голова порадив людям не йому «ганьба» кричати, а їхати до Києва і кричати тим, хто проголосував за закриття шахт.

Віктор Сапожніков запропонував такий план дій: він разом з губернатором 12 січня працюють по питанню шахт у Києві і, можливо, навіть зустрінуться з Президентом, 15 січня профспілки збирають представників з усієї України та визначаються із подальшими діями, паралельно слід домагатися перегляду Держбюджету.

Далі було оголошено, що у Нововолинську створюється «народна прокуратура», правда, з якою метою її створюють не озвучено.

Також шахтарі зачитали чергове звернення до посадовців з вимогами: не закривати 1 та 9 шахти, добудувати шахту №10 «Нововолинська», переглянути Держбюджету у частині виділення коштів на вугільну галузь Волині та не застосовувати санкції до шахтарів, які беруть участь у мітингах.

На кінець мітингу оголосили склад координаційної ради шахтарських колективів, головою якої обрали Богдана Макарука.

Шахтарі вирішили, якщо до них не дослухаються, мітинги та перекриття доріг продовжуватимуть. Обіцяють навіть перекрити дорогу на Ягодинську митницю та блокувати залізничні шляхи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 26
шахтар Показати IP 4 Січня 2015 17:55
А Гузь відстоював, наполягав на включенні у бюджет фінансування добудови шахти №10???
$$$$ до шахтар Показати IP 4 Січня 2015 20:23
А начальство ВОЛИНЬВУГІЛЛЯ відстювало? Їх там півтори сотні сидить дармоїдів на величезних зарплатах, пенсіях та регресах! А директори шахт? А то дивно якось виходить один Гузь винний що шахтам капец приходить!
Шахта 1 до $$$$ Показати IP 4 Січня 2015 22:44
підгузник штабний Бокоч сиди тихо а то й твоя черга прийде
Шахтар до шахтар Показати IP 4 Січня 2015 22:43
вибрали Гузя - їжте не вдавіться!!! це він голосував за той сраний бюджет
Шахтар Показати IP 4 Січня 2015 17:58
Чому Гузь не веде шахтарів проти Яценюка у Київ як і обіцяв?
Корінний лучанин Показати IP 4 Січня 2015 18:07
ОЦЕ ВИБРАЛИ ВЛАДУ!!! НАПЕВНО БУДЕ ЩЕ ОДИН МАЙДАН , І БУДЕ ВІН ТАКИЙ , ЩО МАЛО ВЛАДІ НЕ ЗДАСТЬСЯ. А ПОРОШЕНКО, ВИЯВЛЯЄТЬСЯ ЛИЦЕМІР, БО ТАКЕ ЖИТТЯ " ПО НОВОМУ" не ПІДХОДИТЬ ДЛЯ НАРОДУ! Для олігархів - ТАК, а для всіх людей - НІ! Влада на місцях це вже ЗРОЗУМІЛА , приклад поведінка Сапожнікова і голови Волинської ОДА. Вони мертво чіпляються за свої крісла. Так НЕЗАБАРОМ місцеві ВИБОРИ. Так що , ЛЮДИ - ДУМАЙТЕ!
Анонім до Корінний лучанин Показати IP 4 Січня 2015 19:01
Все буде О’КЕЙ, не кіпішуй. Чи тобі є що втрачати?! Зараз кіпіш піднімають ті, що не хочуть ділитися награбованим раніше, а значить - НЕ БІДНІ.
Корінний лучанин до Анонім Показати IP 4 Січня 2015 19:31
Я не кіпішую! Я на стороні ШАХТАРІВ і теж не хочу , щоб нас Влада водила за ніс і вважала за ідіотів. Ви ж чули, приміром, що говорив Гунчик про 10-у шахту коли став головою ОДА із ВИСОЧАЙШОГО ВЕЛІННЯ "ГЕТЬМАНА" УКРАЇНИ ПОРОШЕНКА. А тепер всі поховались і ПОЗИЧИЛИ ОЧІ В СІРКА!!! Це як розуміти? Тільки не можна прикриватись ВІЙНОЮ, бо це шлях в НІКУДИ.
Ось вам Показати IP 4 Січня 2015 18:20
До чого тут Порошенко? Яценюк керує , за партію якого проголосувала Волинь . Це Тимошенко номер два. Радійте і веселіться.
Корінний лучанин до Ось вам Показати IP 4 Січня 2015 18:31
ОТАКОЇ !!! А БЮДЖЕТ хто затверджував, хіба не ПОП? Із вертикаллю Влади розберіться спочатку, а потім давайте резюме своє. Яценюк і Тимошенко - це різні політики на даний час.
Марек до Корінний лучанин Показати IP 4 Січня 2015 18:54
За економічну ситуацію відповідальний Яценюк і нема чого на Пороха валити, а нововолинці вибрали гуся тепер нехай радіють. Бачили очі, що вибирали
Корінний лучанин до Марек Показати IP 4 Січня 2015 19:15
Це що , новий ПРИКОЛ? Ми ПРЕЗИДЕНТА обирали під ЯЦЕНЮКА? Ну не смішіть людей! Прослідкуйте " обіцянки " Яценюка за період із весни 2014р, а також "Пороха" і тоді говоріть "валити" чи не "валити". Обрання премєром Яценюка , що без погодження із "Порохом" обійшлося? По-друге, обрання Гузя - це на совісті нововолинців. Якби нововолинці цікавились діяннями Гузя в Луцьку, то не думаю що його обрали б.
ще не зовсім свідоми Показати IP 4 Січня 2015 19:47
Звичайно, можна міняти "шило" на "мило", якщо це провадиться на безоплатній основі Але якщо проводити обмін цих речей взамін тисяч смертей, зубожіння населення та втрати Криму???
............. Показати IP 4 Січня 2015 19:55
Экономическая ситуация - в руках МВФ, а не национального правительства или местных властей. Правительство в Киеве - всего лишь статисты, исполнители. Шахтеры могут хоть повеситься, но деньги на их развитие никто выделять не будет и шахты будут закрыты. Добро пожаловать в западную цивилизацию, укропы :-)
777 Показати IP 4 Січня 2015 21:08
Поки Тимошенко не оберемо президентом толку не буде.
месник до 777 Показати IP 4 Січня 2015 21:31
Яку Юлю????? Вона вже багато наробила???? Її ледь з тюрми випроводили, її на шахту ще відправ!! Де не була, всюди розкол і розруха!!! А взагалі брати Гузя за барки і на Київ!! Хай відповідаэ перед електоратом, як він голосував за це!!! Звісно не дуже приэмно це усвідомлювати, но здаэться що режим Яника, був дитячим садком в порівнянні з цими руйнівниками Держави!
вітал73 Показати IP 4 Січня 2015 21:35
Лунала ще одна думка:що на сході війна,а на заході економічна війна.електростанціі на заході краіни в одних руках,залізна дрогоа в тих самих,і вугілля йде з шахт того самого господара!!!це взагалі схоже на саботаж!!!і де служби?
дідо Показати IP 4 Січня 2015 22:00
Треба було Службу Божу замовити тим шахтарям у Нововолинську
Анонім Показати IP 5 Січня 2015 04:24
коментар було видалено
нововолинськ Показати IP 5 Січня 2015 08:08
Бокоч і Ко. мінусуй не мінусуй, всеодно отримаєш...!!!
Іваничі Показати IP 5 Січня 2015 10:55
При Юлі так над шахтарями не знущалися!
месник Показати IP 5 Січня 2015 11:47
Да і при Янику також! Чого його тоді скинули?
Чорний шахтар Показати IP 5 Січня 2015 13:00
Це не мітинг це "чорний день шахтарів" бл... На мітинг заледве прийшло пів однієї шахти, якщо зібрати всіх в кучу а якщо відняти зівак які випадково прийшли. Я бачив бояться наші шахтарі виступити радикально. Виступи потерпіть з першої шахти це як чоботом в морду с... 9 шахта молодець про скорочення і зарплату директора ( на 9 шахті всі деректори такі бабки урвали нам і не снилося.. ) Хіміцу випхали стрілки на Ахметова збити, Сапог вийшов на Київ всіх по народному "послав" проковтнули, Калістратов - " як помру то поховайте мене по між териконами а зверху поставте коробку з жетонами" вдумайтесь воно буде говорити з розуміючими адекватно і професійно ситуацію а тут стоять чорні раби які ні хріна не розуміють ... Скатіна та всі знають як тебе вибрали і як вибирають на шахтах профсоюзи отгул і полтиник в зуби і до подземки або до бару. Ні хрена не буде пок на мітинг буде виходити 500 чоловік і буде тихо стояти. Нам треба щоб ми на мітинг ішли як на шахті ходять на "банку халявну всі як один" і його жінка з пустою каструлею і ополоником і бити набат в них , залучайте священиків не хай бють всі дзвони по Нововолинську місто умириє під тихе мовчання і стояння шатарів на майдані незалежності . Я один з вас я непризиваю до песимізму , організатори молодці але нам треба більш радикально відстояти своє право на життя. 4 шахти це 4000 тис. + 4000 наших жінок + наші діти + ветерани шахтарської праці + ваші друзі чи в нас не має друзів це як найменше 20 000 Тут повинні бути камери не тільки нашого міста а всієї України. Слава шахтарям - Героям слава як що ми хочемо змін ми повинні діяти а не стояти і дивитися як нас гіпнотизіроють пустими балачками зі сцени профком який нахрін не потрібний нам . Чорний шахтар був те все дійство бачив і пора організаторам "давити стійки по лаві " бо як перестоїть і впаде сама тоді пізно буде ...
Штефан,Луцьк до Чорний шахтар Показати IP 5 Січня 2015 13:08
Ой, Наталіє Семенівно правду Ви пишите...Одненька Ви й залишилися, хто за шахтарів...
Корінний лучанин до Чорний шахтар Показати IP 5 Січня 2015 16:04
В ДОДАТОК РЕПЛІКА . Не було б ШАХТ не було б НОВОВОЛИНСЬКА- оце треба всім розуміти , а ВЛАДІ особливо і місцевій Нововолинській і очільнику ОДА Гунчику!!!Шахти вичерпали свій запланований 50-ти річний РЕСУРС і це теж вагомий аргумент, але 10-а ШАХТА має ще солідний запас на 40-45років. То чого питається гальмувати УКРАЇНСЬКІЙ ВЛАДІ (Яценюку) це виробництво ? Невже знову засмерділо КОРУПЦІЄЮ та ОЛІГАРХІЧНИМ впливом? Нова -стара влада варнякає про реформи, але вона їх і ГАЛЬМУЄ! Де та КОНКРЕТИКА у справах, у тому ж БЮДЖЕТІ 2015? Але бЮДЖЕТ ЩЕ БУДУТЬ КОРИГУВАТИ ДО 15.02.15. Порівняно до недавна , Нововолинськ був ВІЛЬНОЮ ЕКОНОМІЧНОЮ ЗОНОЮ і цю хорошу ідею ВЛАДА України звела на нівець. В нас , що не починають то НІКОЛИ ДОБРОМ не завершують! А тепер що.... " Допоки до мікрофона йшов мер Нововолинська Віктор Сапожніков із натовпу лунали крики «Ганьба». Міський голова порадив людям не йому «ганьба» кричати, а їхати до Києва і кричати тим, хто проголосував за закриття шахт." ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ? РОЗВОДНЯК!!! Вдуматись тільки! САПОЖНІКОВ знову провокує та ЗАКЛИКАЄ людей на МАЙДАН у Києві , бо не БАЖАЄ вирішувати питання , ті питання які ЗОБОВЯЗАНИЙ вирішувати, його обирали НОВОВОЛИНЦІ для цього. Це не владний парадокс, ЦЕ ДІЙСНО ГАНЬБА!
Чорна шахтарка до Корінний лучанин Показати IP 5 Січня 2015 16:07
Спасібо тєбє сєрдєчне!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus